"Артекс":
Спирането на "Златен век" ни струва 1.8 млн. лв.
Компанията продължава строежа, протестите срещу него се възобновяват
Спирането на

Строителната компания "Артекс" е загубила от спирането на строителството на небостъргача "Златен век" в София 1.8 млн. лв. Това се казва в позиция на компанията, изпратена до медиите, която продължава строежа, след като Административният съд в София се произнесе, че е законен.

Решението на съда може да се протестира пред по-горната съдебна инстанция, но от Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК) все още не са излезли с официално съобщение дали ще го направят.

Междувременно от Инициативния комитет, който се обяви срещу строежа на "Златен век", обявиха, че подновяват отново протестите.

Със свое решение от 30 юли Софийският административен съд потвърди валидността на разрешението за строеж на "Златен век" и отмени заповедта на ДНСК за спирането на строежа. Решението е взето от тричленен състав и не е окончателно. То може да се обжалва пред Върховния административен съд.

От аргументите на административните магистрати става ясно, че ДНСК не е имала правно основание за спирането на строежа и строителството може да продължи. Освен това съдът счита, че съобразно практиката на ВАС, десетгодишното разрешение за строеж на сградата ще изтече през 2028 г., се казва още в съобщението на "Артекс".

Съдът приема, че нарушения има, но спирането на целия проект е прекалено тежко наказание и трябва да се спрат само отделни части от строежа. Отклоненията по строежа са само на отделни части от него и заради запазването на съразмерността на сградата не е трябвало да се спира цялото строителство, се казва още в решението на съда.

"Бихме искали да уверим всички наши настоящи и бъдещи клиенти, че "Артекс" продължава изграждането на сграда "Златен век"! Независимо от понесените загуби, продължаваме да държим на качественото строителство и ще изпълним всички договорни задължения към клиентите си", се казва в позицията на компанията.

34-етажната сграда в столичния квартал "Лозенец" е най-големият проект на "Артекс". До спирането на обекта се стигна, след като се разбра, че високопоставени политици са купували от компанията луксозни апартаменти на цени под пазарните. Това предизвика съмнения у протестиращите срещу строежа граждани, че депутати от ГЕРБ са прокарали законова поправка, от която "Артекс" са се възползвали. Строителството на "Златен век" беше спряно от ДНСК в началото на април след разпореждане на премиера Бойко Борисов.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно