Делегация от Административен съд – Търговище бе на обмяна на опит в Кьолн
По време на гостуването българските съдии са се срещнали с правосъдния министър на Северен Рейн – Вестфалия, присъствали са на открито заседание по данъчен спор и са научили повече за германския опит с медиацията
Делегация от Административен съд – Търговище бе на обмяна на опит в Кьолн

Съдии от Административен съд - Търговище бяха на обмяна на опит в Кьолн, снимки: АдмС-Търговище

Петчленна делегация от Административен съд - Търговище, водена от председателя на съда Росица Цветкова, бе на работно посещение във Финансовия съд в Кьолн, провинция Северен Рейн-Вестфалия, съобщиха от съда.

Посещението се е провело в периода от 22 до 26 юли 2019 г. в рамките на програмата за двустранен обмен между съдилища на Европейската мрежа за съдебно сътрудничество. Домакини са били председателят на съда Бено Шарпенберг, вицепрезидентът на съда д-р Юрген Хофман и председателят на съвета на съдиите в съда д-р Марко Матес.

Делегацията от Търговище се е запознала с компетентността на финансовите съдилища във ФРГ, със спецификите на съдебното производство, както и с достиженията на електронното правосъдие и техническото обезпечаване на работните места и съдебните зали в съда домакин, който е един от водещите в страната в тази област.

В рамките на програмата делегацията от Административния съд  e присъствала на открито съдебно заседание по данъчен спор. Представени са били и особеностите на медиационното съдебно производство по финансови дела, както и на производството по административни дела – последното чрез съдия от Административния съд - Кьолн.

Организирано e било и посещение на специално оборудваната сграда на Върховния касационен съд на Северен Рейн – Вестфалия в Дюселдорф, в която се разглеждат делата за терористични и други тежки престъпления. Представителите на търговищкия съд са посетили и Парламента на Северен Рейн – Вестфалия, специализираното отделение за борба с киберпрестъпленията на Прокуратурата в Кьолн. Делегацията е гостувала и в Министерство на провосъдието на Северен Рейн – Вестфалия и се срещнала с министъра на правосъдието Бизенбах, след което е участвала в работна среща с представители на министерството. На нея са били обсъдени определени специфики на устройството на съдебната власт в двете държави и различни аспекти от статута на съдията.

Съдиите са разгледали и забележителностите на Кьолн, запознали са се с парламентарната история на провинцията, както и историята на самата сграда, в която се помещава Финансовият съд - паметник на културата, построена за нуждите на правосъдието в началото на 19 век с въвеждането на Наполеоновия кодекс.

   
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно