По сигнал на ДАНС
Военноокръжната прокуратура обвини директора на военното разузнаване и неговия предшественик за длъжностни престъпления
Ген. Пламен Ангелов и ген. Светослав Даскалов са допуснали издаването на разрешения за достъп до секретна информация на 504 лица в нарушение на Закона за защита на класифицираната информация
Военноокръжната прокуратура обвини директора на военното разузнаване и неговия предшественик за длъжностни престъпления

Бригаден генерал Пламен Ангелов, директор на Служба "Военна информация" при МО, снимка: СВИ

Военноокръжна прокуратура – София ръководи досъдебно производство за престъпления по служба, извършени от висши офицери в Служба "Военна информация" (СВИ) в Министерство на отбраната (МО). Разследването е стартирало след извършена проверка от ДАНС и сигнали, изпратени от ръководството на ДАНС до главния прокурор, уточняват военните обвинители.
 
Събрани са доказателства за това, че в периода 01.04.2016 г. – 01.05.2019 г. са били издадени 504 разрешения за достъп до информация, класифицирана като държавна тайна с ниво на класификация "Секретно" и "Строго секретно" в нарушение на Закона за защита на класифицираната информация. 
 
Разрешенията за достъп до класифицирана информация с ниво "Секретно" и "Строго секретно" били издадени от служител по сигурността на информацията в Служба "Военна информация"-МО, а не от компетентния орган – ръководителят на тази служба. Това е довело до нерегламентиран достъп до секретна информация, тъй като достъп е бил предоставен на  504 лица в нарушение на разпоредбите на закона. Същите разрешения, издадени от некомпетентен орган, са довели до издаване на сертификати за достъп до класифицирана информация (КИ) на НАТО и ЕС от ДКСИ. Тези факти са отразени в сигналите на ДАНС, станали причина за образуване на досъдебното производство, допълват от Военната прокуратура.
 
В периода 01.04.2016 г. – 21.05.2018г. Директор на Служба "Военна информация" е бил о.р. бригаден генерал Светослав Димитров, а в периода 22.05.2018 г. – 01.05.2019 г. директор на службата е бригаден генерал Пламен Ангелов. И двамата директори на службата за сигурност не са изпълнили задълженията си по служба, регламентирани в чл. 24 ал.1 от Закона за военното разузнаване по ръководство, организиране и контролиране на дейностите по защита на класифицираната информация и са допуснали служителите по сигурността на информацията в СВИ да издават разрешения за достъп за нива на класификация, които нямали право да издават, тъй като е изключително правомощие на директора на Служба "Военна информация" – МО.
 
На 30.05.2019 г. под ръководството на ВОП –София бившият директор на СВИ Димитров и настоящият директор на службата Ангелов са привлечени като обвиняеми за извършени престъпления по служба - чл. 387 ал.1 от Наказателния кодекс и са им взети мерки за неотклонение "Подписка". 
 
На 31.05.2019 г. ВОП - София е сигнализирала министъра на отбраната Красимир Карачаннов за това, че в качеството на обвиняем е привлечен настоящият директор на СВИ- Пламен Ангелов, с предложение за временно ограничаване на достъпа до КИ и отнемане на издаденото му разрешение за достъп, както и предприемане на действия за контрол и гарантиране спазването на ЗЗКИ в СВИ-МО. От Военното разузнаване са изискани множество документи, включително и издадените незаконосъобразно разрешения за достъп до класифицирана информация в оригинал, извършени са разпити на 25 свидетели, назначена е техническа експертиза. 
 
В хода на разследването се събират доказателства и за извършени злоупотреби с финансови средства и нарушения на Закона за обществените поръчки в Служба "Военна информация"- МО. Информация за това се съдържа отново в сигнали на ДАНС, оправени до прокуратурата. ВОП –София е възложила на АДФИ извършване на финансова инспекция, резултатите от която се очакват, става ясно още от съобщението на военните прокурори.
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
*****************************
|
нерегистриран
09 юли 2019, 00:16
1
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
1
RRR
|
нерегистриран
08 юли 2019, 20:37
2
-1
Тези май пак доказаха, защо няма нужда от тях и защо никой не ги иска.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно