Иван Гешев:
Аз правя неща, които другите могат само да обещаят
Възможно е да има още обвинени за кибертероризъм от фирмата "Тад груп", коментира зам.-главният прокурор
Аз правя неща, които другите могат само да обещаят

Иван Гешев, зам.-главен прокурор и номиниран за "обвинител №1", снимка: Нова телевизия

Възможно е да има още обвинени от служителите на "Тад груп". Това обяви заместник-главният прокурор Иван Гешев в блиц-интервю за Нова телевизия, заснето в четвъртък в Добрич.
 
След като името на фирмата беше свързано с хакерската атака срещу НАП и изтичането на данните на милиони българи, всички служители на "Тад груп" подадоха молби за напускане. "Напуснали са вероятно по лични причини, защото не се притесняват от нищо. Това по никакъв начин не изключва наказателната отговорност, защото са иззети всички работни компютри на всички служители. Ще се работи и с всички, които са работили във фирмата в последните 2 години. След декриптиране на компютрите, ако се съберат доказателства за извършено престъпление, ще бъдат привлечени към наказателна отговорност", обясни Гешев.
 
В четвъртък Спецпрокуратурата повдигна обвинение в подбудителство на собственика и на търговския директор на фирмата, в която работи компютърният специалист Кристиян Бойков, подведен под отговорност за хакерската атака срещу НАП. Собственикът на "Тад груп" Иван Тодоров и търговският директор Георги Янков ще отговарят пред Темида за това, че умишлено са склонили Бойков да извърши компютърно престъпление. Търговският директор и Бойков са освободени под парична гаранция от 20 000 лв. Собственикът е обявен за общодържавно издирване. За него е издадена и европейска заповед за арест.
 
Гешев обяви, че са констатирани 500 хил. пароли и 500 хил. имейли. "Това едва ли може да се впише в термина "законно" и едва ли доброволно е предоставено на тази фирма. Факт е, че е осъществявано нерегламентирано търсене в тази база данни. Тези неща и други, които нямам право да коментирам, ни дава основание да мислим, че има две направления на дейността на фирмата. Едното е осъществяване на киберрекет, а втората насока е, че тези технически възможности за този киберрекет  са използвани и надградени за осъществяване на кибертероризъм", добави заместник-главният прокурор.
 
По повод на организирания протест пред ВСС от партия "Да, България", Фейсбук общността на българските адвокати, Инициатива "Правосъдие за всеки" Иван Гешев коментира: "Не следя политически събития, не съм в час с политическия дневен ред. От какво да ме притесняват номинациите? С риск да звучи по интересен начин ще кажа едно нещо – аз правя неща, които другите могат само да обещаят".
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
12
Чудесник
|
нерегистриран
30 юли 2019, 23:13
0
0
Ах, какъв магьосник си само! Да ти се нанася на човек на това, което правиш!... Чудеса
11
*************
|
нерегистриран
29 юли 2019, 10:18
1
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
10
*************
|
нерегистриран
28 юли 2019, 21:53
2
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
9
анонимен
|
нерегистриран
28 юли 2019, 15:28
5
0
Аз правя неща, които другите могат само да обещаят.

Да се обвинява без доказателства, да се държат хора в ареста, без да са налице предпоставките на закона, да се унижават хора по поръчка, да се четат присъди по медиите, преди още някой да е осъден, това наистина не всеки прокурор си го позволява.Герой на нашето време.
8
Къньо Красимиров
|
нерегистриран
28 юли 2019, 00:07
2
-9
Някои другари- вероятно под влиянието на "наученото" в АОНСУ- искат Гешев да говори деликатно, мазно, меко, любезно. Но все пак той е прокурор, не е изкуствовед, нито пък организатор на джендър-прояви. Какви ли не организации, организацийки, клубове по интереси, кръжоци, пък даже и разни "бойци" и какви ли не, и те предлагат разни лица за главен прокурор. Но в случая се избира главен прокурор, не директор на театър или партиен секретар.
7
Учуден
|
нерегистриран
27 юли 2019, 09:48
11
-1
До коментар [#5] от "Наблюдател":
След всяко такова интервю не е нужно опонентите му да убеждават пред каква арогантна самозабрава е изправено обществото!

Да не говорим ,че когато Гешев говори, дори Борисов замлъква.Това е процес,скъпи дами и господа.А медиите са само средството...По времето на Третия райх са му викали Propaganda Film.Във всеки случай истинските гръмотевични събития за страната ще настъпят ако той наистина бъде избран.И Данте го е казал ,че да стигнеш до Рая трябва да минеш през Ада и Чистилището.Друг път няма.
6
RRR
|
нерегистриран
26 юли 2019, 23:45
13
0
Детска градина с учителката Гешев в първи редици.В ЯОП има само един подпис.АП-Бургас пресолиха манджата.
5
Наблюдател
|
нерегистриран
26 юли 2019, 20:05
20
0
След всяко такова интервю не е нужно опонентите му да убеждават пред каква арогантна самозабрава е изправено обществото!
4
големия
|
нерегистриран
26 юли 2019, 16:17
4
-21
Както е казано ...Гешев , прости на враговете си , но не забравяй имената им...
3
Топчовците
|
нерегистриран
26 юли 2019, 14:20
22
-2
Такава чума ще ви налегне, че....
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно