Левче субсидия и дарения без лимит си гласуваха политиците
След горещи политически спорове и взаимни обвинения в парламента, левът най-сетне победи в пазарлъка за партийните субсидии. Депутатите обаче не пропуснаха да си гласуват допълнителна "екстра" – разрешиха дарения за партиите без лимит от физически и юридически лица. Дебатите по закона по традиция преминаха от спор по същество – в размяна на нападки между партиите и варираха от припомняне на фалита на държавата при Жан Виденов до истории от първите демократични избори.
 
В крайна сметка със 119 гласа "за" от 206 гласували (90 от ГЕРБ, 15 от ДПС, 7 от "Обединени патриоти" и 7 от "Воля"), 71 "против" (69 от БСП, един от "Обединени патриоти" и един от ДПС) и 19 "въздържал се" (15 от "Обединени патриоти" и един независим) Народното събрание прие на второ четене корекцията в "Бюджет- 2019", която предвижда държавната субсидия за партиите да е 1 лев на действителен глас.
 
Намалението от 11 лева, предложено от Министерския съвет, се отнася само за третия и четвъртия от четирите транша дотация за тази година и според действащото законодателство размерът на субсидията ще продължи да се определя година за година в съответния закон за държавния бюджет.
 
Парламентът отхвърли предложението на левицата неусвоените до 3 юни т.г. пари от партийните субсидии да бъдат върнати в държавния бюджет. "Искате да национализирате като на 9 септември", заподозряха иронично от ГЕРБ.
 
Досега бяха приети само промените за спиране на надписването на субсидиите над 11 лева на глас и възстановяване на надвзетите пари за последните три години. До момента сумите доброволно върнаха само от ГЕРБ – 5 613 724 лв., ДПС – 1 625 892 лв. и "Възраждане" – 170 681 лв. Останалите партии в списъка, публикуван от Министерството на финансите, дължат общо 7 053 409 лв. На тези от тях, които получават субсидии и в момента, ще им бъдат удържани 30% от издръжката до края на 2019 г. и 50% – за първата половина на 2020 г.
 
Крайният срок да върнат парите за всички партии е 31 декември 2020 г., след което дълговете ще се събират по общия ред. Всички суми, които превежда на партиите финансовото министерство, ще бъдат качени на сайта на ведомството.
 
Фирми с борчове към фиска няма да са спонсори
 
Парламентът разреши политическите партии да получават дарения от физически и юридически лица. Текстът бе заложен в преходните и заключителни разпоредби на закона за бюджета за 2019 г., с които се изменя Законът за политическите партии. Депутатите обаче въведоха изисквания за юридическите лица. Те ще могат да финансират партиите под формата на дарение, но ако нямат просрочени публични задължения, или пък да са регистрирани в територии, ползващи преференциален данъчен режим. Отпадна предложението на лидера на НФСБ Валери Симеонов за таван на получаваните дарения от 8 млн. лв. за една календарна година. Освен това парламентът задължи общините да предоставят безвъзмездно офиси на политическите формации. Зам.-председателят на ПГ на БСП Драгомир Стойнев заяви, че е гласувал против, защото управляващите са въвели данък "корупция".
 
Социалистите с пет въпроса
 
От парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова зададе пет въпроса, като уточни, че са принципни, а не само към ГЕРБ:
 
1. Ще имат ли право фирми, които имат задължения към бюджета, да спонсорират партии, които управляват в момента?
 
2. Ще имат ли право фирми, които получават обществени поръчки, да спонсорират партии, които участват в управлението на страната и раздават обществените поръчки?
 
3. Ще могат ли фирми, регистрирани в офшорни зони, да финансират партии в България?
 
4. Ще могат ли религиозни юридически лица – български и чужди, да финансират български партии?
 
5. Ще могат ли неправителствени организации – български и чужди, като юридически лица с нестопанска цел, да финансират български партии"?
 
В "Шоуто на Слави" бяха изнесени данни на МФ
 
При разгорещените дебати депутатите не пестяха квалификации, но в крайна сметка предложението за 1 лев субсидия на МС мина в пленарна зала.
 
Хронология
 
Промените станаха факт за по-малко от месец
 
Преди няколко месеца в "Шоуто на Слави" бяха представени данни на Министерството на финансите (МФ). Според тях през 2018 г. политическите формации са получавали не по 11 лева на глас, а по 13,23 лева.
 
Разбра се и че сумите за субсидията се формират на база на всички действителни гласове на парламентарните избори, а не само на тези за съответната партия или коалиция, които имат право на такава. Финансовият министър Владислав Горанов оправда това със законови несъвършенства, а БСП се обяви за оставката му.
 
От ГЕРБ реагираха, като внесоха промяна – до края на 2020 г. партиите и коалициите трябва да върнат доброволно надвзетите суми от 26 май 2016 г. досега.
 
На 6 юни премиерът Бойко Борисов обяви в Народното събрание, че партията му вкарва закон, с който партийната субсидия ще стане 1 лев. На 12 юни депутатите гласуваха на първо четене идеята на премиера – "За" бяха 117 депутати от 207, като гласовете "за" дойдоха от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля". От ВМРО също гласуваха "за", въпреки че още тогава искаха парите за субсидията да бъдат редуцирани, но не и до 1 лв.
 
Три седмици по-късно промените са окончателни.

 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно