Обновена  19 сеп 20:38
След като двама главни прокурори не се поддадоха на външен натиск
НА ТЪМНО! Председателят на ССБ пусна убиец от затвора
Джок Полфрийман излиза предсрочно, въпреки 20-годишната присъда за смъртта на студента Андрей Монов
НА ТЪМНО! Председателят на ССБ пусна убиец от затвора

Председателят на ССБ Калин Калпакчиев пусна предсрочно убиец на свобода

Христо Монов: Убиец да си в България
 
 
Искам да чуя аргументите на съдиите, за да пуснат Полфрийман. Може пък да убедят и мен. Ние, жертвите, няма какво да коментираме. Нека тези, които са взели това решение, да обяснат мотивите си. Това заяви пред Dir.bg Христо Монов - бащата на убития преди 12 годи Андрей Монов.
 
"Нека тези съдии, взели това решение, да застанат с лицата си, с имената си и да защитят решението си. Нека убедят хората, че решениeто им e справедливо. Какво излиза - убиец да си в България. Убиецът не признава вината си, но това не пречи да излезе близо 1/3 по-рано от пълната си присъда", добави Монов.
Австралийският гражданин Джок Полфрийман най-накрая излиза на свобода. Заслугата за това е на тричленен съдебен състав от Апелативен съд - София, начело със съдия Калин Калпакчиев - председател на Съюза на съдиите в България (ССБ). В съдебния състав влиза и Весислава Иванова - бивш член на ръководството на ССБ. За решението на съда се разбра от медии, които от години дават трибуна на политическите декларации на съдийската организация, както и обслужват имиджа на съдии като Калпакчиев и Иванова. Полфрийман вероятно вече е много радостен, защото след множество усилия да попадне на съдебен състав, за когото европейските ценности и хуманизирането на наказателния процес трябва да са водещи, той все пак успя. Реално - благодарение на решението на съдиите - Полфрийман "спестява" 6 години, 6 месеца и 25 дни "лишаване от свобода". Той не подлежи и на пробация, защото е чужд гражданин, а самото решение на състава, начело с Калпакчиев, е окончателно и не подлежи на протест.
 
На сайта на Апелативен съд - София има кратко съобщение, от което се разбира, че "апелативните магистрати намират жалбата за основателна и Полфрийман може да излезе на свобода". "В случая са налице законовите основания за предсрочно условно освобождаване. Мотивите на съдебния състав ще бъдат публикувани на сайта на съда", гласи лаконичната информация на ръководената от съдия Даниела Дончева съдебна инстанция. Самата Дончева от две години е обект на разправа от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов и върхушката на ССБ. За момента не е ясно и защо Апелативен съд - София не е информирал предварително обществеността и медиите, че предстои разглеждането на искане за условно предсрочно освобождаване от Полфрийман. Освен, ако това не е било изричното искане на осъдения, което изглежда е било възприето от конкретния съдебен състав, начело с Калпакчиев. 
 
Съдебното решение по никакъв начин не буди изненада сред запознатите с работата на отделни софийски магистрати, заемащи ръководни позиции в обвързаната с политико-икономически и олигархични интереси организация - ССБ. За освобождаването или преместването на Полфрийман, който е осъден на 20-години затвор за убийството на студента Андрей Монов на 28 декември 2007 г. в центъра на София, се работи активно вече над десет години. При това по всевъзможни начини, някои публични, но и други, които никога не са ставали достояние на широката общественост. 
 
Факт е, че двама български главни прокурори - първо Борис Велчев, а по-късно и Сотир Цацаров, не се поддадоха на външния натиск и отказаха трансферирането на убиеца от България в Австралия. За сметка на това, множество лобистки организации, начело с Българския хелзински комитет (БХК) от години водят кампания по реабилитирането на Полфрийман. Убиецът дори попадна преди години в класацията "Човек на годината" на БХК, но заради острото обществено недоволство номинацията му бе оттеглена. Важна подробност е, че носител на наградата "Човек на годината" е била колегата на Калпакчиев и Иванова - известната с политическите си пристрастия съдийка Мирослава Тодорова, която е и бивш председател на ССБ. Двете организации - БХК и ССБ, освен, че често изразяват общи становища, имат и общо финансиране - част от парите им идват от Фондация "Америка за България", както и от проекти по т.нар. Норвежки финансов механизъм, за чието разпределение отговаря българското подразделение на "Отворено общество" на Джордж Сорос.
 
Факт е още, че решението на Апелативния съд е взето без това да е известно на медии, извън кръга от обслужващите ССБ и организации като БХК. И това далеч не е случайно, защото още преди три месеца, когато Полфрийман за пореден път потърси условното предсрочно освобождаване от Софийския градски съд, осъденият, а по-късно и председателят на БХК Красимир Кънев, изразиха недоволство от факта, че медиите бяха предварително информирани за това искане. 
 
Решението на съдебния състав, освен, че ще бъде посрещнато с остро недоволство от близките на убитото момче, сред които и бащата Христо Монов (известен психолог и бивш депутат от левицата), буди недоумение и заради обстоятелствата, че от години Джок Полфрийман буквално се гаври със затворническата администрация. Австралиецът многократно организираше бунтове на лишени от свобода, повечето от които с тежки осъдителни присъди за убийства, засипваше с жалби ръководството на Министерството на правосъдието, както и Съда за правата на човека в Страсбург. Активни защитници на Полфрийман се оказаха и адвокати, които са сред водещите лобисти за легализиране на наркотиците у нас. 
 
Бившият правосъден министър Христо Иванов, чиято биография е свързана с либералните неправителствени организации, също направи опит за легитимирането на Полфрийман. Докато ръководеше правосъдното министерство, Иванов бе допуснал затворническо сдружение, основано от Полфрийман и адвокатите му, да участва в дискусии по облекчаване на условията на лишените от свобода у нас.  
 
В подкрепа на Полфрийман бяха ангажирани и множество австралийски медии и известни личности. Натиск за освобождаването на убиеца или поне за трансферирането му в родината, където щял да изтърпи остатъка от наказанието, са оказвали и различни дипломатически представители от Европейския съюз и Съединените щати. 
 
За последните по-малко от три месеца - това е второто скандално решение на съдебен състав, който се ръководи от председателя на ССБ - Калин Калпакчиев. Първото бе за връщането на делото за убийството на 6-годишния Никита, чието тяло бе открито в куфар край Панчарево. Калпакчиев върна делото, защото не бе харесал решението на съдия Атанас Атанасов от СГС, който освен, че не членува в ССБ, бе осъдил Герман Костин на най-тежкото наказание у нас - доживотен затвор без право на замяна. 
 
   

Убиецът Джок Полфрийман излиза на свобода - благодарение на ръководството на Съюза на съдиите в България

Цацаров: Всеки трябва да носи отговорност за това, което прави

 

Главният прокурор Сотир Цацаров също коментира предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман. 

„От една страна най-лесно е да кажа, най-тактично, или най-дипломатично, че решенията на съда не се коментират. В конкретния случай обаче ще кажа, че всеки трябва да носи отговорност за това, което прави. Ако кажа още нещо, то ще е крещящо неуважение към конкретния съдебен състав”, заяви обвинител №1, цитиран от Нова телевизия.

 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
54
|
нерегистриран
24 септември 2019, 08:19
2
0
Калин Калпакчиев е мръсник
53
До 50
|
нерегистриран
21 септември 2019, 05:13
15
-6
Мотивите няма! Научил български език - е, и? Защото му е било необходимо да го научи! Любознателен бил- е, и? На това ли му казвате мотиви. Тези съдии са постановили без мотиви, поради което ВЪН от съдебната система!
52
|
нерегистриран
20 септември 2019, 15:57
23
-5
До коментар [#49] от "Омраза":
И статията, и съдържанието, и много от коментарите са пропити от омраза и човеконенавист. За каква човечност пледирате?
А любов ли се очаква да изпитваме към хора, които съдействат на убийци да избегнат наказанията, наложени от 3 съдебни инстанции?!
51
Бамби
|
нерегистриран
20 септември 2019, 15:53
17
-2
До номер 46! Силни думи!Поздравления за позицията!До кога обаче ще стоим пасивни, до кога колеги, макар и доказани професионалисти, ще се крият зад интерпретация на закон, която е откровено несправедлива и така ще хвърлят петно, срам и позор на работата на всички нас, които с труд,постоянство и непримиримост преследваме справедливостта.Защо е необходимо цялото общество да настръхва, да следват законодателни промени на парче, толкова ли няма държавническо мислене, оставете грантовите НПО, оставете медиите, статуквото и изкуствено разцепление на съда, нека всички отдаваме най-доброто от себе си в името на народа и обществото, по начина по който справедливостта да се усеща,институционално,за да може законът да се въплъти...Жалко за съдиите,които имат смелостта да въплъщават справедливостта, когато една капка несправедливост ще доведе до помътняване на всичко....остават думите на Кристиан Таков за божественото правосъдие
50
Лъжа
|
нерегистриран
20 септември 2019, 15:31
9
-18
Кое е било на тъмно, след като е имало открито съдебно заседание, за което не прокопиевите медии, а 24 часа са писали още през юли? Трябвало е специална покана ли да се изпрати на кафявите медии? Вече няколко часа мотивите са публикувани и няма никакъв коментар по същество от тази "правна" медия, за която основното е да се плюе по Калпакчиев и ССБ
49
Омраза
|
нерегистриран
20 септември 2019, 14:57
12
-23
И статията, и съдържанието, и много от коментарите са пропити от омраза и човеконенавист. За каква човечност пледирате?
48
журналист
|
нерегистриран
20 септември 2019, 14:42
20
-7
Защо не споменавате, че третият член на журито е дъщерята на Боян Магдалинчев?
47
ССБ ще защитава ли Калпакчиев
|
нерегистриран
20 септември 2019, 14:02
19
-4
http://www.bghelsinki.org/bg/novini/bg/single/stanovishe-na-kalin-kalpakchiev/
Изпращам линк към БХК.Вижте връзките на Калпака с това НПО.А бе то от къде се захранва с пари?!елементарно -като си зависим от якой и искаш да си съдия има чл.29 ал. от НПК.
Очаквам становище на ССБ и най-малкото да искат оставката на Калпакчиев.Е га ти вредната ....
46
Калпакчиев,Иванова,Магдалинчева-ДОКАЖЕТЕ СВОЕТО НЕЗАВИСИМО ВЪТРЕШНО УБЕЖДЕНИЕ!
|
нерегистриран
20 септември 2019, 13:44
34
-6
КАЛИН КАЛПАКЧИЕВ И ЦЕЛИЯ МУ СЪСТАВ СА били за отвод!
БХК ,на чието становище се позовават многократно тоз велик състав ,който унищожи още едно дело за жестоко убийство- това с подс.Герман Костин,са в близки отношения с това НПО.На страниците на БХК -отворете сайта на тия малоумници са качени порадица от становища на Калпакчиев.
Сега Калпакчиев и Весислава показаха себе си! сега разбрахте ли колеги,кой е Калин Калпакчиев-председателя на ССБ?!
ПИТАМ !с какво подплатихте вътрешното си убеждение?
ВИЕ БЪЛГАРСКИ СЪДИИ ЛИ СТЕ?!ПОЗНАВАТЕ ЛИ ЗАКОНА?!
ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ХВЪРЛЯТЕ КАЛ НА БЪЛГАРСКИТЕ СЪДИИ.Срамувам се от вас и Ви призовавам да си подадете оставките!
Българският съдия не може да робува на становища на НПО!Той се ръководи от ЗАКОНА И доказателствата и длъжен да ги тълкува правилно ,а не превратно и по поръчка!
Вие сте срам !Защо няма пробационни мерки в този дълъг остатък.А изпитателния срок?Хвърлете си дипломите!
Ей сега трябва да задстанем пред съдебната палата и да ви повикаме да ни обясните защо и как сътворлихте това определение.И отгоре трябва да пише протокол ,а не определение!Или се объркахте страхливци такимва!
45
ПЕТНО ЗА ЦЯЛ ЖИВОТ
|
нерегистриран
20 септември 2019, 13:23
33
-5
Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева спестиха 6 години и 6 месеца от присъдата на доказан хладнкръвен убиец. Защо го направиха си знаят само те - никой нормален българин не може да се съгласи с решението им. Сигурен съм, че те самите не биха се съгласили с такова решение, ако убито бе тяхното дете, да не дава Господ! Но както знаем и от Метози Лалов, когато е за нас е различно. Само че така правосъдие не се прави! Така се лепва петно, както на правосъдието, така и на името - за цял живот! Сега съм убеден, че най - мъдрото нещо, което направиха политиците е, че иззеха важните дела от компетентността на СГС и САС. Защото с Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Методи Лалов резулттът по тях ще е като с Джок Полфрийман, даже много по - лош.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно