Макар и нарушавайки законовите и конституционни принципи за ненамеса в независимата съдебна власт
Как Христо Иванов обедини прокуратурата
Смешното е, че сега бившите реформатори се отричат от чедото си - разделението на ВСС на две колегии - Прокурорска и Съдийска, заявявайки, че не може прокурори да номинират прокурор
Как Христо Иванов обедини прокуратурата

Бившият правосъден министър Христо Иванов на партиен митинг срещу независимата съдебна власт. Лидерът на "Да, България" вече е готов да се отрече от собствената си реформа - разделението на Висшия съдебен съвет на две колегии. Снимка: в-к "Монитор"

Протестите, организирани от Христо Иванов, вместо да постигнат желания ефект за всеобща гражданска мобилизация, разкриха плашеща мрежа от зависимости. На първо място, те показаха, че съществува професия "протестър". Креативната мисъл на млади хора – някои от които искрено вярващи, че променят статуквото в полза на по-добро – е използвана за изнудване. Този "цветен рекет" – защото всякакви ивенти, хепънинги, флашмобове и т.н. са именно цветно петно в ежедневния ритъм – очевидно не може да бъде прилаган автоматично към всяка житейска сфера. И ако в политически аспект може да привлече внимание, привнасянето му в силно консервативната система на правото постига точно обратния ефект.
 
Най-големият кошмар на Христо Иванов – да се изправи лице в лице с противниците си, вече е факт. Той ясно заяви, че протестът срещу кандидатурата на Иван Гешев е политически. Само че прокуратурата има много "травматичен" (по думите на Мирослава Тодорова) опит с политическите вмешателства. Имиджмейкърите на Христо Иванов би следвало да му го обяснят по-добре. Самият Иванов няма никакъв стаж в магистратските институции, така че невежеството му е обяснимо.
 
Още от времето на Иван Татарчев, който се заканваше на Огнян Дойнов, през Никола Филчев, който се бореше с Иван Костов, през Борис Велчев, който верифицираше спорните акции на Цветан Цветанов, до Цацаров, който беше принуден да се съобразява с Реформаторския блок в известен период от време, прокуратурата мрази искрено политическите глупотевини, които трябва да понася. Много често политическите идеи предизвикват излишно напрежение. Например, разделянето на колегиите във Висшия съдебен съвет въобще не беше тема, по която държавното обвинение се е противопоставяло някога. Това обаче беше представено като най-революционната идея на реформаторите, а създаването на Съдийската и Прокурорската колегия беше превърнато в "залпа на Аврора" за политическото бъдеще на Христо Иванов, Радан Кънев, Атанас Атанасов и други. Смешното е, че именно те в момента се отричат от чедото си, заявявайки, че не може прокурори да номинират прокурор. Единственият позитив от сегашното им поведение е, че поне не излъчиха о.з. ген. Атанасов за защитник на екзотичната си позиция. Понеже прокурорите, които са го разпитвали, много добре помнят диалозите си с него.
 
Христо Иванов настъпи прокуратурата в най-чувствителната й част. И го направи неволно. За пръв път държавното обвинение излъчи за най-висшата длъжност човек от своите. Ама от най-своите. Човек, с когото са били редом през последните 20 г. И точно когато беше номиниран Иван Гешев, Христо Иванов реши да оспори кандидатурата. Ефектът от паническите му действия доведе до лавинообразна реакция, която вероятно ще се засилва през следващите месеци. От прокуратурите в цялата страна заваляха декларации в подкрепа на Гешев. Макар да е трудно магистратите да постигнат единна професионална позиция, в този случай всеки от тях прие лично нападението над техния човек. Иван Гешев капсулира прокурорската подкрепа еднозначно. От Районните прокуратури до Прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет, посланието е едно – Иван Гешев е верният избор.
 
А Христо Иванов най-накрая успя да се въплъти в така желаната си роля на пионер и реформатор, и визионер – обедини прокуратурата по начин, невиждан от 90-те години насам. Макар и нарушавайки законовите и конституционни принципи за ненамеса в независимата съдебна власт.
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
17
недоразумение
|
нерегистриран
01 август 2019, 11:30
0
0
Значи, за Главен се гласува в пленум, а се номинира чрез йерархична подчиненост? След като се гласуват от съдийска квота, следва да може и да се номинира и от съдийска квота.
16
Сталкер
|
нерегистриран
29 юли 2019, 13:17
0
0
Вярно казва авторът. Вместо да вади очи, Бойкикев изписва вежди. В резултат са телеграмите от малките боляри, които няма да спасят ничия глава, като дойде времето.
15
Do #14
|
нерегистриран
28 юли 2019, 23:05
3
0
А Христо Иванов, кво - Медиапул, Дневник, Капитал, Бтв, и обратно. Или Прокопиев е по-куул? Всяка медия си има собственик. Аз, например, се кефя на тези, където можеш да коментираш.
14
Смях
|
нерегистриран
28 юли 2019, 22:49
1
-5
Снимка от Канал 3, статия от Канал 3, статия от Труд, аналлиз от Монитор, текст от Телеграф и обратно - посочените публикуват П свят. Медиите на #Кой в дружна защита на товарищ Гешев. Има за какво да му се отблагодарява - да бъдеш изпуснат в делото КТБ е голяма услуга
13
до 10
|
нерегистриран
28 юли 2019, 08:24
13
-4
Чувства се безнаказан. Не си пише делата, откровено се занимава с политика, но не му се случва нищо. Получава си заплатата да хейти всичко живо. Политиците го използват и той се предлага да бъде използван, защото инак не става за нищо. Самото му присъствие на което и да е мероприятие сваля нивото.
12
|
нерегистриран
27 юли 2019, 19:09
13
-5
Статията е вярна. И е добре написана. Хейтът е модерен, но в случая с Гешев имаше точно обратния ефект.
11
Колко много думи за една лъжа
|
нерегистриран
27 юли 2019, 18:41
5
-5
Ако някой не финансира простотията тук, значи е съставомерна.
10
|
нерегистриран
27 юли 2019, 14:59
20
-6
Методи, добрия пример се дава като седнеш и си изпишеш делата т. e. Като правиш нещо градивно и позитивно. Прекарването часове във Фейсбук не е добър атестат
9
Средностатистически чалгаризиран капут
|
нерегистриран
27 юли 2019, 10:07
21
-9
Много е жалко как всички прасешки медии дори не се стараят да прикрият общата си зависимост от Прасчо. Използвали сте същата снимка на Христо, която се използва в Монитор, а освен това се цитирате взаимно. Тази безусловна подкрепа за Гешев, съчетана с политическото късогледство на днешното статукво ще изиграе много лоша роля на управляващата мафия. Днес може и властта да се самодържи, но утре самодържавието в България ще се срине поради тоталната липса на легитимност и конституционосъобразност на решенията на властта, поради това че един човек, който заклеймява разделението на властите и клевети от национален ефир, при когото изцяло липсва морален и етичен стандарт, както и образование за тази длъжност, който е подкрепен от също толкова голямо мнозинство, колкото управляващата партия в Северна Корея и който изцяло неглижира човешките права ще стане главен прокурор без на никого от властта да му мигне окото.
Това е тест на мафията доколко е убито в България гражданското общество. До какви нива на апатия са стигнали българските граждани и дали интензитетът на властнически произвол може да бъде засилен под общото помирение на масите.
Ние няма да търпим това.
Ние действаме.
8
( (((( ;
|
нерегистриран
27 юли 2019, 01:30
17
-17
Прокуратурата няма място в съдебната система !
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно