Докладът на прокурорската КАК:
Иван Гешев има професионалните качества, за да стане главен прокурор
За 10 години, като обвинител в СРП и СГП, настоящият зам.-главен прокурор е доказал пред съда вината на 233-ма закононарушители
Иван Гешев има професионалните качества, за да стане главен прокурор

Зам.-главният прокурор Иван Гешев

Номинираният единодушно от всички 11 членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) за следващ главен прокурор – Иван Гешев – притежава необходимите професионални качества, за да поеме този пост. Това гласи докладът на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) към Прокурорската колегия, който бе представен от председателя й Даниела Машева по време на заседанието в понеделник. На представянето пръстваха 10 от 12-те членове на ресорната Комисия. На заседанието се яви и самият Иван Гешев, който предварително бе поканен от КАК.

Според доклада, в 10-годишния период (от 2006 година – до 2016 година), в който настоящият зам.-главен прокурор е бил обвинител в Софийската районна и Софийската градска прокуратура, той е успял да докаже пред съда вината на 233-ма души. Статистиката за посочения период сочи още, че той е написал 4218 постановления по досъдебни производства и 2969 акта по преписки, изготвил е 230 обвинителни акта и е влизал 711 пъти в съдебна зала.

В качеството си на ръководител на Специализираната прокуратура (от 2016 година до 2018 година)  той се е произнесъл по 1793 административни преписки, 729 писма на граждани, направил е 62 предложения за законодателни промени до главния прокурор Сотир Цацаров и е издал и 4 113 заповеди от административен характер.

При представянето на доклада на КАК Машева се позова и на мотивите, с които Иван Гешев единодушно бе номиниран за главен прокурор. Според тях, той познава добре работата на държавното обвинение, напълно е наясно с проблемите и слабостите в работата на колегите си от цялата страна, има ясна и конкретна визия за решаването им, проявява диалогичност и междуинституционално сътрудничество с органите на властта, има и идеи за развитие на наказателната политика в България.

Според  доклада на ресорната Комисия, крайният извод е, че "липcвaт дaнни, пocтaвящи пoд cъмнeниe пpитeжaвaнитe oт пpoĸypop Ивaн Гeшeв пpoфecиoнaлни ĸaчecтвa", с което тoй напълно oтгoвapя нa изиcĸвaниятa зa длъжнocттa глaвeн пpoĸypop.

Машева постави акцент и на това, че за работата си зам.-главният прокурор е получил признание от редица международни институции, в това число и на национално ниво. Тя отбеляза още, че към настоящия момент постъпилите в администрацията на ВСС становища, декларации и позиции относно номинацията на Иван Гешев са общо 73. В тази цифра влизат и негативните становища, като 68 от тях са били в негова подкрепа.

Накрая, зам.-главният прокурор благодари на всички изразили мнение относно кандидатурата му, в това число и на тези, чиято позиция е негативна. "Блaгoдapя нa тeзи, ĸoитo ca мe пoдĸpeпили и нa oнeзи, ĸoитo нe ca гo нaпpaвили. Иcтинaтa мoжe дa бъдe ycтaнoвeнa caмo пpи излaгaнe нa paзлични глeдни тoчĸи. Moeтo paзбиpaнe e, чe зa дa ce пocтигнaт peзyлтaти, e нyжнo взaимoдeйcтвиe и ĸoлeгиaлнocт. Тези, които очакваха негативни резултати, ще останат разочаровани и трябва да си намерят други сегменти", коментира Иван Гешев.

Във вторник, 17 септември и Етичната комисия към Прокурорската колегия ще представи своя доклад относно нравствените качества на Иван Гешев. На 9 октомври ресорната колегия ще разгледа двата доклада  и ще се произнесе относно допустимостта на кандидата. Изслушването е насрочено за 24 октомври.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
11
магистрат
|
нерегистриран
18 септември 2019, 18:49
1
-2
Главен прокурор -това е най-важната фигура в държавата след президента,като е така защо избора му да не е пряко от народа, не знам, но мисля, че народа също има думата и като е наистина достоен за поста, народа ще го избере.
10
Аха
|
нерегистриран
18 септември 2019, 18:05
4
-1
Пълни глупости. Гешев не за тази работа. Няма необходимите качества. Ама никак ги няма. И престанете да се гушите и да лицемерничите.Той не става. това е положението. И за прецизност и другия кандидат за поста Атанасов той пък хептен не става.Така стоят нещата. Останалото е пунта мара със много лош и неприятен привкус.
9
Петко 2
|
нерегистриран
16 септември 2019, 22:51
21
-4
Че то всеки има професионалните качества за главен прокурор: вдигаш телефона и изпълняваш квото ти наредят. А професионалните УМЕНИЯ са друго нещо. Тоз цървул от МВР няма умения, но има качества ...
8
RRR
|
нерегистриран
16 септември 2019, 22:25
13
-4
Ще го повърдят проформа, да му прилича поне малко, избор един вид върви.
7
Шрек
|
нерегистриран
16 септември 2019, 22:03
23
-4
какво го мъчите с разни доклади. Ясно е, че притежава всички видове качества, ами назначавайте го та да се свършва...
6
**************************************************
|
нерегистриран
16 септември 2019, 21:41
3
-4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
5
В крайна сметка...
|
нерегистриран
16 септември 2019, 16:50
15
-9
...Гешев е радост :)
4
Знайко
|
нерегистриран
16 септември 2019, 15:04
23
-8
Ох, мъка.Всеки прокурор с 3 и малко години стаж има подобна атестация.Изобщо не е за хвалене.
1
Митьо Очите
|
нерегистриран
16 септември 2019, 14:20
16
-10
233 осъдени и най- важните оправдани. Като Иванчева например
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно