Главният прокурор:
Целенасочена измама е, че предложените правила за Тримата големи се правят за отстраняването на председателя на ВКС
Разследванията за евентуални данъчни престъпления по "Апартаментгейт" продължават, съобщи Сотир Цацаров
Целенасочена измама е, че предложените правила за Тримата големи се правят за отстраняването на председателя на ВКС

Главният прокурор Сотир Цацаров и Лозан Панов, председател на ВКС, снимка: архив

Два дни след като стана явно, че Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) не е открила конфликт на интереси при проверките, които извърши за закупуването на евтини апартаменти от 11 представители на властта, главният прокурор Сотир Цацаров внесе пояснение по случая. Той съобщи, че продължават разследванията по отношение на произхода на средствата, с които имотите са били закупени, както и дали има данни за укриване на данъчни задължения.
 
"Произнасянето на КПКОНПИ за апартаментите не може да повлияе на проверките на прокуратурата. Когато НАП приключи проверките и ги върне на прокуратурата, ще стане ясно има или няма престъпление, на първо място данъчно", каза Цацаров в Народното събрание, където бе за представянето на Годишния доклад за дейността на държавното обвинение. 
 
Цацаров разясни още, че изпращането от Антикорупционната комисия на сигнала срещу председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) е заради изискването на закона. В сигнала срещу Панов, който е съдия, има твърдения за злоупотреба със служебно положение и нарушения на Етичния кодекс на магистратите, които са от компетенциите на Инспектората на съдебната власт. "В този случай, за да бъдем абсолютно коректни, трябва да кажем следното: всяко твърдение, че за останалите преписките били приключени, а пък за Панов били пратени на Инспектората, е пълна спекула. Пратена е на Инспектората, защото той е компетентен. КПОКОНПИ не е компетентна. Според мен и в Инспектората решението за г-н Панов ще бъде същото – няма конфликт на интереси", подчерта още Цацаров.
 
Главният прокурор призова към смислен дебат по отношение направените от министъра на правосъдието Данаил Кирилов предложения за законодателни промени, свързани с търсенето на отговорност от "тримата големи" в съдебната власт. "Дайте да не го разкъсваме, в крайна сметка дискусиите ще дадат истината", коментира Цацаров.
 
"Пълна и целенасочена измама е, че правилата за разследване срещу "тримата големи" се правят, за да се улесни или създаде път процедура за отстраняване на председателя на ВКС", категоричен бе "обвинител №1". Според Цацаров нито някой има интерес да отстрани този човек, нито някой ще го направи. Главният прокурор подчерта, че създадените правила пазят настоящия и който и да е друг председател на ВКС. "Дайте да не спекулираме със страхове и с всичко друго", призова Сотир Цацаров. "Кое е по-добро - сегашното положение, при което наказателно производство срещу председател на ВКС може да бъде образувано незабавно, без каквато и да е пречка, или положението, при което някой предлага правила, при които, за да стане това, трябва да ти дадат разрешение 17 (две трети) от членовете на ВСС", допълни още главният прокурор и изтъкна, че с предложенията би се въвел "един защитен механизъм срещу произвол".
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
3
**********
|
нерегистриран
26 юни 2019, 18:57
5
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
2
И защо са тези лъжи?
|
нерегистриран
26 юни 2019, 17:31
6
0
Сигурно има причина.
1
|
нерегистриран
26 юни 2019, 17:09
8
-3
А за овощната градина всичко е ясно, нали ?
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно