Омбудсманът внесе Закон за гражданската несъстоятелност
България е на четвърто място по свръхзадлъжнялост, коментира Мая Манолова
Омбудсманът внесе Закон за гражданската несъстоятелност

Мая Манолова и представители на "Българска стартъп асоциация" внесоха Закон за гражданската несъстоятелност, снимка: в-к "Труд"

Мая Манолова внесе в деловодството на Народното събрание Закон за гражданската несъстоятелност. В сградата на парламента омбудсманът дойде с представители на "Българска стартъп асоциация".

 "Близо 800 млн. годишно са лошите, необслужваните кредити. Става дума не само за дългове към банки, но и за дългове към фирми за бързи кредити, към лизингови компании, към колектори, към различни монополни дружества. Освен огромен проблем за вечните длъжници в България, които са се превърнали в бегълци за собствената си държава, този закон е изключително важен и чакан от младите хора, от предприемачите, от тези, които искат да започнат собствен бизнес, защото липсата на такова законодателство, лошата среда за започване на бизнес са сериозна преграда пред предприемаческия дух на младия българин. Страхът от грешка наистина превръща започването на бизнес в руска рулетка, при която ти имаш право на една грешка, на един изстрел. Това е заради липсата на Закона за частния фалит, който да окуражи младите, предприемчивите да рискуват, да бъдат смели, да започват бизнес. За това те го правят извън границите на България", заяви Манолова, цитирана от в-к "Труд".

Със законопроекта се въвежда процедура по обявяване на личния фалит и опрощаване на част от задълженията на физическите лица и предприемачите към кредиторите. След внасянето на готвените в продължение на година текстове, те могат да бъдат припознати от народни представители и поставени на обсъждане в пленарна зала.

"Моето настояване е този закон да бъде приет, опитали сме се да осигурим баланс между различните интереси. Между тези на кредиторите, на фиска, на обществото и интересите на предприемачите и на българските домакинства", посочи още омбудсманът. "Наистина за един кредитор не е по-добре да вземе нула лв. от своя длъжник, а 30-40 % от дълга си, когато човекът е образно казано финансово затънал, отколкото да го изпрати в сивия сектор, отколкото да не получи нищо от дължимите си суми", допълни още Манолова.

Манолова посочи, че страната ни е единствената държава в ЕС, която няма такъв закон. Освен това задължението за приемането на подобен норматив, произтичали и от приетата през юни и вече влязла в сила европейска директива.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно