Правосъдният министър Данаил Кирилов:
Предложенията за тримата големи в съдебната власт остават за есенната сесия на парламента
До края на година ще стане ясно ще се пише ли нов Наказателен кодекс
Предложенията за тримата големи в съдебната власт остават за есенната сесия на парламента

Правосъдният министър Данаил Кирилов

Предложенията на правосъдния министър Данаил Кирилов относно отговорността на "тримата големи" в съдебната система – председателите на Върховния касационен съд (ВКС), Върховния административен съд (ВАС) и главният прокурор – ще бъдат внесени в парламента през септември. Това заяви правосъдният министър в кулоарите на парламента, където той се яви за ежеседмичния парламентарен контрол.

"Промените ще бъдат внесени след широк подробен дебат дали мерките да обхващат тримата големи или само главния прокурор. Не тълкувам решенията на Европейския съд, те трябва да се изпълняват. Но това, че в решението е коментиран само статута на един, не означава, че не трябва да се коментират и тримата големи в съдебната система", заяви Кирилов и припомни, че статутът на тримата е сходен - избират се по един и същи законов ред и би следвало механизмът за прекратяване на мандата им да бъде еднакъв.

"И сега редът е еднакъв и може да се проведе разследване. Няма проблем за разследване на главния прокурор. Даже напротив, ние даваме свръхзащита на Панов с тези мерки. Абсолютно свободно може да бъде разследван по правилата на процесуалния кодекс, каза още Кирилов. Не съм съгласен с мотивите и аргументацията на Европейския съд. Трябва да се реши принципно и концептуално този въпрос. Бях поел ангажимент за широки консултации. Ако имаме достатъчно време от Венецианската комисия ще поискаме от КС тълкуване на нормите, свързани с тримата големи", допълни той.

Кирилов обясни още, че заявката от негова страна, че ще подаде оставка, ако мониторингът не падне до края на мандата на комисията "Юнкер", е "залог за добросъвестна работа". "Всички да са спокойни, че нямат проблем с правосъдния министър", каза той.

Преди това, в рамките на парламентарния контрол, на въпрос на народния представител от БСП Крум Зарков, Кирилов обяви, че Правосъдното министерство ще бъде готово с нова Концепция за наказателна политика до декември месец 2019 година. От нея ще стане ясно и дали предстои да се пише нов Наказателен кодекс (НК), каквито очаквания изразяват редица юристи.

Министерството на правосъдието изпълнява проект "Нова концепция за наказателна политика" на обща стойност 397 893 лв., чието задание включва подробен анализ на криминогенната среда, на ефективността на наложените и изтърпени наказания, на въздействието на Концепцията за наказателна политика (2010 – 2014), на прилагането на Наказателния кодекс. Целта на проекта е на основата на това дълбочинно проучване да разработи и организира обсъждането на нов концептуален документ, който да обхваща бъдещ 5-годишен период и да спомогне за реализирането на съвместни и координирани действия на трите власти в борбата с престъпността.

Според Крум Зарков обаче има забавяне в изпълнението на проекта.

"Резултатите от анализа вече са обсъждани, но импиричните данни от него все още не са послужили за нова концепция за наказателната политика", отговори Данаил Кирилов от парламентарната трибуна и поясни, че в хода на събирането на данните се е наложило срокът за изпълнението на проекта да бъде удължен, като се очаква новата Концепция да бъде напълно готова до декември 2019 година.

По думите му, МП вече е възложило обществена поръчка за разработването на нова Концепция, която към момента се реализира. В изготвянето й  ще участват представители на Върховния касационен съд (ВКС), прокуратурата, МВР и правосъдното ведомство.

"За съжаление сме изправени пред предизвикателствата на популизма в наказателната политика. Искам да споделя убеждението си, че анализът на криминогенната обстановка, който вече е направен, ще послужи за изготвянето на новата Концепция. Използвам случая да поканя всички колеги с отношение по тази тема и по правото въобще да участват в този дебат, защото това е един много важен въпрос", заяви Кирилов.

Крум Зарков зададе на правосъдния министър и втори въпрос, който отново се отнася до забавяния в сроковете за изпълнение на проект. Този път във връзка с модернизацията на пенитенциарната система.

Зарков припомни, че на 14 юни зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов представи по време на пресконференция устройствата от пенитенциарната система или т.н. затворнически гривни, чрез които у нас вече официално работи електронният мониторинг на правонарушителите.

"Тези постижения обаче са далеч от поставените цели. Фрапантно е забавянето по отношение на електронното наблюдение, което към момента засяга 10 пъти по-малко хора от предвидените. Според проекта, гривни трябва да бъдат поставени на 250 човека", заяви Зарков.

От своя страна Данаил Кирилов посочи, че системата за електронно наблюдение работи, считано от 24 април 2019 година, като под такова са поставени 12 лица. "През първата година от експлоатацията на системата се полагат усилия да се постигне оптималният брой на лишените от свобода, които да бъдат поставени под наблюдение. Предвижда се уведомяване на окръжните съдилища в страната за възможностите на пенитенциарната система. Тези 12 лица, които са поставени под електронно наблюдение е тестовият период. Той не обхваща пълния брой на лицата, които ще обхване първият етап от въвеждането на това наблюдение. Смятам, че от 1 юли ще можем ефективно и с обема, който вие казвате – 250 лица – да приложим този способ на наблюдение", отговори Кирилов.

Той допълни и, че освен нов затвор в дупнишкото село Самораново и обучителен център към него в Стратегията за модернизиране на пенитенциарната система е заложена и амбициозната цел за ново място за лишаване от свобода и в София.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
Въпроси?
|
нерегистриран
01 юли 2019, 10:54
1
0
Тези промени създават ли специален имунитет на председателите на ВКС, ВАС и Гл. прокурор? Вместо да се облекчи и гарантира провеждането на обективно наказателно производство срещу тях, дали не се създават усложнения и тежести, които ще направят невъзможно провеждането на такова. Например снемането на имунитета им с квалифицирано мнозинство от 17 членове на ВСС?
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно