Обновена  09 сеп 19:11
Бившият депутат от БСП Юрий Борисов бе разпитван по разследване за шпионаж
Председателят на движение "Русофили" Николай Малинов е арестуван
Бившият депутат от БСП Юрий Борисов бе разпитван по разследване за шпионаж

Юрий Борисов, снимка:БНР

Чл. 105. (1) Който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да и служи като шпионин, ако не е извършил деяние по предходния член, се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години.

 

(2) Деецът не се наказва, ако доброволно се разкрие пред органите на властта.)

Под ръководството на Специализираната прокуратура, следователи от Следствения отдел на СП, подпомагани от агенти на ДАНС, извършват процесуално-следствени действия по досъдебно производство по чл. 105 НК. Към момента няма привлечени към наказателна отговорност лица, съобщиха от държавното обвинение в 19.00 часа.
 
В отговор на многобройни запитвания от медиите, Пресцентърът на ПРБ посочва още, че Юрий Борисов е разпитан в качеството му на свидетел.
 
Допълнителна информация ще бъде предоставена, веднага щом интересите на разследването позволяват, допълват от обвинението.
 
-----

Бившият депутат от БСП и бивш главен редактор на вестник  "Дума" Юрий Борисов е бил задържан в дома си в понеделник рано сутринта по подозрения в шпионаж в полза на чужда държава. Новината съобщи по-рано пред "Епицентър" съпругата му Дора Чичкова.

В жилището на Борисов е имало обиск от 7 ч. сутринта, търсели са се документи на Национално движение "Русофили". "Търсят документи на движение "Русофили", опитват се да докажат шпионаж", посочила е Чичкова. Като веществено доказателство е иззет стар документ - приветствие от Димитър Главчев в качеството му на председател на Народното събрание към участниците в събора на язовир "Копринка", както и материалите в папка, съдържаща вестникарски интервюта и статии на Николай Малинов, който в момента е председател на движение "Русофили".

От връченото определение за обиск ставало ясно, че задържането е във връзка с дело, образувано на 3 юли 2019 г. по чл. 105 от Наказателния кодекс.

Преди дни Борисов имал сериозна сърдечна атака и не се чувства добре физически, разказала неговата съпруга.
 
От в-к "Дума" не са успели да се свържат и с председателя на "Русофили" Николай Малинов, нито с неговата съпруга. Сутринта Малинов е трябвало да участва в предаване по бТВ, но не се е явил в студиото. По-късно различни сайтове съобщиха, че Малинов е арестуван.
 
Междувременно се разбра, че Юрий Борисов е освободен без обвинение.
 
Пред "Дума" зам.-председателят на НД "Русофили" Владимир Чучуев разказа, че рано сутринта в Специализираната прокуратура е била извикана в качеството си на свидетел главният секретар на движението Кристина Иванова. За разпити са били привикани още зам.-председателят на "Русофили" Милен Чакъров, почетният председател Енчо Москов, проф. Ваня Добрева, член на НС на БСП, други членове на Изпълнителното бюро на организацията.
 

Социологът Живко Георгиев е бил привикан в Националното следствие на "Г.М. Димитров", съобщи още Епицентър.бг. Той е бил разпитван като свидетел за извършено от него социологическо изследване.

В 7,30 часа двама полицаи са му връчили в дома му призовка и в 12 ч. е трябвало да се яви в Националното следствие. Въпроси за Юрий Борисов, който по същото време е бил арестуван и откаран с белезници в националното следствие, не са му задавали. Питали са го дали познава ген. Леонид Решетников, Николай Малинов и за изследването, направено преди президентските избори, което очертава профила на идеалния президент.

 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
6
не се ли досещаш
|
нерегистриран
10 септември 2019, 07:57
7
0
До коментар [#4] от "Въпросче":
А за кой е шпионирал?

За галактическата империя
5
беззаконие
|
нерегистриран
10 септември 2019, 07:55
9
-2
До коментар [#3] от "Когато те дойдоха…":
Когато нацистите дойдоха за комунистите, аз мълчах; не бях комунист.
Когато дойдоха за социалдемократите, аз мълчах; не бях социалдемократ.
Когато дойдоха за тези от профсъюзите, аз мълчах; не членувах в профсъюз.
Когато дойдоха за евреите, аз мълчах; не бях евреин.
Когато дойдоха за мен – вече нямаше кой да говори.Мартин Нимьолер


Нимьолер е удар в десетката! Не подкрепям комунисти, "думаджии", фил-и към чужди държави, но не считам,че тези хора следва да бъдат арестувани само на това основание.Ама как така-идват в ранни зори-както го правеше Гестапо през 30-те години на миналия век, и те отвеждат в подземията на Г.М. Димитров-само заради политвъзгледите ти и публични речи.
Да напомня и друго -на Г.М. Димитров условията са толкова ужасяващи,че и невинни правят самопризнания, отиват на споразумения-защото условията в затвора са далеч по-добри от условията на Г.М. Димитров. Че има дни в които писъците на задържаните на Г.М. Димитров се чуват дори и до пазарът в Мусагеница. Забравихте ли как преди няколко години човек беше потрошен от бой на Г.М. Димитров, и вместо в болница го заведоха до съда, където и умря , а дирята от кръв стоеше дни наред https://dariknews.bg/novini/bylgariia/arestant-pochina-v-sydebnata-palata-1526525Днес отведоха този, защото е русофил, утре може да си ТИ-ЗАЩОТО ПРИМЕРНО НЕ СИ ГЛАСУВАЛ ПРАВИЛНО!
4
Въпросче
|
нерегистриран
10 септември 2019, 07:18
6
-1
А за кой е шпионирал?
3
Когато те дойдоха…
|
нерегистриран
09 септември 2019, 19:57
16
-2
Когато нацистите дойдоха за комунистите, аз мълчах; не бях комунист.
Когато дойдоха за социалдемократите, аз мълчах; не бях социалдемократ.
Когато дойдоха за тези от профсъюзите, аз мълчах; не членувах в профсъюз.
Когато дойдоха за евреите, аз мълчах; не бях евреин.
Когато дойдоха за мен – вече нямаше кой да говори.Мартин Нимьолер
2
куку
|
нерегистриран
09 септември 2019, 19:15
9
-2
Да не забравяме, че "тоя Гешев" няма нищо общо с "оня Гешев" !
Пък и НСС-ДАНС за цялото си съществуване от 1990 год. до сега, май бяха хванали само един чужд шпионин - чичко с папка стари документи до сградата на руското посолство, който май така и не осъдиха и потулиха случая.......!!!
1
Честито
|
нерегистриран
09 септември 2019, 18:37
13
-2
Ситуацията в територията става очевидно неадекватно-революционна и то насила! Интересно дали "контрашпионите" и пътуващия цирк са решили да са толкова решителни точно на 9.9.и дали ще им светне лампата или направо ще изгори!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно