Закон спира терора на палатките край морето
Народното събрание отхвърли ветото на президента Румен Радев върху текстове от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК). 143-ма депутати се обявиха против аргументите на държавния глава и така окончателно вкараха ред при така нареченото диво къмпингуване. С корекциите в ЗУЧК се слага край на досегашната практика всеки, който реши, да опъва палатка или да паркира каравана където си поиска на брега на морето. Новите текстове гласят, че дивото къмпингуване ще е позволено само в специални зони, които се определят от министрите на регионалното развитие, туризма, околната среда и земеделието.
 
Законът предвижда санкции между 500 и 5000 лв за къмпингуващите, поставили палатка, кемпер или каравана върху дюни и извън определените за това места. Финансовите санкции ще влязат в сила от 2021 година.
 
В същото време против промените в ЗУЧК се обявиха няколко "екологични" организации, чиито членове практикуват диво къмпингуване. Именно те поискаха от президента Румен Радев да наложи вето и той го направи.
 
А "зелените" опъват палатки и паркират каравани върху дюните на плажовете по цялото крайбрежие и така ги рушат. Тъй като биваците им са извън законните къмпинги, те не плащат нищо и летуват без пари и живеят на метри от вълните през целия сезон. Проблемът е и екологичен – огромните каравани на "природозащитниците" съсипват защитените зони и местообитанията в тях. Проблемът е на дневен ред от няколко години, но едва сегашното управление, в лицето на Министерството на туризма и Народното събрание, се зае с неговото разрешаване.
 
Докато рушат дюните "еколозите" оставят след себе си и тонове боклук, който се събира и извозва от крайморските общини. По този начин са ощетени местните хора, от чийто данъци се плаща извънредното сметоизвозване. "Труд" още миналото лято писа, че само в община Шабла местната управа е дала допълнително над 100 000 лева за почистване след диво къмпингуващите.
 
Докато всичко това се случва, обикновените българи си плащат за хотел или за палатка или каравана в законните къмпинги. Не е ясно с какво са привилегировани "дивакуващите", които вече организираха няколко протеста в София с настояването корекциите в ЗУЧК да не засягат тяхното "предимство" пред останалите хора у нас.
 
България не е дестинация за безплатен туризъм
 
"Сладкодумци, живеещи около жълтите павета в София, по думите им гласоподаватели на "Демократична България", научени през годините, че на почивка се ходи безплатно, скочиха в защита на ветото на Президента на текстове от Закона за устройство на черноморското крайбрежие.". Това посочиха в отворено писмо преди гласуването на ветото на президента от Национална асоциация "Българско Черноморие" (НАБЧ).
 
Според тях фрапиращото неразбиране на закона и агресивното му преиначаване от омбудсмана Мая Манолова, която подкрепи ветото, е причина на България да се гледа, като на безплатна дестинация за морски туризъм. "За тази година само от Румъния, Германия, Украйна, Чехия, Албания, Полша и Молдова, а за догодина сигурно и за цяла Европа и Азия. В момента се окупират плажове, горички и частни имоти по Черноморието ни с луксозни кемпери, каравани и палатки, които дори се дават под наем на чужденци, нямащи възможност да инвестират в катун – бизнеса тази година", написаха от НАБЧ.
 
Оттам подозират Манолова и в съдружие с "богатите авантаджии", с което се опитва да гради политическа кариера в перспектива.
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
3
Ники
|
нерегистриран
11 юли 2019, 18:30
0
-1
Беше крайно време да се вземат мерки. ТИя хора се правеха на еколози и изнудваха всички.
2
Стефан
|
нерегистриран
11 юли 2019, 16:38
0
-1
Най-накрая произвола на зелените с това им диво къмпингуване ще бъде ограничен.
1
Терор на палатките ???
|
нерегистриран
11 юли 2019, 10:06
3
-1
Няма терор на палатките.Терорът е на бетоновозите.Не може в държави като Франция,Испания,Италия,Гърция и Хърватска да има хиляди къмпинги, а тук да има само 5-6 и да се говори по този начин за хората , които желаят този начин на почивка и контакт с природата.Не може да направиш само 4 и 5 звездни хотели и да очакваш от гражданите на най-бедната държава в ЕС/каквато я направиха поколения политици в последните години/да ходят само в луксозни хотели.За всеки влак си има пътници.Не може да качиш всички пътници само в един вид влакове.Направете гражданите на България най-богатите в ЕС и няма да има проблеми с 5 звездните хотели.Елементарно е нали ?
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно