КЗЛД пуска онлайн платформа за обучение и обмен на информация
Програмата е достъпна на английски, български и в скоро време на италиански, хърватски и полски език
КЗЛД пуска онлайн платформа за обучение и обмен на информация

Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) е разработила и пуска в употреба онлайн платформа за обучение и обмен на информация.

На официално събитие в сряда бяха представени резултатите от проекта "e-OpenSpace Европейска иновативна отворена платформа за електронен обмен на информация и устойчиво предоставяне на образование за възрастни в сферата на защитата на неприкосновеността и личните данни", финансиран от Европейския съюз чрез програма "Еразъм +", с Комисията за защита на личните данни, като координатор.

Самият проект, от който е част разработването на платформата, приключва на 31 август 2019 г., но тя пилотно вече е достъпна на адрес: https://eopen.cpdp.bg/. Събитието беше открито от Мария Матева, член на Комисията за защита на личните данни и Петьо Кънев, изпълнителен директор на Центъра за развитие на човешките ресурси, Националната агенция за България по администриране на Програма "Еразъм +" за периода 2014-2020 година.

В рамките на събитието Христо Аламинов, координатор на проекта уточни, че основната цел на "e-OpenSpace" представлява "неформалното дигитално обучение в областта на неприкосновеността на личния живот и защитата на личните данни". Идеята е всички с интерес към темата за защита на личните данни да имат достъп до качествени образователни ресурси по темата, разработени с участието на самите надзорни органи.

Платформата има две среди – публична и администраторска. Публичната съдържа образователни ресурси. В секцията "Пространство за обучение", след регистрация, всеки желаещ може да се възползва от материали за обучение, подготвени от КЗЛД на различни актуални теми, като "Кодекси за поведение и механизми за сертифициране", "Предаване на лични данни към трети държави" и други. Към момента има програма от осем базови теми, свързани с GDPR, като оттук насетне ще се допълва с тематични модули по отделни теми. Налични са и допълнителни материали във връзка със самия процес на електронно обучение, като "Каталог на добрите практики", "Методология за валидиране на неформалните дигитални обучения". В администраторската среда органите по защита на данните могат да обменят информация, свързана с превенция и обучение в сферата на защита на личните данни.

Платформата е достъпна на английски, български и в скоро време на италиански, хърватски и полски език.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно