Според показанията Бисер Лазов:
Банкерът-беглец Цветан Василев давал по 10 млн. лева месечно на ТВ 7 от КТБ
Основният свидетел в мега делото за източването на четвъртата по големина банка в България започна да отговаря на въпроси на обвинението и защитата
Банкерът-беглец Цветан Василев давал по 10 млн. лева месечно на ТВ 7 от КТБ

Банкерът-беглец Цветан Василев, снимка:архив

Банкерът-беглец Цветан Василев давал по 10 млн. лева месечно на ТВ 7, като парите били осигурявани от кредити, отпускани на близки до него фирми от Корпоративна търговска банка (КТБ). Това стана ясно по време на поредното заседание по делото за фалита на четвъртата по големина българска банка, което се гледа в Специализирания наказателен съд, съобщи в-к "24 часа".

Във вторник беше първото заседание, на което основният свидетел Бисер Лазов започна да отговаря на въпроси. От 26 март до момента той правеше изложение. Първи правото на въпроси имат от прокуратурата, като те се отнасят до фирмите, свързани с Василев, но регистрирани на името на негови приближени или служители. В началото на заседанието той е обяснил, че ако на моменти се спира в отговора си, това не се дължи на притеснение, а на негов говорен дефект още от детските години. И е уточнил, че ще ползва писмени бележки.

Обстоятелственото му обяснение е изнервило адвокатите на подсъдимите, които на няколко пъти са го прекъснали и поискали той да отговаря на по-конкретно. "Не мога да отговарям като някакъв ром по някаква дедесарска тема", отговорил Лазов в своя защита. В последстиве и съдът също му е обърнал внимание, че трябва да е по-конкретен на конкретните въпроси.

Първото дружество, за което е бил питан Лазов, е било "Акванада". Оказа се, че фирмата е създадена след 2005 година и нейн собственик по документи се водела счетоводителка във фирмата на Василев. Това дружество било от типа дружества, които са регистрирани на хора, неприближени на Василев, но които го познават и работят в негови офиси. Дружеството не развивало никаква дейност, нямало и свой персонал. Адресът му бил адрес на един от служителите на Цветан Василев. С кредит, отпуснат на дружеството през 2011 година, е бил увеличен капиталът на корабостроителница Русе.

Второто дружество, за което той е дал подробности е "Арестон" ЕООД. То се водело на името на Александър Радев, дългогодишен служител на Василев и шеф на неговата охрана. Той бил толкова приближен на бившия банкер, че дори Василев присъствал на негово тържество послучай юбилея му. То също нямало собствена стопанска дейност и персонал. "Идеята беше да се финансирали те различно от Василев", обяснил Лазов пред съда.

През 2013 година, след публикация във вестник "Капитал", озаглавена "Държавата КТБ" Цветан Василев много се ядосал и поискал да се регистрират още фирми. Лазов, на когото в този ден трябвало да направят операция на зъбите, му обяснил, че повече няма възможности да осигурява хора. Тогава Василев му обяснил, че той ще има грижата оттук нататък. "След месеци забелязах, че започнаха да се появяват имената на нови дружества, а на електронната поща идваха писма за регистрацията на нови фирми, които бяха техните своеобразни кръщелни свидетелства", заявил е още основният свидетел.

Той е бил попитан и за още две фирми, регистрирани, за да получават кредити от КТБ, а тези пари отивали за погасителни вноски и лихви. Лазов отново е припомнил, че с кредит от банката Цветан Василев си е купил и самолет.

По делото освен банкерът, който се укрива в Белград, подсъдими са още 17 души. Процесът продължава с въпроси на прокуратурата за регистрация на други фирми на свързани с Василев хора.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
Габи
|
нерегистриран
11 септември 2019, 23:00
0
0
Давал е за да го прикриват с медиен чадър и да точи през тях.
1
Манол
|
нерегистриран
11 септември 2019, 22:20
0
0
Лесно е да даваш пари, които вземаш наготово от хората.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно