Обновена  30 юли 11:05
Мариана Шотева оглави Административен съд-Пазарджик повторно
Следователят от НСлС Недко Петров стана председател на Районен съд – Ботевград
Мариана Шотева оглави Административен съд-Пазарджик повторно

Съдия Мариана Шотева

Мариана Шотева, която към момента е изпълняваща функциите председател на Административен съд – Пазарджик, оглави съда за втори мандат. Това реши Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) единодушно, с 10 гласа "за".

В представянето си пред кадровиците съдия Шотева посочи, че в съда работят шестима съдии, в това число административният ръководител и заместниците му. "Сега е моментът да ви благодаря за отпуснатите две нови щатни бройки за Административен съд-Пазарджик. Това ще облекчи значително работата ни, тъй като ние работим по над 400 закона и подзаконови нормативни актове. Работата ни все пак ще се уравновеси, макар че ще остане над средната", посочи съдия Шотева и подчерта, че реформата в Административнопроцесуалния кодекс (АПК) от януари 2019 година е повлияла положително на работата на съда.

Настящият временен ръководител заяви още, че в Административен съд – Пазараджик от над 1 година има назначен съдия, който периодично прави анализ на противоречивата съдебна практика в подкрепа на тълкувателната дейност на Върховния административен съд (ВАС). "Смятам, че анализът на противоречивата практика е добър модел. За теза цел периодично се провеждат срещи със съдиите, в това число и от Районен съд-Пазарджик, на които работни срещи се обсъждат причините и случаите на противоречива практика", заяви още кандидатът.

Съдия Шотева посочи още, че в съда всяка година се изготвя риск регистър относно финансите, отделени за този орган на съдебната власт и действа конкретна система за разпределяне на средставата. Най-големият разход, който е предвидвиден през настоящата година, е свързан с ремонта на сградата на Административен съд – Пазарджик. "Надявам се до края на годината да обявим обществената поръчка и за инженеринг. Благодарение на ВСС сме в началото на края и на този проблем", заяви тя.

Цветинка Пашкунова я попита каква, според нея, е ролята на административния ръководител при отстояването на независимостта на съдебната власт. "Ролята на административния ръководител е огромна в този аспект. Той трябва да реагира при случаи на празно говорене и съответният орган да излезе с прессъобщение за съответните факти. Преди това обаче детайлите трябва да бъдат проучени, за да се кажат фактите, обстоятелствата. Административният ръководител трябва да застава зад своите съдии и те да са сигурни в това. Както зад мен стои председателят Чолаков", отговори съдия Шотева.

В изказването си относно кандидата, председателят на ВАС Георги Чолаков посочи, че подкрепата на съдиите от Административен съд-Пазарджик за Шотева не е случайна, тъй като познава професионализма и качествата й. "Това е един прекрасен съд, с един прекрасен ръководител", заяви Чолаков и допълни, че категорично ще подкрепи кандидата за втори мандат.

Кадровиците очевидно споделиха това становище и единодушно подкепиха съдия Шотева за втори мандат.

Следовател от НСлС стана председател на Районен съд – Ботевград

 

Следователят от Националната следствена служба (НСлС) Недко Петров бе избран от Съдийската колегия за ръководител на Районния съд в Ботевград.

 

Натовареността е уравновесена, сградният фонд е добре уреден, срочността на делата е на ниво – отчете кандидатът по отношение на съда, за чийто председател кандидатства.

 

“Ще предприема мерки за решаването на набелязаните проблеми през изминалата година.  Мотивиран съм и имам волята да работя за развитието на Районен съд – Ботевград”, каза следователят.

 

В професионалния си път, Недко Петров е работил последователно като съдия в Елин Пелин, Софийския районен съд, РС-Ихтиман и РС-Сливница. След което преминава в НСлС.

 

Олга Керелска припомни, че кандидатът преди време искаше да оглави РС-Велинград, след което оттегли кандидатурата си, а сега се явява в конкурс за председател на РС-Ботевград и попита: “Не смятате ли, че така създавате впечатление, че целите началническо място в съдебната система?”

 

“Споделям идеята си, че човек в професионалното си развитие трябва да се развива, да придобие нови знания и умения. Аз съм готов да ги придобия”, отговори Петров.

 

След изслушването, Лозан Панов, който се обяви “против” кандидата, изненадващо и без повод спомена, че миналата седмица е посетил Пловдив, за да агитира съдиите от Окръжния съд в града да участват в конкурса за административен ръководител. Председателят на ВКС дори се опита да внуши, че липсата на кандидати за ръководни постове в редица съдилища в страната се дължало на “грешната кадрова политика” на настоящия ВСС.

 

Драгомир Кояджиков го контрира: “Говорих с колегите, които са присъствали на срещата Ви. Как си обяснявате, че те са били 14 съдии от над 50? И, не, господин Панов, причината за това да няма кандидати е, че хората не искат да извършват тази специфична дейност и предпочитат да бъдат управлявани от някой, който се справя, а не заради сбъркана кадрова политика, както се опитвате да внушите. Трябва да се обединим, кадровата политика не може да се прави от мен или Шекерджиев. Вие пречите на кадровата политика и на работата на този ВСС, разбирате ли?”.

 

Атанаска Дишева веднага се впусна в дебата в защита на председателя на ВКС. “Господин Кояджиков, всеки от членовете на Съвета има право да изказва мнение, дори то да се отличава от Вашето и това не значи, че пречи на работата на този ВСС”, заяви тя.

 

Въпреки противоречивите настроения в Съдийската колегия относно кандидатурата му, Недко Петров бе назначен за председател на РС-Ботевград. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
okjbvfrty
|
нерегистриран
30 юли 2019, 16:17
5
-2
Шотева, като завършила ЮЗУ е голям специалист.
А дали е нужна нова сграда на АС, при положение, че градът се топи, или е подобре да функционира като отделение към ОС......
1
МАГИСТРАТ СЪДИЯ
|
нерегистриран
30 юли 2019, 15:05
7
-2
ТОЗИ НЕДКО ПЕТРОВ НАЛИ ЩЕШЕ ДА СЕ МЕСТИ ДА ЖИВЕЕ ВЪВ ВЕЛИНГРАД И ЗАТОВА КАНДИДАТСТВАШЕ ЗА ШЕФ ТАМ ,ПЪК ПОСЛЕ МАЙ РЕШИ ДА НЕ ЖИВЕЕ ВЪВ ВЕЛИНГРАД И СТРАННО СЕ ОТКАЗА !!! СЕГА ГО ИЗБИРАТ ЗА ШЕФ В ДРУГ СЪД -ДА НЕ ГОВОРИМ ЧЕ ЗАПЛАТАТА МУ ЩЕ ПАДНЕ С ЕДНИ ОКОЛО 2000.ЛВ.ИЗОБЩО СТРАННА РАБОТА И ТОВА ВСС НЕ ГО ЛИ ВИЖДА .ВПРОЧЕМ ВИЖТЕ ДОБРЕ КЪДЕ И КАТО КАКЪВ Е РАБОТИЛ ДО МОМЕНТА -КОМЕНТАРА Е ИЗЛИШЕН !!!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно