Чрез "случаен подбор"
Калпакчиев, жена му и Весислава Иванова са в комисиите, които ще оценяват кандидатите за окръжните съдилища
Конкурс за магистрати може да бъде опорочен заради участието в процедурата на представители на ръководството на ССБ
Калпакчиев, жена му и Весислава Иванова са в комисиите, които ще оценяват кандидатите за окръжните съдилища

Снимката е илюстративна.

Председателят на Съюза на съдиите в България (ССБ) и съдия в Апелативен съд - София Калин Калпакчиев, неговата съпруга – Елизабет Петрова-Калпакчиева, която е съдия в същия съд, както и Весислава Иванова, член на съдебния състав на Калпакчиев и бивш изпълнителен секретар на ССБ, са сред членовете на конкурсните комисии, които ще оценяват кои магистрати могат да бъдат повишени в окръжните съдилища. Това се разбира от публикуваните на интернет-страницата на Висшия съдебен съвет (ВСС) поименни състави на комисиите. Изборът им е станал чрез "случаен подбор".
 
В началото на лятото Съдийската колегия на кадровия орган обяви 46 свободни места за съдии в трите колегии на окръжните съдилища, като 80% от тях трябва да бъдат заети от магистрати от районно ниво, по 10% са предвидени за кандидати по преместване и за първоначално назначаване. Подалите заявления за участие в конкурса са 550.
 
Калин Калпакчиев и Весислава Иванова са членове на комисията, която ще определи 13-те наказателни съдии, които следва да бъдат повишени от районно в окръжно ниво. Подадените заявления за участие в конкретната процедура са 168. Изборът на Калпакчиев и Иванова става в контекста на силно негативния обществен отзвук от решението им да пуснат предсрочно от затвора австралиеца Джок Полфрийман, както и на фона на данните за наличието на свързаности между двамата членове на съдебния състав и убиеца.
 
Макар на пръв поглед всичко да е плод на "случайност", присъствието на представители на настоящото и предходното ръководства на ССБ може да постави под съмнение обективността на решенията на комисията, особено сред тези участващи в конкурса съдии, които не членуват в конкретната съсловна организация. При Калпакчиев има и още два проблемни момента – той ще оценява кандидати за окръжно ниво, при положение, че никога не е правораздавал на такова. Председателят на ССБ е сред малцината магистрати у нас, които "прескачат" едно ниво при кариерното си изграстване – от магистрат в Софийския районен съд (СРС) Калпакчиев директно влиза в Апелативен съд – София. Това се е случило след дълго лобиране в полза на Калпакчиев, призна преди дни бившият главен прокурор Никола Филчев. Наред с това Калпакчиев едва от две години отново е част от Софийския апелативен съд (САС), тъй като преди това в продължение на пет години беше член на предходния състав на ВСС и не е участвал пряко в правораздавателната дейност. Законовото изискване към кандидатите за повишаване е да имат уседналост на последната заемана длъжност в съответния орган на съдебната власт минимум 3 години, за да са достатъчно добре запознати с работата на определеното ниво и практически да са преминали през повече казуси с фактическа и правна сложност. Подобно изискване към членовете на комисиите, които ги оценяват, очевидно липсва.
 
Разбира се, във всеки момент Калпакчиев може да си направи отвод и да бъде заместен от друг магистрат. В конкретната ситуация това е Владимир Астарджиев от САС, който при това не е член на ССБ.
 
Куриозно е, но не друг, а именно съпругата на Калпакчиев – съдия Елизабет Петрова, също е част от комисиите за повишаване. Макар и не за наказателните съдии, а на тази, която ще оценява желаещите да станат граждански съдии в окръжните съдилища. Съпругата на председателя на ССБ е член на съсловната организация и също е съдия в Апелативния съд в столицата, а комисията ще определя 8 граждански съдии, които ще правораздават в Софийския градски съд.
 
Множеството съвпадения в един напълно рутинен конкурс показват наличието на тежки обвързаности в съдебната власт, които често са причина и за порочните кадрови решения, а оттам и за срива на доверието в правосъдието. 
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
53
частица
|
нерегистриран
14 октомври 2019, 10:45
1
0
Конкурсите чрез устни изпити са по – бързи, но дават възможност за повишаване САМО на тези, които по – добре се изразяват устно. Има обаче и такива, които при изписването на решения и мотиви са доста усърдни. Така след като изпитите бяха устни, няма лошо за същия такъв период занапред да са и по документи.

За да е справедлив /ОБЕКТИВЕН/ обаче конкурса по документи, трябва да се промени формата на същия. За да се постигне баланс, е удачно вместо по три акта, да се представят поне по четири такива /определени от кандидата/, а тези на случаен принцип да са поне 5.

Сега определените на случаен принцип три акта са твърде малко, ЗАЩОТО ИМЕННО ТЕ СА ОПРЕДЕЛЯЩИ ЗА КРАЙНАТА ОЦЕНКА - на един кандидат може да се изтеглят САМО ОТМЕНЕНИ или изменени актове, а НА ДРУГ САМО ПОТВЪРДЕНИ/.

Така конкурса при настоящите правила зависи от СЛУЧАЙНОСТТА.

При положение, че се увеличи броя на проверяваните актове, е вероятно в някаква степен, че пълните шестици няма да са многобройни, ако всяка грешка, непълнота или пропуск се оценяват.

Не може обаче да се изполва оценката от атестацията, защото тази оценка е изготвена от различни атестиращи органи, за различни периоди от време, а конкурса се провежда от комисия, която лично оценява качествата на кандидатите.
52
Колега
|
нерегистриран
11 октомври 2019, 15:24
16
-10
Калинщината превзема системата! Това е!
51
До 50
|
нерегистриран
11 октомври 2019, 09:30
13
-4
Тъкмо разгледах списъка с допуснатите кандидати за повишаване във ВАС!Ами не е трудно да се досетим коя е съпругата, особено като видим фамилията й, което едва ли е само съвпадение!
50
конфликт на интереси
|
нерегистриран
11 октомври 2019, 00:59
15
-4
До коментар [#48] от "До 39":
Сега да видим, дали по примерът на Калпакчийски, съпругата на член от сегашния ВСС, ще я класират като успешен кандидат във Върховен административен съд?!Ето как, който е видял от Калпака и красивата му съпруга/от Руси/, живеещ наблизо до дунавския град, ама може и с някой братчед от южна България, на някой от съпрузите, сега се опитва да се възползва по същия начин!И, Ето хоп и ..директно във ВАС от дълбокото село, пък после и мъжо, а той але....хоп, и той в СОФИЯТА голема!Пък баламурниците да бачкат на село!Е, нямат право да ходят в София!На мен ми е интересно, кой, аджеба, уреди мъжо на съпругата, който е от дълбоката провинция, за член на ВСС?Някой, дали знае?!
да му се невидяло!нямам време от писане на дела.Я кажи кои са тия гълъбчета
49
бау бау
|
нерегистриран
10 октомври 2019, 23:35
19
-22
Ех, ех, ех... хайде спрете се - само ССБ и Калпакчиев са ви виновни. Някои май виждат сламката в очите на другите, а не виждат гредата в своите... Голяма работа, че не сте спечелили някакъв тъп конкурс. Ще го преживеете. Редно ли е поименно да плюете колегите си? Помислете, някой ден ако и вие спечелите конкурс и някой започне да ви плюе така анонимно, добре ли ще се чувствате?!?! Иначе цялата държава се разкъсва от скандали, а след две седмици ВСС ще се опита да ни натресе поредния милиционер за главен прокурор, но за това нито дума не обелвате... В крайна сметка светът не се върти около вашите болни, кариерни амбиции. Научете се да поемате отговорност и да вземате принципни и смели решения, а не само да се спотайвате като мишки и да треперите да не засегнете някой влиятелен "фактор", че току виж на следващия конкурс сте си отрязали и минималния шанс за добро класиране. Тогава нещата ще започнат сами да се подреждат...
48
До 39
|
нерегистриран
10 октомври 2019, 23:02
18
-8
Сега да видим, дали по примерът на Калпакчийски, съпругата на член от сегашния ВСС, ще я класират като успешен кандидат във Върховен административен съд?!Ето как, който е видял от Калпака и красивата му съпруга/от Руси/, живеещ наблизо до дунавския град, ама може и с някой братчед от южна България, на някой от съпрузите, сега се опитва да се възползва по същия начин!И, Ето хоп и ..директно във ВАС от дълбокото село, пък после и мъжо, а той але....хоп, и той в СОФИЯТА голема!Пък баламурниците да бачкат на село!Е, нямат право да ходят в София!На мен ми е интересно, кой, аджеба, уреди мъжо на съпругата, който е от дълбоката провинция, за член на ВСС?Някой, дали знае?!
46
11 11 11
|
нерегистриран
10 октомври 2019, 22:39
27
-11
Досега всички конкурсни комисии се представляват от членове на съюза на съдиите- Белазелков, Мариана Костава, Албена Бонева- те са като краста!Навсякъде са! И по класациите ще ги познаете- на челните места са винаги техните подбрани хора. Отбор "юнаци"- Десислава Попколева, Таня Орешарова, Мария Райкинска, а бе "отличници" !
45
Смешки
|
нерегистриран
10 октомври 2019, 22:07
16
-6
До коментар [#43] от "нерегистриран":
E , то не става толкова бързо . Трябва да навъртиш стаж , да се домогнеш до властимащите и да им се подмазваш с години . Който не е гнуслив - да тръгва по пътечката , за да му тече "стаж".
Значи ССБ се подмазва на властимащите, така ли? Голям смях
44
Връзка с главния мозък?
|
нерегистриран
10 октомври 2019, 22:05
19
-17
До коментар [#32] от "нерегистриран":
Всички, които не са членове на ССБ, могат да искат отвод на членовете на конкурсните комисии, особено на Калин Калпакчиев и Весиславка. Недаването на отвод е процесуално основание за обжалване, а пък във ВАС-ще видим. Може делото да не се падне на видни ССБейци, където и там се намират. Така, че това е единствения шанс на всички, които не са членове на ССБ, не се подписват под подписки, не се подмазват на умните и красивите. Нищо не зависи от ВСС, така че близост с членове на ВСС е безсмислено. Не знам защо в конкурсните комисии са изключени и административните ръководители, все едно са прокажени или по точно, за да се каже-ВСЯ ВЛАСТ ССБ! С ОТВОД на състава, може да имате някакъв шанс
А аз, като съм член на ССБ и участвам в конкурс, да искам отвод на всеки от комисията, който не е член на организацията ли? Хайде стига с тези простотии! Не само да си член на ССБ, но и да те подозират, че симпатизираш на организацията, е противопоказно за всякакво кариерно развитие - примери, колкото искаш, най-вече в скорошни процедури за избор на председатели на съдилища. А иначе си плюйте, колкото искате в жълто-кафявите медии и клакьорите им.
43
|
нерегистриран
10 октомври 2019, 20:30
12
-9
До коментар [#41] от "Сенекъв":
Като е толкова яко, станете и вие членове на ССБ, кво чакате? Пускате си молба утре, след няколко дни ви приемат и после ще сте на първите места в класирането. О, свещена простота!
E , то не става толкова бързо . Трябва да навъртиш стаж , да се домогнеш до властимащите и да им се подмазваш с години . Който не е гнуслив - да тръгва по пътечката , за да му тече "стаж".
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно