Заради негативния обществен отзвук от освобождаването на убиеца Джок Полфрийман
Парадокс - ССБ брани Калпакчиев и Иванова, но под прикритие
Съдии от ВКС, САС и СГС трябвало "спонтанно" да се подпишат в защита на председателя и на доскорошния изпълнителен секретар на политизираната съсловна организация
Парадокс - ССБ брани Калпакчиев и Иванова, но под прикритие
Парадоксално, но активисти на Съюза на съдиите в България (ССБ) са стартирали във вторник следобед събирането на подписи в подкрепа на настоящия председател и на доскорошния изпълнителен секретар на организацията – съдиите Калин Калпакчиев и Весислава Иванова. Двамата, заедно с колегата си Виолета Магдалинчева, са членове на състава от Апелативен съд-София, който миналия четвъртък взе решение за условно предсрочно освобождаване с 6 години, 6 месеца и 25 дни по-рано на осъдения за убийство и опит за убийство австралийски гражданин Джок Полфрийман.  
 
За да не изглежда, че всъщност най-активните членове на върхушката на ССБ - Калин Калпакчиев и Весислава Иванова, правят подписка в своя защита, било взето решение "инициативата" за подкрепа да дойде от членове на ССБ в Наказателната колегия на Върховния касационен съд (ВКС). Именно от тях във вторник главният прокурор Сотир Цацаров поиска възобновяване на делото по искането за освобождаване на осъдения на 20 години "лишаване от свобода" Полфрийман, както и спиране на изпълнението на решението.
 
Формално подписката, която се очаква да "изтече" по-късно в "определени" медии, работещи от години като ПР-агенции на ССБ, се обявява в защита на съдиите от негативната обществена реакция, последвала освобождаването на убиеца. Статии в тази посока вече се появиха в издания на подсъдимия Иво Прокопиев и в сайта на българската редакция на "Свободна Европа", чиято редакционна политика е в корелация с медиите на олигарха.
 
Председателят на състава Калин Калпакчиев и докладчикът по делото Весислава Иванова трябвало да бъдат "защитени" от исканията на политически партии, като ВМРО и "Атака", за проверка на работата им по конкретното дело и за образуване на дисциплинарно производство във връзка с разкритията за обвързаност на двамата магистрати с ръководството на Българския хелзински комитет (БХК), което от години лобира за пускането на Полфрийман от затвора. Събирането на подписи било стартирано непосредствено след като мнозинството от членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) приеха позиция, в която те посочиха, че са "съпричастни към болката и страданията на близките на Андрей Монов" и споделят "тяхното усещане за нарушен баланс между правото и справедливостта".
 
Планът за "спасяването" на Калпакчиев и Иванова от общественото недоволство включва още "спонтанното" присъединяване към подписката на техни колеги от Софийския апелативен съд, както и от Софийския градски съд, където структурите на политизираната магистратска организация – ССБ, са най-добре представени. Куриозното в случая е, че участващите в "защитната подписка" на съдебния състав, пуснал Полфрийман, са същите, които в последните близо два месеца иронизират активната подкрепа за номинацията за главен прокурор, която следователи, прокурори и служители от съдебната система изразяват в становища до кадровия орган на съдебната власт. 
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
19
|
нерегистриран
26 септември 2019, 09:48
5
-2
18 беше за 16
18
|
нерегистриран
26 септември 2019, 09:46
5
-2
Еее, това беше добро, признавам :) Моите извинения!
17
RRR
|
нерегистриран
26 септември 2019, 09:46
2
-5
Не греша, че живееш в заблуда, човека хабер си няма, че го споменаваш.Я иди сега и му кажи мнението си.Жив и здрав.
16
Само да напомня
|
нерегистриран
26 септември 2019, 09:44
6
0
Темата е друга. На кой му пука кога ще се пенсионира една мрънкя!!!
15
|
нерегистриран
26 септември 2019, 09:34
5
-2
Ама ти си първия по ред, за години не съм говорил! Наближаваааа!
14
RRR
|
нерегистриран
26 септември 2019, 08:28
3
-5
Очевидно е само, че се самозаблуждаваш за осведомеността си и очевидно не си стъпвал в Ямбол.При нас няма нито един прокурор за пенсия в следващото десетилетие и нито един пеещ възхвали, както доста декларатори.Както и да е, живей си щастливо.
13
До RRR
|
нерегистриран
26 септември 2019, 08:12
6
-2
Интересни са ми хора като теб....не много, но.... Как се гледаш в огледалото? Или щото вече малко ти остана до пенсийката и поне да ти обръща внимание някой! Ясно е кой си, тук наистина не сме много. Навремето не беше чак толкова жалък!
12
RRR
|
нерегистриран
25 септември 2019, 23:35
3
-7
Очевидно не ти работи мисълта.В ЯОП подписаха двама, единия по принуда, другия по инерция.Подписката я има на сайта на ВСС, я да чуя кой от двамата съм.
11
трите R
|
нерегистриран
25 септември 2019, 22:04
6
-3
Признах те, колега. Нали знаеш, пет кабинета хора сме. И ти подписа подкрепата за Гешев, е не първи, ама подписа. А тук говориш за шефове и дитирамби, и се правиш на велик, независим, видял и патил. RRR…"Г-н Гешев е доказан професионалист", нали така беше. Щеше да е смешно, ако не беше тъжно.
8
RRR
|
нерегистриран
25 септември 2019, 15:04
8
-11
Безразлично ми е и отдавна не ме интересува общественото или друго мнение за мен.Ако олицетворяваш ПРБ с главните, заместниците и повечето от състава на ВКП и ВАП, то очевидно имам отрицателно мнение за ПРБ в последните доста години.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно