Из мотивите на Апелативен съд - София
Калпакчиев пуснал Полфрийман, защото БХК и пастор се застъпили за убиеца
Австралийският гражданин се е поправил в затвора, смята тричленният съдебен състав, който го освободи предсрочно
Калпакчиев пуснал Полфрийман, защото БХК и пастор се застъпили за убиеца

Съдия Калин Калпакчиев на събитие на Българския хелзински комитет (БХК)

"Апелативният съд съобразява също така и представените и приети като доказателства положителни характеристики, дадени от председателя на Български хелзинкски комитет (БХК), както и от пастор К. и отец П." Това пише в мотивите на съдебния състав начело с Калин Калпакчиев за предсрочното освобождаване от затвора на австралиеца Джок Полфрийман, осъден за убийството на студента Андрей Монов. Преди 3 г. Полфрийман стана председател на затворническо сдружение, което се обяви в защита на правата на лишените от свобода. Заради тази му инициатива, неговата сънародничка Каролайн Стейпълс го номинира тогава за "Човек на годината" в класацията на БХК, което предизвика обществен скандал и името му беше оттеглено.
 
Магистратите приемат, че Джок Полфрийман се е поправил след престоя си в затвора. Вместо 20 години затвор за убийството на студента по право Андрей Монов през 2007 г., той излиза на свобода шест години и половина по-рано. През юли месец градските съдии не пуснаха от килията Полфрийман, като цитираха редица наказания и провинения, които свидетелстват, че не се е поправил зад решетките. На това мнение е и прокурорът по делото, става ясно от публикуваното определение на сайта на Софийския апелативен съд.
 
"Наред с положителните моменти в неговото поведение - учебна и обществена дейност, полаган труд, награди, същият е извършвал и множество нарушения на правилата в затвора, за което са му били налагани съответни наказания, като тези нарушения са започнали още през 2010 г. и са продължили до месец юни 2018 г., след която дата няма данни за други налагани наказания. Прави впечатление също, че положителният процес е започнал през 2016 г., т.е. по времето когато е наближавало той да изтърпи фактически половината от наложеното му наказание, което е основание да поиска условно предсрочно освобождаване", аргументира се държавното обвинение, което е против условното предсрочно освобождаване на Полфрийман.
 
От документа на страницата на Апелативния съд, обаче, става ясно, че магистратите са на противоположното мнение. Те смятат, че провиненията на Джок зад решетките са заличени и не бива да бъдат вземани под внимание като част от характеристиката му. Повечето от тях са били наложени преди 2011 г., по-конкретно преди 10.08.2011 г. когато е приведена в изпълнение присъдата. Именно в този момент е започнала промяната в поведението му. От момента, в който е влязла в сила присъдата - 2011 г. до 2014 г., Полфрийман е имал общо 5 наказания. Заради едно от тях България е осъдена да плаща, тъй като са били нарушени правата на австралиеца. Останалите пък не са били свързани с проява на физическа агресия. Последното наказание, за което има данни, е било от 2014 г. През същия този период Полфрийман демонстрирал и множество положителни прояви, за които той бил награждаван. От 2009 г. до 2018 г. той получил 13 награди. Към положителните му прояви спадат посещаване на курс за компютърна грамотност и български език. Бил редовен ученик и бързо усвоявал уроците, пише още в определението. 
 
"От всички данни, които се съдържат в досието на осъдения, е видно, че през целия си престой в затвора той се е посветил на това да осмисли със съдържание изпълнението на наказанието, което му е наложено, като включително е регистрирал и сдружение, развило и развиващо понастоящем активна дейност в обществена полза. Видно е, че сдружението е предприело ефективни усилия, насочени към това действително да съдейства за подобряване на положението в българските затвори, представителите на сдружението са вземали участие и в обществени обсъждания, свързани със законодателни изменения в тази насока", пише в определението на Апелативният съд. 
 
По отношение на личността на осъдения са изтъкнати единствено, при това много добри, позитивни данни - добри комуникативни умения, лидерска нагласа, толерантен към останалите, любознателен, с изявени интереси в различни области, активен, инициативен, последователен и упорит при реализация на целите си, сензитивен и реактивен към социалната среда, добронамерен и отзивчив като цяло, без расови и дискриминационни нагласи, смята още състават на апелативния съд.
 

 

 

Пусналите Джок Полфрийман съдии: Решението не е прецедент, а практика

 

Тричленният съдебен състав излезе с писмено становище, което се опитва да обясни причината за предизвикалото огромно обществено недоволство решение. Калпакчиев бе многократно призован, начело с бащата на жертвата, публично да обясни мотивите за решението, с което Полфрийман получава свободата си предсрочно.

 

"Институтът на условното предсрочно освобождаване e уреден в почти всички правни системи по света. Той не е инструмент нито за преразглеждане на влязлата в сила присъда, нито за редуциране на наложеното с нея наказание. Единствената му легитимна цел е насочена към разрешаване на въпроса дали осъденият може и да не изтърпи докрай определеното с присъдата наказание като му бъде определен изпитателен срок. Условно предсрочно освобождаване може да се постанови по отношение на осъден за всяко престъпление, независимо от неговата тежест и вид /с изключение на доживотен затвор и доживотен без замяна/", пишат съдиите, но пропускат да уточнят, че Полфрийман е гражданин на Австралия и много вероятно да напусне страната незабавно след пускането му от затвора, което обезсмисля тезата за изпитателния срок.

 

Апелативните съдии отново развиват тезата за поправянето на австралиеца в българския затвор: "По делото за предсрочно условно освобождаване на Джок Полфрийман спорно е било единствено дали осъденият е дал доказателства за своето поправяне. Съдът е приел, че това е така, защото при престоя си в затвора осъденият е имал: - множество награди /13/; - всички наложени му дисциплинарни наказания са били заличени по силата на закона /чл. 109 от ЗИНЗС/ или като награда за доброто му поведение от самата затворническа администрация; - участвал е активно във всички достъпни курсове за обучения и квалификация, включително е овладял писмено и говоримо български език и е успял да завърши висше образование; - подпомагал е пенитенциарните власти при контактите им с други лишени от свобода чужди граждани; - полагал е труд, включително /по негова инициатива/ без да получава възнаграждение за това; - регистрирал е сдружение, развило и развиващо активна дейност в обществена полза; - от докладите на затворническата администрация е видно, че през годините на изтърпяване наказанието поведението на осъдения бележи прогрес, което е довело до снижаване на рисковете от рецидив при него в много ниски стойности; - същите доклади съдържат позитивни данни по отношение личността на осъдения, включително констатацията, че "лишеният от свобода напълно приема отговорността от извършеното, разбира мотивите за него и признава вредата от поведението си"; - полученото обезщетение от издадено в негова полза решение на ЕСПЧ е преведено по сметка на пострадалите лица. При тези данни, съдържащи се в личното досие на осъдения, и позоваващи се на информация от затворническите власти, които са имали най-пряк досег с него в периода на изтърпяване на наказанието, съдът е приел, че по време на изтърпяване на наказанието е настъпила промяна у осъдения, която е изпълнила втората предпоставка по чл. 70 от НК. Съгласно чл. 439а, ал. 3 от НПК размерът на неизтърпяната част от наказанието не може да бъде основание за отказ от постановяване на условно предсрочно освобождаване, ако цялостното поведение на осъдения по време на изтърпяване на наказанието е било положително. Практика на съдилищата по сходни/близки хипотези показва, че прилагането на института на условното предсрочно освобождаване в конкретния казус и по отношение на конкретния лишен от свобода не е прецедентен случай".

 

В заключение съдебният състав, чийто председател е Калин Калпакчиев, настоящ председател на Съюза на съдиите в България (ССБ) отбелязва, че делото е протекло в три публични съдебни заседания, а крайният съдебен акт е бил обявен публично. Магистратите пропускат да уточнят, че за решението им медиите разбраха няколко часа след като то вече е било взето в отсъствието на журналисти.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
45
истината за случая
|
нерегистриран
24 септември 2019, 12:14
1
-1
44
До любителката на Цигани
|
нерегистриран
24 септември 2019, 08:37
8
-1
До коментар [#43] от "бау бау":
значи е квадратно и е от чугун. съжалявам, но не мога да ти помогна. нуждаеш се от друг вид специализирана помощ.


Ау ама верно ли. Как е с ромите готино ли е, с тогата ли си да е по ефектно.
43
бау бау
|
нерегистриран
24 септември 2019, 00:46
1
-6
До коментар [#42] от "До любителката на индо-романи":


Съжалявам но това нещо над раменете ми не е "Кръгло"-щото не съм монголоид.
значи е квадратно и е от чугун. съжалявам, но не мога да ти помогна. нуждаеш се от друг вид специализирана помощ.
42
До любителката на индо-романи
|
нерегистриран
23 септември 2019, 23:14
5
0
До коментар [#41] от "бау бау":
В другите европейски държави хората не търпят да са им ниски заплатите, а излизат на улицата и свалят правителството. Съдът пък получава дължимото уважение и никой не си позволява да го хули. В България стадото само блеете по форумите, а онези, от които зависи животът на всички нас да е по-добър, се чудят как да ни отклоняват вниманието от същинските проблеми с ей такива измислени скандали. Що се отнася до убиеца - с оглед на конкретния случай, както вече казах, 12 години са му напълно достатъчни, дори му идват малко множко, така че пробвай да мислиш повече с онова кръглото нещо, дето е над раменете ти и не ме занимавай повече с глупости.


Съжалявам но това нещо над раменете ми не е "Кръгло"-щото не съм монголоид.
41
бау бау
|
нерегистриран
23 септември 2019, 23:07
1
-7
До коментар [#40] от "Националист":


Като колегитети в чужбина взимат по високи заплати ходи там. Но в дрругите държави хората едва ли ще търпят така лесно да се пускат убийци от затвора. Колкото до мене предпочитам да не работя-за да не плащам данъци и осигуровки, които да отиват при такива, като тебе-самозабравили се съдии, които се имат едва ли не за Господ и решават съдбите на хората и обществото както им скимне-в твоя и на Калпакчиев случая по симпатия към австралийски антифашисти= Това сте съдиите-Соросоидни антифашисти.
В другите европейски държави хората не търпят да са им ниски заплатите, а излизат на улицата и свалят правителството. Съдът пък получава дължимото уважение и никой не си позволява да го хули. В България стадото само блеете по форумите, а онези, от които зависи животът на всички нас да е по-добър, се чудят как да ни отклоняват вниманието от същинските проблеми с ей такива измислени скандали. Що се отнася до убиеца - с оглед на конкретния случай, както вече казах, 12 години са му напълно достатъчни, дори му идват малко множко, така че пробвай да мислиш повече с онова кръглото нещо, дето е над раменете ти и не ме занимавай повече с глупости.
40
Националист
|
нерегистриран
23 септември 2019, 22:52
5
-1
До коментар [#39] от "бау бау":
Сега пък за заплати ли ще си говорим? Ами българските съдии вземат такива в пъти по-ниски от тези на колегите им в другите европейски държави. А за това, че на "обикновените хорица", както ти се изразяваш, са им малки заплатите - 500-600 лв., пък те имат право и да си изкарват допълнително парички с други дейности, а съдиите - нямат, пак ли съдът е виновен? Макар, че има и "обикновени хорица", които работят по банки, застрахователни дружества, софтуерни фирми, монополи, в държавната администрация и т. н., и вземат доста по-високи заплати от съдиите. А и когато "лошият" работодател не ти плати и тези 500-600 лв. заплата, пак до съда ще опреш, за да го осъди. Т. е. съдът не определя размерите на заплатите в държавата, нито ги раздава. Така че претенциите за по-високи заплати - към работодателя, изпълнителната и законодателната власти, както и към прокуратурата, която е разпънала чадър над мафията, но не и към съда.


Като колегитети в чужбина взимат по високи заплати ходи там. Но в дрругите държави хората едва ли ще търпят така лесно да се пускат убийци от затвора. Колкото до мене предпочитам да не работя-за да не плащам данъци и осигуровки, които да отиват при такива, като тебе-самозабравили се съдии, които се имат едва ли не за Господ и решават съдбите на хората и обществото както им скимне-в твоя и на Калпакчиев случая по симпатия към австралийски антифашисти= Това сте съдиите-Соросоидни антифашисти.
39
бау бау
|
нерегистриран
23 септември 2019, 22:39
2
-2
До коментар [#38] от "България за българите":


Поне не отричаш че си съдия/ка и колко взимаш като заплата и колко пъти в годината + парите за дрехи /допълнително заплати/. А ние обикновенните хорица живееме с 500-600 лв. на месец , че на много от нас им удържат и по 25 % от заплатите /10 % данък и 15 % осиг./.
Много се взехте за велики имунитет, огромни заплати, подмазване от адвокати, подсъдими и др. а сте едни нови сини антифашисти-като тия преди 1990 г.
Сега пък за заплати ли ще си говорим? Ами българските съдии вземат такива в пъти по-ниски от тези на колегите им в другите европейски държави. А за това, че на "обикновените хорица", както ти се изразяваш, са им малки заплатите - 500-600 лв., пък те имат право и да си изкарват допълнително парички с други дейности, а съдиите - нямат, пак ли съдът е виновен? Макар, че има и "обикновени хорица", които работят по банки, застрахователни дружества, софтуерни фирми, монополи, в държавната администрация и т. н., и вземат доста по-високи заплати от съдиите. А и когато "лошият" работодател не ти плати и тези 500-600 лв. заплата, пак до съда ще опреш, за да го осъди. Т. е. съдът не определя размерите на заплатите в държавата, нито ги раздава. Така че претенциите за по-високи заплати - към работодателя, изпълнителната и законодателната власти, както и към прокуратурата, която е разпънала чадър над мафията, но не и към съда.
38
България за българите
|
нерегистриран
23 септември 2019, 22:14
4
-2
До коментар [#37] от "бау бау":

Със ССБ нямам нищо общо, още по-малко със Сорос, ДСБ или каквито и да било други "партии", а ти като не можеш да напишеш нищо смислено по-темата, по-добре си мълчи. УПО-то е законосъобразно, правилно и справедливо. Точка по въпросa.


Поне не отричаш че си съдия/ка и колко взимаш като заплата и колко пъти в годината + парите за дрехи /допълнително заплати/. А ние обикновенните хорица живееме с 500-600 лв. на месец , че на много от нас им удържат и по 25 % от заплатите /10 % данък и 15 % осиг./.
Много се взехте за велики имунитет, огромни заплати, подмазване от адвокати, подсъдими и др. а сте едни нови сини антифашисти-като тия преди 1990 г.
37
бау бау
|
нерегистриран
23 септември 2019, 21:51
1
-5
До коментар [#36] от "До съдията/ката под мене":
Модерните Антифашисти-това сте сини комунисти от ССБ на ДСБ и Сорос.
Австралийския толераст в затвора.

Със ССБ нямам нищо общо, още по-малко със Сорос, ДСБ или каквито и да било други "партии", а ти като не можеш да напишеш нищо смислено по-темата, по-добре си мълчи. УПО-то е законосъобразно, правилно и справедливо. Точка по въпросa.
36
До съдията/ката под мене
|
нерегистриран
23 септември 2019, 21:08
5
0
Модерните Антифашисти-това сте сини комунисти от ССБ на ДСБ и Сорос.
Австралийския толераст в затвора.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно