Съдийската КАК пак е в криза за членове
Пленумът на ВКС е излъчил едва трима от необходимите десет магистрати, които да влязат в новия състав на Комисията през октомври
Съдийската КАК пак е в криза за членове

Комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отново се намира в криза за членове между действащите магистрати. Това става ясно, след като при втората открита от Върховния касационен съд (ВКС) процедура за подбор на кандидати да влязат в състава й, се е явил само един съдия.

При първата покана от страна на ВКС съдиите да  подадат документи за членове на КАК, това направиха шестима магистрати, но само трима от тях бяха одобрени. Това са Женя Димитрова от Окръжен съд – Варна, специалист по търговска материя, Веселка Узунова от Окръжен съд – Бургас - гражданска материя и Радка Дражева – Първанова от Окръжен съд – Сливен - наказателна материя. Те и досега участват в състава на КАК, но по закон имат право на втори мандат. Миналата година Съдийската КАК бе поставена пред същите изпитания, което наложи провеждането на няколко поредни заседания на Пленума на ВКС в опит да се излъчи необходимият брой членове. Накрая обаче, Комисията бе конституирана в непълен състав.

Сега, от ВКС съобщават, че на 25 септемрви 2019 г. ще се проведе заседание на Пленума на ВКС за избор на членове на КАК, но до изтичането на срока за подаване на заявления за участие в процедурата – 10 сетемви 2019 г., са получени документи само от съдия Десислава Николова от Окръжен съд – Добрич. Тя е специалист по гражданска материя.

Съгласно Вътрешните правила за организацията на дейността на Комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия Пленумът на ВКС избира за членове на Комисията 10 действащи съдии, разпределени - 5 съдии със специализация по гражданско право, 4 съдии със специализация по наказателно право и 1 съдия със специализация по търговско право.

Това автомативно означава, че дори Пленумът на ВКС да избере съдия Николова за член на КАК, то ще трябва неизбежно да последва нова процедура, в която съдиите да бъдат призовани да подадат заявление за участие, тъй като ще останат шест свободни места. Новият състав на Съдийската КАК трябва да бъде конституиран и да започне работа през октомври.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно