Парламентът отхвърли президентското вето върху договорите за F-16
Дебатите в Народното събрание продължиха над 2 часа
Парламентът отхвърли президентското вето върху договорите за F-16

Парламентът отхвърли президентското вето върху международните договори за F-16 блок 70.

"За" ратификацията гласуваха 128 народни представители - 91 депутати от ГЕРБ, 11 от "Обединени патриоти", 24 от ДПС и двама независими. "Против" договорите гласуваха общо 73-ма народни представители, от които 61 от БСП, шестима от "Воля" и шестима от "Обединени патриоти". Въздържаха се трима народни представители - от ОП.

В дебатите по президентското вето върху ратификацията на четирите договора за покупката на F16 Block 70, оборудване и услуги, продължили над 2 часа, от БСП ги определиха като договори на "безусловна капитулация", неизгодни, акцентирайки в аргументите си върху цената.

ГЕРБ, ДПС и ВМРО защитиха сделката - правилен избор за националната сигурност, въпрос на стратегически избор, едно от "най-глупавите вета", налагани от президент със смешни мотиви.

Президентът върна за ново обсъждане международните договори. Сред мотивите му бяха, че е липсвало обществено съгласие по темата, както и че ратификацията е трябвало да измине цялостния път по Конституция и да бъде разгледана и приета на две гласувания в отделни заседания на Народното събрание.

Ратификацията бе приета на първо и второ четене на 19 юли.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно