Иде драма с паспорти и лични карти до 2021 г.
До края на 2019 г. изтича валидността на 500 000 лични карти, през 2020 г. на още 1 600 000, а през 2021 г. н на 1 680 000, научи "Труд" от експерти. Те очакват да стане нова драма с опашки пред паспортните служби, подобна от тази през 2010 г. Тези близо 3 млн. документи, заедно с още около 1 милион шофьорски книжки в следващите 2 години ще продължат да се издават по сега действащата система. От 2021 г. се очаква да бъде пусната нова система, но тогава те няма да се подменят втори път, защото ще бъдат валидни в следващите 10 години.
 
МВР отсега предприема мерки, за да избегне струпванията пред паспортните служби. Гишета за поръчване и получаване на паспорти и лични карти ще бъдат открити в сградата на Софийския районен съд до НДК и в Съдебната палата на бул. "Витоша" в София, научи "Труд". До края на годината ще заработят след ремонт още 22 гишета на бул. "Мария Луиза", близо до Лъвов мост. Ще се отварят и приемни в сгради на кметства и други общински служби и други големи градове в страната.
 
Дава се и възможност в София на всеки желаещ да си поръча документи да не ходи задължително в паспортната служба към кварталното Районно полицейско управление по постоянен адрес, а да направи това в службата към друго РПУ, което например е по-близо до работата му, или ако види, че в момента там няма опашки.
 
Рискът да се повторят масовите струпвания от 2010 г. е предизвестен. Такива вълни от смени има през всеки 10 години в България, тъй като в периода 1999-2001 г. народът масово бе накаран да си вади личните карти и да си сменя книжките. Повечето от извадените тогава документи бяха с 10-годишна валидност.
 
Последната обществена поръчка за нова централизирана система, отново е спряна. Първият опит през 2016 г. – по времето на вътрешния министър Румяна Бъчварова, се провали с гръм и трясък, защото тогава МВР обяви цена от 450 млн. без ДДС, при положение, че системата от 2010 г. излезе около 220-230 млн. лв. на данъкоплатците. При министър Валентин Радев последва вторият опит от август 2018 г. на доста по-приемлива цена – 238 млн. лв. без ДДС. Явиха се четири фирми. Две от тях бяха класирани за втория етап, който трябваше да започне във вторник – 16 юли, ако няма обжалване. В понеделник – 15 юли, едната от двете отстранени фирми внесе жалба в Комисията за защита на конкуренцията.
 
От МВР казаха за "Труд", че ще поискат от КЗК разрешение за предварително изпълнение. Освен това и причината за отстраняване на въпросната фирма било съвсем ясно – кандидатите не представили задължително изискваните допуски до класифицирана информация.
 
"Труд" призовава: Извадете си личната карта сега!
 
Ако валидността на личната ви карта изтича през 2020 или 2021 г., не чакайте крайния срок. Законът позволява да се извадят документи и преди да е изтекла тяхната валидност, без да е уточнено в какъв период, преди да са изгубили валидност. Така можете да избегнете опашките пред паспортните служби, които могат да се съберат и въпреки превантивните мерки на МВР.
 
В паспортната служба можете да подадете заявление и за смяна на шофьорската книжка, докато тя все още е валидна. Но ако е изтекла, тогава ще трябва да ходите в областната служба на КАТ и ако сте от София, да чакате няколко часа за гишетата.
 
По принцип подаването на заявление става бързо, ако не се изискват допълнителни документи – например, при промяна на имена след сключване на брак или със съдебно решение т.н.
 
При изгубване, кражба, повреждане или унищожаване на личната карта, българските граждани са длъжни до 3 дни да съобщят за това в най-близкото поделение на МВР.
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно