В-к "Монитор":
10 000 лева струва да кажеш в България истината за олигарсите, ограбили страната ни
Търговецът на "синьо гориво" Сашо Дончев вдигнал кръвно от обръщение на Делян Пеевски, смята членуващата в ССБ съдийка Гергана Христова - Коюмджиева, осъдила депутата
10 000 лева струва да кажеш в България истината за олигарсите, ограбили страната ни
След решението на съдия Красимир Мазгалов, член на Управителния съвет на Съюза на съдиите в България (ССБ), който неотдавна осъди вестниците "Телеграф" и "Монитор", защото са си позволили да кажат истината за "Черния лебед" - че съпругата на председателя на ВКС Лозан Панов има криминална регистрация (факт, потвърден официално от МВР), сега дойде ред и на депутата от ДПС Делян Пеевски, пише в коментар в-к "Монитор".
 
Софийският градски съд (СГС) е постановил на 19 юли тази година нов съдебен акт, според който Сашо Дончев, собственик на дружеството "Овъргаз" и дългогодишен посредник при търговията със "синьо гориво" от Русия към България, трябвало да бъде компенсиран с 10 000 лева, защото "вдигнал кръвно налягане 180/100" и бил "сериозно притеснен" от обръщението на Делян Пеевски от месец януари миналата година. Останалата претенция на Дончев, до пълния предявен размер на иска от 70 000 лева, е била отхвърлена, съобщава вестникът.
 
Изданието припомня, че в обръщението си Пеевски остро възразил против провокацията "Бяла книга за свободата на медиите в България", представена от Иво Прокопиев, Сашо Дончев и Огнян Донев на нарочна пресконференция в София в началото на 2018 г. "В тази "книга" се съдържаха обидни, клеветнически и напълно неверни инсинуации против Пеевски, а гневната му реакцията беше повече от обяснима и широко отразена в медиите още същата вечер", посочва "Монитор".
 
По делото Сашо Дончев е бил представляван от адвокат Татяна Дончева, прочула се като депутат с поправката "Ванко 1" и с безкрайните си през годините неуспешни опити да се върне в политиката. Представените от нея пред СГС двама свидетели, служители на Сашо Дончев в "Овeргаз", са дали показания, според които шефът им, като чул думите на Пеевски, веднага изпаднал в криза, вдигнал "кръвно" и се "разстроил", отказал за дълъг период от време да провежда заседания на Съвета на директорите на фирмата, бил "притеснен" и "под силен емоционален натиск".
 
"СГС, в лицето на съдия Гергана Христова – Коюмджиева – която "случайно" също е член на ССБ, без да държи изобщо сметка на събраните по делото доказателства, разбира се дава вяра на свидетелите. Интересно, че същата не е видяла никакво основание да се отведе от делото, въпреки многобройните през годините декларации и становища на съдийската организация против Делян Пеевски и издаваните от него вестници", коментира още в-к "Монитор".
 
"Решението, разбира се, не е окончателно и ще бъде обжалвано, но по-важното е, че за пореден път "съдът на олигархията", ръководен от председателя на ВКС Лозан Панов (очевидно се визират съдиите като цяло -  бел.ред.), ясно показа на обществото чии интереси защитава – не на народа, а на шепата "приватизатори" на българското национално богатство, опитващи се неистово да избягат от отговорността за действията си", завършва коментарът на вестника, в който се подчертава още, че изданията на депутата Делян Пеевски "няма да спрат да казват истината, независимо от поредния опит, облечен в магистратска тога, да бъде заглушено свободното слово, както и независимо от това колко пъти ще "вдигнат кръвно" Дончев, Донев и Прокопиев, когато чуят истината за себе си".
 
"Правен свят" ще потърси позицията по темата и на съдия Гергана Христова - Коюмджиева.
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
|
нерегистриран
24 юли 2019, 10:08
22
-5
Да омажеш хората с обиди и клевети не е "истина" и съвсем правилно се плаща за това.
Който желае да маже без последици - да смени държавата. Но май няма да намери такава, където това е позволено.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно