$5 млрд. глоба за "Фейсбук" в САЩ
Компанията "Фейсбук" (Facebook) ще бъде глобена с рекордните 5 милиарда долара от регулаторните органи в САЩ след разследване за неуспехите на най-голямата социална медия в света да защити личните данни на своите потребители.
 
Американският в. "Уолстрийт джърнъл" съобщи, позовавайки се на добре осведомени източници, че миналата седмица Федералната търговска комисия (ФТС) е взела съответното решение с 3 на 2 гласа. Не е ясно след колко време ще бъде обявена глобата.
 
Разследването срещу "Фейсбук" започна миналата година, след като бе разкрито, че базираната в Лондон консултантска компания "Кеймбридж аналитика" (Cambridge Analytica) е получила достъп до данните на до 87 милиона потребители. "Кеймбридж аналитика" е работила за предизборната кампания на президента на САЩ Доналд Тръмп през 2016 г.
 
Федералната търговска комисия и "Фейсбук" отказаха да потвърдят информацията на "Уолстрийт джърнъл".
 
Министерството на правосъдието на САЩ сега прави преглед на споразумението, но обикновено не променя решения на ФТС, пише още изданието.
 
"Фейсбук" е най-голямата социална медия в света с 2,7 милиарда активни потребители месечно, отбелязва Франс прес.
 
Глобата не е особено голяма за компанията, която миналата година обяви печалба от 22 милиарда долара при оборот от 55 милиарда долара.
 
В последно време обаче се надигнаха гласове за разделяне на гиганта, който е критикуван, че не се справя достатъчно добре при защитата на личните данни и в борбата срещу фалшивите новини.
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно