Домусчиев: 160 млн. се източват от НЗОК годишно заради излишни стентове
Председателят на Конфедерацията на на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев излезе във Фейсбук с позиция по скандала с пазарджишкия лекар, за когото се разбра, че е поставял стентове на здрави хора и получавал огромна заплата. У нас се слагат три пъти и половина повече стентове, отколкото в ЕС, много от които са излишни и заради това годишно се източват смилиони от Здравата каса, подчерта собственикът на Нова телевизия, чието разследване разкри случая.
 
Ето какво написа бизнесменът и президент на футболния отбор "Лудогорец" в социалната мрежа:
 
"В България се поставят над 3 пъти и половина повече стентове отколкото в останалите страни от ЕС. Проучване на европейските дружества по кардиология и кардиохирургия сочат, че при пациентите със сърдечни проблеми в Европа съотношението на оперативно лечение е следното: Една класическа операция към 3,8 поставени стента.
 
В България съотношението е една операция към 14 поставени стента. Тоест три пъти и половина повече. Това означава, че тези 3 пъти и половина са поставени без необходимост. Освен че се вреди на здравето на пациентите, се източват огромни суми от НЗОК. При 50 хиляди стента поставени у нас през миналата година, с оглед споменатото проучване, означава, че нуждите от поставяне на стентове са не повече от 14 хиляди.
 
Тоест имаме 36000 излишно поставени стентове. При цена от 4 500 лева на стент и поставянето му, това означава годишно източване на над 160 милиона лева от Здравната каса. От парите за здраве, които всеки месец си внасяме в НЗОК!!!
 
И отново да поздравим разследващия екип на Нова за добре свършената работа!".
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно