Прокурорка не иска да освободи ведомствено жилище, извеждат я принудително
Десислава Кайнакчиева от СГП е получила няколко писма от ВСС, но тя отказала да напусне имота, който обитава от 2008 г.
Прокурорка не иска да освободи ведомствено жилище, извеждат я принудително

Висшият съдебен съвет (ВСС) прие решение за отправяне на искане до Областния управител на София за принудителното извеждане на прокурорката от Софийската градска прокуратура (СГП) Десислава Кайнакчиева от ведомственото жилище, което тя обитава от близо 11 години. Имотът, собственост на съдебната власт, се намира в ж.к. "Красно село". 

По силата на чл. 80, ал. 1 от Закона за държавната собственост "имот - държавна собственост, който се владее или държи без основание, който се ползва не по предназначение или нуждата от който е отпаднала, се изземва въз основа на заповед на областния управител, въз основа на мотивирано искане на съответния министър или ръководител на ведомство". В случая нуждата от ползването на имота не е отпаднала, но новите правила ограничават срока, в който магистратите могат да живеят в апартаменти от жилищния фонд на ВСС. Измененията се наложиха заради драстичния случай, при който бе установено, че един от членовете на кадровия орган – Атанаска Дишева – 12 години живее във ведомствен апартамент срещу месечен наем от малко над 200 лв. Дишева продължаваше да ползва имота, въпреки, че дори вече не беше редови магистрат. За да преустанови тази практика, ВСС промени правилата и реши, че съдиите, прокурорите и следователите, на които се отпускат такива жилища, ще могат да ги обитават не повече от 5 години.

Сега прокурор Кайнакчиева трябва да напусне жилището, в което живее от 7 ноември 2008 г., принудително, тъй като от кадровия орган са й изпратили няколко предизвестия за освобождаване на имота, но тя е отказала да го направи.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
11
обективен
|
нерегистриран
21 юли 2019, 13:59
8
-2
Според мен правилата трябва да се спазват. Ако всеки отделен случай се преценява самостоятелно, то няма нужда от правила. Аз съм работила като мл.съдия в друг район, извън родния ми град, но никой не ми даде общинско жилище, аз си поех всички разноски с ясното съзнание, че изборът е мой и ще си нося последствията. Не познавам колежката, която се коментира в статията, но според мен не може да е магистрат лице, което не е способно да си направи елементарни сметки за своя собствен живот, какво остава да решава съдбите на хората. Забележете, г-жа прокурора повдига обвинения за нарушение на закона, а самата тя не го спазва. Дразнещото в случая е, че някои колеги са със съзнанието, че всички са им длъжни. Поздравявам колежката, че е родила 3 деца, но трябва да мисли и как ще ги отглежда или пък ако няма достатъчно средства ще снижи стандарта. Така някои колеги в съда понеже имали лични проблеми не си разглеждат делата и не пишат решения, после ги разпределят на всички. В крайна сметка съдебната система не р социална служба, всеки си има права и задължения и трябва да съобразява поведението си с тях.
10
запознат
|
нерегистриран
19 юли 2019, 16:10
16
-12
Хайде стига сте правили театър!За трите деца-добре.Но при реална заплата 4300 лв на месец,плюс съпруг,да си е мислила като останалите,и да си е купила жилище.Ако работеше нещо друго-примелно магазинерка,или в някой завод,със чиста заплата 800 лв.,как щеше да го кара.Не забравяйте скъпи колеги,че като вашите заплати/с нищожн изключения/,няма в страната.
9
Колега
|
нерегистриран
19 юли 2019, 11:52
19
-11
Деси е добросъвестен и качествен магистрат и не е направила нищо лошо, освен да си търси гарантираното от закона право:

Закон за съдебната власт
Чл. 223. Съдиите, прокурорите и следователите, докато заемат длъжността, могат да ползват жилища от ведомствения жилищен фонд на органите на съдебната власт.
8
колега
|
нерегистриран
19 юли 2019, 10:26
20
-14
Браво бе колеги!
Деси е една от нас!!! Само тя работи в семейството! Три деца и майка пенсионер гледа!
Браво!
7
до 1
|
нерегистриран
19 юли 2019, 09:52
15
-12
Доктора от Пловдив уби циганина крадец, при неизбежна отбрана и цялото лекарско съсловие се вдигна в негова защита. Нашия № 1-веднага дисципка.Защо е тази злоба. Жената е с 3 три деца. Къде да отиде? А чл. 233 от ЗСВ казва съвсем друго.
6
|
нерегистриран
18 юли 2019, 21:55
14
-12
За дисципка няма и основание, глупако. Тия наглеци лапат по 10 бона на месец, за да симулират работа и слугува на когото трябва, а в същото време не спазват ЗСВ за заплатите. Иначе жена с три деца им е проблема.
5
Колега
|
нерегистриран
18 юли 2019, 21:48
17
-8
Деси да им е проблема!
4
До 3
|
нерегистриран
18 юли 2019, 20:10
14
-13
С три деца в софия, при наеми от 700-900 лв за тристайни дупки не мисля че ще стигнат....
3
|
нерегистриран
18 юли 2019, 18:44
16
-8
До коментар [#2] от "нерегистриран":
Каква дисципка. Жената е с три деца, които учат. Чудеше се как да се мести преди края на учебната година.

Така де, заплатата не прокурор не стига да си наемеш жилище на свободния пазар, нали?
2
|
нерегистриран
18 юли 2019, 18:40
17
-12
Каква дисципка. Жената е с три деца, които учат. Чудеше се как да се мести преди края на учебната година.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно