Данните от НАП най-опасни при недобросъвестни нотариуси 
Могат ли да ми откраднат жилището или да изтеглят бърз кредит от мое име? Това са двата основни въпроса, които вече 3 седмици задават българите, след като хакер и шефовете му откраднаха лични данни от НАП и ги качиха в интернет.
 
От НАП вече увериха, че няма опасност за всички 5,1 млн. души, освен за 189 от тях и призоваха заради пробива да не се сменят масово личните карта. Експерти смятат, че има риск и той е свързан с недобросъвестни нотариуси и в някои случаи и със селски кметове, ако заверят пълномощно не по закон без присъствието на втора страна. С него могат да се продават имоти, да се създават и закриват фирми, да се разпореждат с банкови сметки. Това може да стане само, ако самият нотариус участва в престъпна схема. Ако той е добросъвестен, няма никаква опасност да бъде подведен да наруши закона.
 
Изтеклата от НАП информация може да бъде използвана за създаване на фалшиви документи на фирми, за прехвърляне на задължения от фалирали дружества и др. От НАП съветват хората да не споделят с непознати лична финансова информация. Да внимават, когато получават имейли от неизвестни податели, или от името на банки или финансови къщи. Ако ги карат да си сменят паролите, да се свързват със съответните институции, преди да го направят. Възможно е да станат жертва на измамници, които да се сдобият с новите им данни, въведени в сайтове, наподобяващи истинските.
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
1
|
нерегистриран
07 август 2019, 11:47
0
-1
Като има недобросъвестни нотариуси, то тази държава си има и прокурори и съдии, нищо че всички са от гилдията на юристите. Време е да с работи!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно