В петте апелативни района в страната
Поредица дискусии за факторите за зависимости в съдебната власт организира ВСС
Форумът се осъществява по проект на МП, по който кадровият орган е партньор
Поредица дискусии за факторите за зависимости в съдебната власт организира ВСС

Висшият съдебен съвет (ВСС) организира публични дискусии на тема "Методология за анализ на факторите, водещи до зависимост на съдебната власт", които ще се проведат в периода 14-21 октомври 2019 г. в петте апелативни районa на страната, съобщиха от кадровия орган.

Събитията са част от проекта "Ефективен достъп до правосъдие", който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Добро управление", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Бенефициент по него е Министерство на правосъдието, а ВСС е партньор.

В дискусиите ще участва членът на Прокурорската колегия Йордан Стоев, който е координатор по проекта от страна на ВСС. На форума ще бъдат обсъдени "Методология за оценка на независимостта на съдебната власт и анализ на факторите, оказващи влияние върху нея", както и пилотното ѝ прилагане за изготвяне на годишния доклад за независимостта и прозрачността на дейността на органите на съдебната власт и на ВСС, съгласно чл. 30, ал. 2, т.12 от Закона за съдебната власт (ЗСВ).

Публичните дискусии ще се проведат под формата на две полудневни сесии, с начало в 9:00 часа за първата сесия и 13:00 ч. за втората. На 14 октомври 2019 г. в Бургас, хотел "Бургас", 15 октомври 2019 г. във  Варна, хотел "Аква", зала "Перла", на 16 октомври 2019 г. –Велико Търново, хотел "Болярски", зала "Калоян", на 18 октомври 2019 г. – в Пловдив, хотел "Лайпциг", зала "Менделсон" и на  21 октомври 2019 г. – в София, хотел "Централ парк", зала 1.

"Основната цел на проекта "Ефективен достъп до правосъдие" е подобряване достъпа до правосъдие чрез изграждане на механизъм за оценка и мониторинг на ефективността, независимостта и прозрачността на съдебната система. С изпълнението му ще бъдат изготвени методологии за независимостта на съдебната система и за проучване на общественото мнение относно удовлетвореността от съдебната система; ще бъдат анализирани възможностите за достъп до правосъдие по различни критерии и ще бъде създаден модел за достъп до правосъдие, както и ще бъде създаден постоянен механизъм за оценка на прилагането на ГПК, НПК и АПК, с цел гарантиране на ефективно и справедливо правосъдие", уточняват от кадровия орган.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
6
МИШО БИРАТА
|
нерегистриран
14 октомври 2019, 14:13
2
0
До коментар [#5] от "питащ":
Ако в съдебната система/разбирай съда/,има зависимост,то какво да кажем за релно военизираната прокуратура?Там нямаш право на собствено мнение.Ха сега пишете,че говоря неистини.
Прокуратурата е проблем особено когато е зависима от ЦУМ. Това е положението и е ясно за всички юристи. Прокуратурата не трябва да е зависима от властта. Предстои назначение на главен прокурор избран от властта.Избор на практика няма. Рано или късно България управлявана от каратиста ,няма как де ни катастрофира. Заразителността на простотията и малоумието,води до опростачване и убиване на нацията. България се топи и криминализира.
5
питащ
|
нерегистриран
14 октомври 2019, 07:12
11
0
Ако в съдебната система/разбирай съда/,има зависимост,то какво да кажем за релно военизираната прокуратура?Там нямаш право на собствено мнение.Ха сега пишете,че говоря неистини.
4
|
нерегистриран
12 октомври 2019, 18:02
8
-1
Какъв парадокс само!Един от най-зависимите членове на ПК на ВСС е кординатор на проекта!Другото е всно и няма смисъл да го обсъждаме!
3
Елементарно,Уотсън !
|
нерегистриран
12 октомври 2019, 12:51
9
-1
"Зависимост" е обратната страна на монетата ,неречена "Липса на независимост".Правилно е да се дискутира относно факторите за липсата на независимост.Защо е елементарно ? Защото ако бе гарантирана независимостта , нямаше да има зависимост.По критериите на част от авторите в този сайт, онези магистрати ,които отидат на спонсорирано от някакъв проект събитие, стават "грантови"/цитат от материали, прочетени тук/.Темата е наистина сериозна,но мисля че ще има преливане "от пусто в празно".
2
бау бау
|
нерегистриран
11 октомври 2019, 20:33
10
-5
най-големите фактори за зависимости в съдебната система са подробно описани в приказката за трите прасенца и големия лош вълк. П.С. не ми трийте коментара. Големият лош вълк е Лозан Панов или Калпакчиев - по ваш избор. Прасенцата не казвам кои са, че цензура яко...
1
Пропуск
|
нерегистриран
11 октомври 2019, 15:58
13
-2
Пропуснали сте най-важното събитие за проекта - Пленума на ВСС на 24.10 за избор на Кандидата. Най-независимото решение на ВСС
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно