Престъпна група ударила НАП, след Кристиян обвиниха в кибертероризъм и Георги Янков
Разследването на хакерската атака срещу НАП вече е в Специализираната прокуратура, стана ясно в сряда. Това означава, че освен Кристиян Бойков ще бъдат обвинени и други като престъпна група. Търговският директор на TAD Group Георги Янков беше арестуван във вторник късно вечерта, след като ГДБОП влезе за втори път в офисите нафирмата. Той бе задържан, а след това пуснат срещу гаранция от 20 хил. лв. Засега не е ясно дали ще му търсят отговорност като лидер, или като член на престъпна група. Според адвоката му обвинението ще е за "тероризъм, свързан с киберпрестъпление".
 
Обвинителите ще търсят доказателства дали фирмата е създавала проблеми на компании, като след това ги е принуждавала да ги наемат за отстраняването им. Друга линия на разследването е дали данните от НАП е трябвало да бъдат използвани за политически цели.
 
Собственикът и управител на TAD Group Иван Тодоров е в Канада и ще бъде разпитан, когато се върне, научи "24 часа". Той е там на годишен форум на верига ресторанти за бързо хранене, чийто представител е у нас и в Румъния. Вероятно Тодоров ще се прибере в България до края на седмицата. Не е изключено и той да бъде обвинен заедно с подчинените си Янков и Бойков. 
 
Очаква се промяна да има и в обвинението на Кристиян. В момента той е подведен под отговорност за копирането и изпращането на 56 бази данни от НАП. За подобно престъпление се предвиждат до 3 г. затвор, а от прокуратурата обясниха, че са длъжни да го освободят от наказателна отговорност. Ако обаче го обвинят, че е хакнал НАП по поръчка на някой от шефовете си, наказанието е от 5 до 8 г. Не се знае дали при промяна на обвинението прокуратурата няма да поиска и младежът да бъде оставен за постоянно в ареста. В момента той е на свобода с най-леката мярка за неотклонение - подписка. 
 
По време на акцията във вторник антимафиотите иззеха техника от офиса на TAD Group. Продължават и опитите да бъдат отключени 2 от компютрите на Бойков. Те са силно криптирани, но антимафиоти се справиха със защитата на един от тях. Компютърът е бил служебен.
 
Именно от него излязоха улики, че хакерът не е действал сам. На лаптопа те откриха база данни от 3 банки и застрахователни компании, които не са имали договор с TAD Group. Смята се, че те са били хакнати с цел изнудване. Затова и главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че Кристиян е изпълнител, но не и поръчител на хакването на НАП. Заместникът му Иван Гешев пък го нарече "маша" в ръцете на други. В лаптопа те откриха освен разпространените бази данни от НАП още файлове от приходната агенция.
 
Оказа се, че в тях Кристиян е търсил ЕГН-тата на премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров, народния представител Делян Пеевски и евродепутата Емил Радев. Данните били съхранявани във файл "Търсене за бивол". Имало още 2 папки с имена "Математика за домашно" и "Броене за домашно", където били други бази данни на НАП, включително такива, които не бяха сред разпространените до медиите.
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно