След сблъсък между две банди
Поне 52-ма убити при затворнически бунт в Бразилия
В страната има около 700 000 лишени от свобода
Поне 52-ма убити при затворнически бунт в Бразилия
52-ма затворници бяха убити при петчасов затворнически бунт в град Алтамира в Бразилия, предаде Асошиейтед прес. Службата за управление на затворите в северния щат Пара съобщи, че 16 от жертвите са били обезглавени, а останалите са били удушени.
 
Бунтът започнал сутринта като битка между две престъпни групи в затвора, като едната е проникнала в частта на другата, след което заключила помещението и го подпалила. Това е попречило на властите да влязат вътре. Нито един служител в затвора не е ранен, въпреки че двама са били държани като заложници и по-късно са освободени, предаде Sky News.
 
Към момента се знае, че и атаката не са произвеждани изстрели, а са използвани остри предмети и саморъчно приготвени оръжия, с които жертвите са обезглавявани и осакатявани. Местната полиция твърди, че ситуацията вече е под контрол.
 
Видеорепортажи на бразилските медии показват кадри на дим, който се издига от поне една сграда в затвора и как  затворниците са се качили на покривите. 
 
Според Globo.com затворът има капацитет за 200 задържани, но е бил зает от 311 затворници. В Бразилия затворите са едни от най-зловещите в света. Насилието в тях не е необичайно. Страната е на трето място в света по брой затворници  - около 700 000 души, а пренаселеността в местата за лишаване от свобода е широко разпространен проблем.
 
Сблъсъците между съперничещи си банди са чести, както и бунтовете. През май 42 затворници бяха убити в един и същи ден в четири различни затвори в щата Амазонас, а ден преди това бяха убити 15 в един от затворите на Манаус. 
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно