Новата председателка на ЕК бе обвинена в крайнодесен уклон
Урсула Фон дер Лайен е критикувана за наименованието на ресора по въпросите на миграцията - "Защитата на европейския начин на живот"
Новата председателка на ЕК бе обвинена в крайнодесен уклон

Урсула Фон дер Лайен, председател на ЕК

Новата председателка на ЕК Урсула фон дер Лайен се оказа обект на масови критики за номинирането на комисар с портфолио "Защита на нашия европейски начин на живот". Критици на ресора, който включва миграция и сигурност, забелязаха в него крайнодесен уклон. Холандска евродепутатка го определи като "гротеска", а правозащитната организация "Амнести Интернешънъл" го намери за "притеснителен".
 
Миграцията е ключова политическа тема в много страни от ЕС. Крайнодесни и националистически партии си осигуриха гласове с обещания да ограничат наплива на мигранти към Стария континент. Посочен за поста е гръцкият кандидат за ЕК Маргаритис Схинас, бивш евродепутат, говорител на Комисията и член на управляващата партия "Нова демокрация". В писмото си до него Фон дер Лайен казва, че "европейският начин на живот е изграден около солидарност, спокойствие и сигурност". "Трябва да вземем мерки и да успокоим легитимните страхове и опасения относно влиянието на нередовната миграция върху нашата икономика и общество", допълва тя.
 
Но "Амнести" обвини ЕС в "използване на рамката на крайнодясното" с връзката между миграция и сигурност. Либералната холандска депутатка Софи ин‘т Велд пък нарече ресора "фалшиво портфолио". Ска Келер, съпредседател на Зелените в ЕП, заяви, че е "плашещо да видиш предложение за портфолио "за защита на европейския начин на живот", което включва миграция и защита на границите". Зелената британска евродепутатка Мол Скот Кейто настоя да се сложи край на възприемането на реторика от крайнодесните.
 
В отговор на критиките Урсула фон дер Лайен заяви, че ролята е била включена в нейните политически насоки през юли. "Нашият европейски начин на живот е придържане към нашите ценности", каза тя пред репортери и допълни: "Красотата на достойнството на всяко отделно човешко същество е една от най-скъпите ценности".
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно