Един призрак броди из Европа. Призракът на либерализма
Кои са гостите на Лозан Панов?
При визитата си в София председателят на Върховния съд на Полша Малгожата Герсдорф представлява единствено себе си и малка група политизирани съдии
Кои са гостите на Лозан Панов?

Малгожата Герсдорф, първи председател на Върховния съд на Полша

В зала "Тържествена" на Съдебната палата този понеделник се провежда дискусия, озаглавена "Когато Върховният съд на Полша отказа да се подчини на политици". Форумът се провежда по инициативата на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, по чиято покана у нас са Малгожата Герсдорф – председател на Върховния съд на Полша и Дариуш Завистовски – председател на Гражданската колегия на Върховния съд. Посещението им се осъществява след като на 24.06.2019 г. Съдът на ЕС (СЕС) се произнесе с решение по дело № С-619/18г. "Комисията срещу Полша", според което намаляването на пенсионната възраст за съдиите, работещи във Върховния съд на Полша, противоречи на правото на ЕС.
 
Контекстът, в който се провежда дискусията е ясен. Полският гост обяснява подробно на българските си домакини как тя и колегите й от Върховния съд не са се поддали на натиска от страна на правителството и са защитили своите интереси, които според тях съвпадат с интересите на обществото за "независимо правосъдие".
 
Внушението към българската публика също е ясно и то е, че вижданията и тезите за съдебна реформа на управляващото мнозинство нямат значение, тъй като върху тази материя монопол следва да има само една малка, но шумна група "просветени в тайните на либерализма" юристи, които поддържат тесни отношения с определени кръгове в Брюксел. Дори и правителството на една държава член на Европейския съюз, спазвайки всички законови процедури, да успее да имплементира в законодателството своите виждания по въпросите, касаещи оптимизиране работата на правораздавателните органи, то, ако конкретният закон засяга интересите на горепосочената неолиберална група отполитизирани магистрати, последните винаги могат да задействат транснационалните си връзки и да блокират приложението на това законодателство.
 
Трябва да отбележим, че същите процеси от години се наблюдават и в Унгария, и в Румъния, където правителствата на тези страни се борят с променлив успех срещу опитите на определени среди от магистратската общност да монополизират законодателните идеи, свързани със съдебната реформа. В тази връзка е особено важно да бъде дадена трибуна и на гледната точка на управляващото мнозинство в Полша, тъй като много често (както в България, в Полша и в други страни от ЕС) се стига до абсурдната ситуация позициите на партиите, ползващи се с най-висока подкрепа сред населението, да не бъдат отразявани от медиите, а трибуна да бъде давана единствено на "любимците на Брюксел".
 
В тази връзка е особено важно да се разясни кого представлява г-жа Малгожата Герсдорф, за да не остане с впечатление българската публика, че тезите, които същата представя, се споделят официално от полската държава. Това е още по-важно предвид факта, че медиите които са допуснати да отразяват събитието в Съдебната палата, са лично одобрени от организатора на мероприятието - председателят на ВКС Лозан Панов.
 
Малгожата Герсдорф е назначена на поста на 30.04.2014 г. с указ на предишния президент на Полша Бронислав Коморовски, който бе излъчен от редиците на либералната партия "Гражданска платформа". След като през 2015 г. дясната партия "Право и Справедливост" печели и парламентарните и президентските избори в Полша (от тогава до сега тази партия неизменно печели всички избори в страната - местни, парламентарни и за Европейски парламент и към настоящия момент се ползва с най-голямо одобрение сред гласоподавателите), председателят на партията Ярослав Качински се зае с провеждането на съдебна реформа. Нейната цел е да се подобри работата на правораздавателните органи, както и да се намали влиянието на няколко съдии от Върховния съд, за които управляващите твърдят, че са свързани със службите за сигурност преди 1989 г. и са участвали в разправата с лидерите на тогавашния профсъюз "Солидарност", поради което не могат безпристрастно да изпълняват своите задължения. Според управляващите, в годините на прехода, тази група съдии са се преориентирали в новата политическа обстановка и са започнали да обслужват управляващите в последните три десетилетия леви и либерални правителства на Полша, губейки по този начин своята независимост.
 
На 03.04.2018 г. влезе в сила новият закон за Върховния съд, според който възрастта за пенсиониране на върховните съдии в Полша се установява на 65 г. Предвижда се по изключение президентът да има правото да удължи този срок до 71-годишна възраст за определени съдии. Законът засяга 26 съдии от общо 72. Тъй като актът предвижда тази възможност да зависи от суверенната преценка на президента и предвид факта, че настоящият държавен глава Анджей Дуда е излъчен от средите на управляващата партия, няколко полски върховни съдии изразяват публично своето недоволство. Сред засегнатите е и първият председател на Върховния съд на Полша Малгожата Герсдорф, която инициира преюдициално запитване до Съда в Люксембург, дали тези законови промени не противоречат на правото на ЕС. На 24.06.19 г. СЕС сподели виждането, че намаляването на пенсионната възраст противоречи на правото на ЕС.
 
Разбира се, това е само един малък аспект от широката съдебна реформа проведена от полските управляващи и имаща за цел да засили механизмите на публичност и търсене на отговорност от магистратите, (включително и тези от ВС, както и неговият първи председател) в случай на неизпълнение на техните задължения. Реформата се приема с огромно обществено одобрение, според социологически проучвания над 70 процента от населението на Полша подкрепят законодателните предложения на "Право и справедливост". Повечето полски магистрати също изразяват положително становище. Реформата предвижда и нови правила за избор на Национален съдебен съвет и създаване на Дисциплинарен орган към Върховния съд. Тези аспекти от реформата също са атакувани от съдия Малгожата Герсдорф, която счита, че по този начин се накърнява независимостта на съдебната система.
 
От всичко гореизложено става ясно, че при визитата си в София г-жа Герсдорф представлява единствено себе си и гледната точка на малка политизирана част от съдиите, правораздаващи в оглавявания от нея съд.
 
Миналия четвъртък - 27.06.2019г. стана ясно, че по друго дело, касаещо горепосочените въпроси, (обединени дела С-585/18, С-624/18 и С-625/18) генералният адвокат към СЕС е изготвил мнение, в което същият изразява становището си, че начинът на конструиране на Националния съдебен съвет и на Дисциплинарния орган към ВС на Полша не отговарят на принципите за независимост на съдебната система и в този си вид полското законодателство, регулиращо тази материя, противоречи на правото на ЕС. Интересна подробност е, че автор на мнението е българският юрист проф. Евгени Танчев, който стана Генерален адвокат към СЕС по предложение на бившите министри на правосъдието Екатерина Захариева и на външните работи Даниел Митов.
 
Реакцията на Националния съдебен съвет (полският аналог на ВСС, в който обаче участват само съдии) не закъсня. Още в петък (28.06.2019г.) електронният сайт "wPolityce", който е близък до управляващата партия "Право и Справедливост", публикува изявление на Националния съдебен съвет по повод мнението на генералния адвокат на СЕС Евгени Танчев. Според Националния съдебен съвет становището "не отговаря на стандартите за юридическо мнение". В същата статия се публикува целият текст от изложението на Националния съдебен съвет, в което пункт по пункт се оборва становището на генералния адвокат, като в заключение го обявява за "вътрешно противоречиво и едностранно".Изключително критично за същото становище се изказва и депутатът от управляващата партия "Право и справедливост" Станислав Пьотрович. Най-краен в негативните си оценки е министърът на правосъдието и главен прокурор на Полша Збигниев Жиобро, който характеризира документа като "…разпокъсан, непоследователен и излизащ извън рамките на договорите на ЕС и който документ има за последица защитата на съществуващите патологии в полското правораздаване". "Това е мнение, с което ние фундаментално не сме съгласни", коментира още Збигниев Жиобро.
 
Няма как да не направи впечатление пълното сходство и аналогичните средства, които използват определени групи политизирани магистрати в България и в Полша, винаги когато законодателят се опита да създаде определени законови механизми за търсене на отговорност и отчетност, особено що се касае до тази на председателите на върховните съдилища.
 
Всъщност, по тези въпроси, които не би следвало да се политизират, а да се решават единствено съгласно вътрешните законодателни механизми на всяка отделна страна, но предвид поведението на либералния интернационал, бяха превърнати в политически, на национално и на европейско ниво, най-добре се произнесоха гласоподавателите по време на изборите за Европейски парламент. Мнозинството от гласувалите потвърдиха своето доверие към представителите на двете управляващи партии както в България, така също и в Полша. По този начин избирателите подкрепиха усилията им за създаване на механизми за прозрачност и търсене на отговорност при констатирани нарушения в работата на съдиите, включително и от председателите на върховните съдилища.
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
14
Патиланско царство....
|
нерегистриран
02 юли 2019, 12:55
4
-3
До коментар [#12] от "Драги ми смехурко !":
Кой е този смехурко, който се е обозначил като автор на тази "статия",и се е "извисил" дотолкова,че да може преценява дали Предс. на полския Върховен съд представлява или не представлява никого ? Дано не я прочетат поляците ,че от дела и документи на туй момче "ум ще му зайде".
Дари Смехурко,в "Царството на соросоидите"ти може да го играеш "главен криткикар" ,но ние ,които сме извън твоето измислено царство си даваме сметка ,че Панов ще си покани себеподобни,за да има за какво да си говорят....
Да задам въпроса по-конкретно:А дали полския посланник е бил поканен на това международно събитие между двете държави?Все пак е редно някак си?
13
*****************************
|
нерегистриран
02 юли 2019, 00:35
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
12
Драги ми смехурко !
|
нерегистриран
01 юли 2019, 19:13
11
-13
Кой е този смехурко, който се е обозначил като автор на тази "статия",и се е "извисил" дотолкова,че да може преценява дали Предс. на полския Върховен съд представлява или не представлява никого ? Дано не я прочетат поляците ,че от дела и документи на туй момче "ум ще му зайде".
11
льольо
|
нерегистриран
01 юли 2019, 17:02
4
-4
"Междувпрочем"? Брилянтно
10
|
нерегистриран
01 юли 2019, 16:31
24
-10
Мили Боже, от месец не съм влизал в тоя сайт, понеже няма какво да правят в него, той отдавна не е за професионалисти, а за изпълнители на политически поръчки.
Въпреки това си рекох да видя дали няма някоя новина пък, нещо да се е променило. Да, ама не! Пак писания за "врагът" Панов в първа статия.
Вече съм сигурен, че тоя човек много ви е настъпал по мазола.
9
до №7
|
нерегистриран
01 юли 2019, 15:53
16
-6
Защо тогава Лозан Панов, ако защитава тази идея за по-възрастни съдии не я предложи и по отношение на представляваните от него над сто броя върховни съдии, а предлага пенсионирането им на 65 години. Нека да поиска или поне да започне да говори за промяна на Конституцията и оставането на съдиите поне до 70г. Тогава, би могло да се приеме, че споделя борбата на шепата поляци. Но, в противен случай, това си е чиста проба политика. Подкрепя либералите на Европа, които се опитват да смачкат страните от Вишеградската четворка и Румъния.
Така че, №7, дай аргументи или застани зад идеята за по-висока пенсионна възраст на съдиите!!!!!!!!!!!!!!!!!! Иначе си всъщност един либерал или по-точно сесебееееец или соросоииииид.
8
********
|
нерегистриран
01 юли 2019, 15:42
1
-2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
7
От кога върховните председатели на съдилища никого не представляват ?
|
нерегистриран
01 юли 2019, 14:31
23
-14
Правен свят, злобата и журналистиката Ви вървят заедно.

Не познавам Лозан Панов, но фактът, че е в опозиция и понася всякаква пумия, го прави да ми е симпатичен.
Всичките Ви статии свързани с Лозан Панов, са вътрешно противоречив текст.
От много години, не вземаме решенията си основани на информация от вестниците.

Бъдете здрави.
6
големия
|
нерегистриран
01 юли 2019, 14:21
16
-13
Ключа от загадката е , че една трета от върховните съдии на Полша не искат да се пенсионират на 65 години . И са прави-границата за пенсиониране трябва да е 99 години...
5
питащ
|
нерегистриран
01 юли 2019, 14:20
19
-2
на колко години се пенсионират в Полша или са доживот, някой знае ли? Помня, че се даваше като добър пример практиката в Румъния, където пенсионираха много съдии! Но тогава това беше добре, защото се разчистваха посткомунисти, а сега е зле, защото трябва да останат да правораздават либералите или по точно соросоидите.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно