Проф. Огнян Герджиков:
Новият главен прокурор трябва да е като Сотир Цацаров
Бившият председател на парламента се обяви срещу намаляването на субсидиите на партиите от 11 на 1 лев за получен глас
Новият главен прокурор трябва да е като Сотир Цацаров

проф. Огнян Герджиков, снимка: бТВ

Бившият служебен премиер и бивш председател на Народното събрание проф. Огнян Герджиков даде много висока оценка за работата на главния прокурор Сотир Цацаров. В интервю за бТВ Герджиков посочи, че новият "обвинител №1" трябва да е подобен на настоящия, който е "една находка за българската правна система""Сотир Цацаров е един много добър главен прокурор, макар че получава атаки оттук и оттам, което е естествено, когато си на такава позиция", каза още Герджиков. Той допълни, че не е изкушен от поста на Главен прокурор. Според него няма нищо лошо в срещите на държавния глава с магистрати по повод избора на нов обвинител.

Герджиков коментира и други актуални теми, част от които свързани със законодателството. 

"Ако се приеме субсидията на политическите сили да бъде намалена до 1 лев, това ще доведе до смъртта на малките партии и зависимостта на големите от бизнеса", смята бившият преподавател в Софийския университет "Св. Кл. Охридски". "Интересно е позоваването на референдума на Слави, където 2.5 млн са гласували за субсидия от един лев. Ако направим един референдум дали да бъдат намалени двойно данъците, а заплатите увеличени двойно, смятам, че ще се получи същия резултат, а на другата година държавата ще фалира", смята бившият председател на парламента, който е учуден от това "клатушкане" от крайност в крайност и "политическат" около субсидиите. 
 
"Едно такова позоваването на референдуми, ако не е коректно зададен въпросът, не трябва да бъде основа за вземане на решения по важни въпроси", категоричен е правистът и припомни, че субсидията е била приета при управлението на НДСВ именно за да "не бъдем зависими по такъв непосредствен начин, така че бизнесът да диктува какви закони да се приемат", каза още проф. Герджиков.
 
"Много ми е болно за начина, по който се приемат законите. Това изключително голям проблем за България, много непрофесионално. Един пример, който давам и няма да се уморя да давам, е Кодекса за социално осигуряване. От 2000 година до сега е променян 138 пъти – по 7 пъти на година. Бизнесът е много заинтересован да има стабилно законодателство", коментира Герджиков. 

 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
17
|
нерегистриран
24 юни 2019, 14:04
2
-5
до сега осъжданията по ЗОДВПГ,и в ЕСПЧ ,е вследствие, факта ,че пишман ченгета постъпили в полицията с ВРЪЗКИ,но ,завършили агрономство или решевали успешно задачи по допуски и сглобки в института ,а оттам нямащи представа от законит ДАВАХА справки с мнение по НК.Лично съм се убедил,колко са неграмотни завалиите ,а по закон прокурора е длъжен да им вярва.ТЕ ОТ ТАКИВА ИДВА ПРОВАЛА.
15
Цивилиста
|
нерегистриран
24 юни 2019, 11:06
13
-1
Щом Чичо Оги цивилиста може да оцени като "находка" един Главен прокурор,значи явно напредваме, макар и бавна,но е стъпка напред.При това положение може да очакваме утре прокурори и разследващи полицаи/а защо не и обикновени охранители/ да се посветят на умозрителни анализи за абстрактните сделки и да разнищят от яки коментари менителничните ефекти на записа на заповед.
14
**
|
нерегистриран
23 юни 2019, 23:45
4
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
13
ЕТИМОЛОГИЯ
|
нерегистриран
23 юни 2019, 22:20
14
-2
В страните, възприели изцяло състезателен наказателен процес (англосаксонска правна система), прокурорът има фигурата на своеобразен адвокат на държавата. Прокурорът защитава обществения интерес според предоставените му от законодателната уредба правомощия. В различните държави основните права и задължения и произтичащите от тях отговорности на прокурорите са регламентирани посредством конституцията на съответната държава.
ИЗВОД ПЪРВИ:
КАКЪВТО КЛИЕНТА ТАКЪВ МУ И АДВОКАТА
ИЗВОД ВТОРИ:
ЛОБИСТКО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО + ДЕГРАДАЦИЯ НА ПРБ = ОХРАНА , А НЕ ЗАЩИТА!!! НА ЧАСТЕН ИНТЕРЕС
ИЗВОД ТРЕТИ:
НИТО ПРАВА В СИСТЕМАТА НА ПРБ, НИТО ЗАДЪЛЖЕНИЯ ПО ЗАКОН, НИТО ОТГОВОРНОСТИ ПО КОНСТИТУЦИЯ И МОРАЛНО
ЗАКЛЮЧЕНИЕ: Окоро 2/3 ИЗОБЩО НЕ ЗНАЯТ КАКВО ТОЧНО РАБОТЯТ КАТО ПРОКУРОР/КА
12
RRR
|
нерегистриран
23 юни 2019, 21:10
17
-3
Не знам кой е този Веско, но в окръжните вече отдавна ни е писнало от глупостите Цацарови и от глупостите заместнички.Отделите също не са цъфнали от към вещество, особено накои елементи от Съдебен, дето не можаха да научат, че не могат да изпращат копия от актове на ВКП и да искат да се провеждат в изпълнение.Слабо се чете горе НПК и това е безспорно.Пешеходните ги проверихме, сега ще се проверява дребния рогат, по Петрова.
11
ррр
|
нерегистриран
23 юни 2019, 19:10
6
-3
До коментар [#9] от "до R":
Веско, по-спокойно бе. На Цаци малко му остана. Ще дойде следващият и може да успееш и него да излъжеш в началото, поне година да си началник...
на него му е добре и като зам., хем няма много работа и по цял ден дращи във форума, хем не носи никаква отговорност, а заплатката си тече...
10
Масовата, жестока, инквизационна корупция си има цена
|
нерегистриран
23 юни 2019, 18:45
10
-1
Този тенисист, професора, я знае. Тя е в липсата на справедливост.
9
до R
|
нерегистриран
23 юни 2019, 17:01
9
-4
Веско, по-спокойно бе. На Цаци малко му остана. Ще дойде следващият и може да успееш и него да излъжеш в началото, поне година да си началник...
8
***********************************************************************
|
нерегистриран
23 юни 2019, 13:39
4
-2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
7
бау бау
|
нерегистриран
23 юни 2019, 11:54
20
-8
До коментар [#6] от "форумният трол":
СОТИР ЦАЦАРОВ ВДИГНА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВИСОКО "ЛЕТВАТА"!ВРЕМЕ БЕШЕ НЯКОЙ ДА КАЖЕ ОТКРИТО КАТО ПРОФЕСОР ГЕРДЖИКОВ,ЧЕ ТОЧНО ТОВА БЕШЕ ГЛАВЕН ПРОКУРОР И ТАКЪВ ТРЯБВА ДА Е И СЛЕДВАЩИЯТ!
ВСИЧКИ ВИЕ ,КОИТО ПИШЕТЕ В КОМЕНТАРИТЕ СИ ПРОТИВ ЦАЦАРОВ СЕ ОПИТАЙТЕ НАЙ-ПОСЛЕ ДА ПОЛОЖИТЕ УСИЛИЯ И ДА МИСЛИТЕ И ДА ОЦЕНИТЕ ФАКТА,ЧЕ В ПОСЛЕДНИТЕ 7 ГОДИНИ БЪЛГАРИЯ ИМАШЕ ЗА ГЛАВЕН ПРОКУРОР ЕДИН ИЗКЛЮЧИТЕЛНО УЧЕН МЪЖ,ПРЕКРАСЕН ЮРИСТ И ДОСТОЕН ЧОВЕК.
какъвто е професорът, такъв е и главният прокурор... та за тях двамата, перефразирайки народното творчество - по-добре нищо!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно