Заради зачестилите случаи
Предлагат по-високи наказания за разпространение на фашистки идеи и опетняване на националните символи и химна на ЕС
Главният прокурор, вътрешният министър, зам.-външният министър и председателят на Организацията на евреите с писмо до депутатите
Предлагат по-високи наказания за разпространение на фашистки идеи и опетняване на националните символи и химна на ЕС
Зачестилите случаи на престъпления, свързани с разпространение на антидемократични и фашистки идеи, както и опетняването на националните символи, са дали повод на главния прокурор Сотир Цацаров, на председателя на Организацията на евреите в България "Шалом" доц. д-р Александър Оскар, както и на министъра на вътрешните работи Младен Маринов и на заместник-министъра на външните работи Георг Георгиев, който е национален координатор за борба с антисемитизма, да представят на вниманието на депутатите от всички парламентарни групи искане за по-високи наказания за изброените престъпни деяния. 
 
На народните представители е предложено да се възползват от правото си на законодателна инициатива и да внесат и подкрепят в Народното събрание проект на Закон за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, който да предвиди завишаване на размера на предвиденото наказание лишаване от свобода за престъпленията по чл. 108 ал. 1 НК /проповядване на фашистка или друга антидемократична идеология или насилствено изменение на установения от Конституцията обществен и държавен строй/ и по чл. 108 ал. 2 НК /опетняване на герба, знамето или химна на Република България или знамето или химна на Европейския съюз/, съобщиха от държавното обвинения. В момента наказанието за антисемитизъм е три години лишаване от свобода, а ако идеята бъде приета от мнозинството, то това престъпление ще се наказва със затвор от пет години. Опетняването на националните символи и на знамето на ЕС се преследва с две години затвор, като предложението е то да бъде увеличено също на пет години лишаване от свобода.
 
В писмото до депутатите са изброени и конкретни примери на извършените престъпления. Писмото можете да откриете в прикачения файл.
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно