Проучване относно удовлетвореността на обществото от съдебната власт показа:
Българите продължават да не вярват на съда
Много ниска е оценката за работата на съдебната система по делата с обществен интерес, а като основна причина за това се посочва корупцията
Българите продължават да не вярват на съда

Българските граждани продължават да се отнасят с недоверие към работата на съда. Това показват резултатите от проучване на общественото мнение относно удовлетвореността от съдебната власт, представено във вторник по време на заседанието на Съвета по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система към Министерството на правосъдието.

Изследването е в рамките на проект "Ефективен достъп до правосъдие", изпълняван от Министерството на правосъдието с финансовата помощ на Оперативна програма "Добро управление".

Данните от него показват, че в най-малка степен гражданското общество забелязва подобрения в дейностите извършвани от съда, като неговата работата събира и най-висока оценка по отношение на значително влошаване в работата си (10%). Най-висока се оказва оценката за работата на полицията и прокуратурата. Гражданите оценяват най-високо работата на полицията в собствения си град, като 12,4% смятат, че се забелязват значителни подобрения, а 24,4% леки подобрения. Следващият най-високо оценен правораздавателен орган на местно ниво е прокуратурата. 9,9% отговарят, че в работата й е налице значително подобрение, а 23% забелязват само леко подобрение. Следствието и съда са получили най-ниски оценки по отношение на това в какъв аспект се развива работата им. Местните съдилища получават най-висока негативна оценка от гражданите, като 8,7% смятат, че работата им е значително влошена, а 20,5% леко влошена.

Представителите на различни етнически малцинства изразяват по-критични мнения за работата на съда, следствието и полицията. Трябва да се отбележи още и, че анкетираните обявили приблизителен месечен доход на семейството над 1000 лева са относително по-скептично настроени към работата на изброените съдебни и правоохранителни институции.

Данните от изледването сочат още, че българските граждани оценяват много ниско и работа на съдебната система по делата с обществена значимост. Според едва 14,4% от гражданите, съдебната система се справя успешно с тях. 48,7% смятат, че се справя донякъде, а 35,5%, че не се справя изобщо. Населението в столицата е най-критично по отношение на това дали съдебната система се справя с дела от значим обществен интерес. Според анкетираните граждани на страната, вероятните причини за недоброто провеждане на дела от обществена значимост са свързани с нивата на корупция (56,7%). Втората най-често посочвана причина е неуместен натиск от страна на политически кръгове върху процеса на провеждане на делата (39%). 32,1% смятат, че проблемът е в съществуващи връзки между представителите на висшите етажи на съдебната власт. Корупционните практики са посочвани по-често от жителите на областни градове и столицата, както и от граждани от български и турски произход. Интересно е да се отбележи, че корупционните практики са проблем в работата на съда според хората с най-висок и най-нисък финансов статус.

По отношение на това дали съдът си позволява да взима решения повлияни от социалния статус на подсъдимия, гражданите в най-голяма степен смятат, че това е така и ако обвиняемият е в тежко финансово състояние – възможността да бъде осъден е по-голяма (55,1%), макар и да не е извършил престъплението. Едва 3,6% смятат, че е по-вероятно да бъде осъден богатият, а 23% заявяват, че според тях съдът не взима предвид подобни фактори. Разглеждайки личния финансов статус, може да се твърди, че хората с по-висок личен доход (над 1000 лева) по-често са отговаряли, че е възможно да бъде осъден богатият подсъдим.

Изледването показва още една интересна тенденция. Забелязва се, че гражданите са значително по-строги по отношение на присъдата, в сравнение с предвидените мерки в закона. 55,1% смятат, че мъж, признат за виновен за втори път в престъпление свързано с кражба и влизане с взлом, трябва да бъде осъден със затвор. 13,4% смятат, че полагането на общественополезен труд е по-разумна присъда за подобно деяние, а 8% смятат, че би следвало да получи условна присъда. Едва около 5% посочват глобата като разумна санкция.

Гражданското общество се обединява около мнението, че при убийство по непредпазливост наказанието при ПТП следва да бъде затвор (61,7%). Такова наказание са поискали предимно представители на живеещите в малки градове и села, докато в столицата се забелязва силно присъствие на мнението, че при отнемане на човешки живот по непредпазливост при ПТП наказанието следва да бъде условна присъда. Най-много младежи на възраст между 25 и 29 години са посочили условна присъда като възможен изход от хипотетичната ситуация, вероятно имайки за база информация от медиите, че в подобни случаи, решенията на съда по сходни казуси завършват с условна присъда. Според най-голям дял от анкетираните, наказанието при убийство по непредпазливост при ПТП трябва да бъде затвор между 5 и 10 години, като 18,1% дават отговор около 5 години, а със същата процентна стойност се обособяват и отговорилите от 6 до 10 години.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
25
педито Бориту Велчефф
|
нерегистриран
02 август 2019, 11:08
2
-4
Аз ще се върна. И тогава ще има легни-стани, гувиеда ниедни
24
До 20
|
нерегистриран
01 август 2019, 13:26
5
-8
Този изтъркан меркантилизъм как загубилата страна се оплаква са го повтаряли много преди тебе
Цинизъм е да ме карат да пратя снимка как съдия Х взима подкуп
Много добре се знае как се усвоя услугата
Корупционното престъпление не е едноактно
Решение пейст копи и с неясни мотиви е също съмнително за престъпление
Решение с цинични мотиви е още по съмнително
Когато такова решение е на долни инстанции е едно
Но когато е на вкс е най съмнително за корупция
В допитването въпроса е за доверието към съда
Няма доверие и не може да има докато не се смени самосъзнанието
Много ни е млада демокрацията и все ще има гладни за наяждане
23
|
нерегистриран
01 август 2019, 12:45
11
-2
До коментар [#22] от "Прост народ":
Абе давайте на адвокати уж за съда. Те ви пържат по делата както си знаят де О невежество де от алчност пък вие си ревете.
И като загубят делото казват на клиента си: Абе оня е дал повече. ;)
22
Прост народ
|
нерегистриран
01 август 2019, 12:28
15
-2
Абе давайте на адвокати уж за съда. Те ви пържат по делата както си знаят де О невежество де от алчност пък вие си ревете.
20
Да да...
|
нерегистриран
01 август 2019, 10:50
11
-2
До коментар [#18] от ".":
О неее
Много си е корумпиран българския съд
Зависи само от цената на иска и залога в делото
За кокошка няма да простят и морални и добри ще бъдат
Но за укриване и измекярстване по хитри и от сатаната ще бъдат
От най заспалата районна съдийка до най засуканата и начетена върховна съдийка
Мога да ви сочи и номера на дела и имена на докладчици
Не можете да си представите докъде пада морала на съдебната мисъл
Номера на дела и докладчици не вършат работа. Размер на суми, начин на предаване, кога и къде - такива неща можеш ли да посочиш? Щото много добре знаем как страните, които изходът от някое дело не ги урежда вървят и разправят наляво и надясно как съдията бил взел пари. Знаем и адвокатите им съдействат в тая работа. Заради ей такива като вас сме на това дережде. Като ви е искан подкуп или имате доказателства за предаден подкуп - съобщете където трябва. Не да ми говорите глупости по форумите.
19
Въпросче
|
нерегистриран
01 август 2019, 08:19
12
-4
А за "доверието" в ПРБ, нещо ще кажете ли?
18
.
|
нерегистриран
31 юли 2019, 23:53
5
-14
О неее
Много си е корумпиран българския съд
Зависи само от цената на иска и залога в делото
За кокошка няма да простят и морални и добри ще бъдат
Но за укриване и измекярстване по хитри и от сатаната ще бъдат
От най заспалата районна съдийка до най засуканата и начетена върховна съдийка
Мога да ви сочи и номера на дела и имена на докладчици
Не можете да си представите докъде пада морала на съдебната мисъл
17
Допитване до съда
|
нерегистриран
31 юли 2019, 22:39
16
-1
Съдът също не вярва на българите. Има ли дело да е минало без поне една брадата лъжа ???? Моралът и доверието там започват.
16
|
нерегистриран
31 юли 2019, 22:28
5
-1
В РПУ ама след конкурс с тамошните.
15
бау бау
|
нерегистриран
31 юли 2019, 22:03
10
-5
До коментар [#11] от "УВАЖАЕМИ ВСС,ТАКА ЩЕ БЪДЕ ДО КАТО ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ВКС Е ЛОЗАН ПАНОВ":
НИМА ЛОЗАН ПАНОВ С ДЕЙСТВИЯТА СИ НЕ ДЕСТАБИЛИЗИРА ДЪРЖГАВАТА,НЕ ВСЯВА СМУТ И СТРАХ?!ЩОМ ПАНОВ И НЕГОВИЯ ЧЕРЕН ЛЕБЕД СИ ПОЗВОЛИ ДА СЕ ОПЛАКВАТ ОТ ЛИПСА НА ПРАВОСЪДИЕ В ЕВРОПА КАКВО ОСТАВА ЗА ОБИКНОВЕННИЯ ГРАЖДАНИН.
ПАНОВ ВИДНО ОТ ГОДИНИ СЕ ЗАНИМАВА С ВСИЧКО ДРУГО САМО НЕ С ДЕЛАТА НА ВЪРХОВИЯ НИ СЪД.
Разпознах те по големите букви - ти си пловдивската мастия, дето бранеше с голи гърди цацарон, колибацев и подобните им мушмуроци. Бяха писали, че сте си някакви любовници там. Така че си ми напълно ясна. Панов няма нищо общо. Хората нямат доверие в съдебната система, защото прокуратурата е вътре в нея и покрива с чадър мафията. Главният прокурор трябва да се избира от НС и да носи политическа отговорност за дейността си. Прокурорите трябва да ги разхвърлят по РУ-тата, а който не става или се е подписвал в онези списъци в подкрепа на Гешефт - директно на трудовата борса.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно