В позиция относно обръщението на председателя на ВКС по казуса "Полфрийман"
Десет от членовете на Съдийската колегия призоваха за оставката на Лозан Панов
Да се правят внушения за "беззаконие и произвол", когато казусът е висящ пред съда, е тотална загуба на "професионалното достойнство на тогата", смятат кадровиците
Десет от членовете на Съдийската колегия призоваха за оставката на Лозан Панов

Председателят на ВКС Лозан Панов

С остра позиция срещу обръщението на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов във връзка със случая "Джок Полфрийман" излязоха десет от членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

Боян Магдалинчев, Боян Новански, Боряна Димитрова, Даниела Марчева, Красимир Шекерджиев, Драгомир Кояджиков, Севдалин Мавров, Стефан Гроздев, Вероника Имова и Георги Чолаков индиректно настояват и за оставката на Панов, като го призовават "да поеме своята отговорност от грубото потъпкване на българските закони, професионалния дълг и чест". Очаквано, единствените, които не са подписали позицията, са Атанаска Дишева, Олга Керелска и Цветинка Пашкунова.

В обръщението си кадровиците осъждат опита на председателя на ВКС да се намеси в работата на колегите си Жанина Начева, Бисер Троянов и Надежда Трифонова, както и безпрецедентния натиск, който той им оказва във връзка с "правилното" решаване на делото. "Случаят "Джок Полфрийман" не е първият, по който към върховната инстанция на Република България е отправено искане, което е "елементарно от правна гледна точка" /според терминологията на г-н Панов от обръщението/, но със сигурност е първото, по което Председател на Върховния касационен съд се произнася преди състава. И ние считаме, че не бива да се мълчи, когато съдиите са поставени "на колене" не от кого да е, а от Председателя на съда", пише в позицията на десетимата членове на Съдийската колегия.

Те са категорични, че в обръщението на Панов се съдържат данни не само за нарушаване на етичните норми, които всеки български магистрат трябва да спазва, но и такива на Конституцията. "Считаме, че ангажирането на съдебната институция и ползването й като трибуна за изразяване на лично мнение е недопустимо от председател на който и да било съд, още повече от Председателя на Върховния касационен съд. Призиви и внушения по висящ пред съда спор нарушават независимостта на българските съдии, Конституцията и законите на България, както и етичните норми, действащи за тях. Обръщението на Председателя на Върховния касационен съд към поименно посочените съдии от състава на съда, на които е възложено разглеждането на делото, е безпрецедентна и откровена намеса в тяхната работата. Особено фрапиращо е неприкритото му изявление за бърз и желан изход от делото, което съставлява недопустим опит за влияние", пишат още кадровиците.

"Правен свят" публикува пълния текст на позицията на десетимата членове на Съдийската колегия:

Долуподписаните членове на СК на ВСС намираме за недопустимо обръщението на председателя на ВКС от 14.10.2019г. към съдебния състав по висящото пред ВКС дело на австралийския гражданин Джок Полфрийман.

Считаме, че ангажирането на съдебната институция и ползването й като трибуна за изразяване на лично мнение е недопустимо от председател на който и да било съд, още повече от Председателя на Върховния касационен съд.

Призиви и внушения по висящ пред съда спор нарушават независимостта на българските съдии, Конституцията и законите на България, както и етичните норми, действащи за тях.

Обръщението на Председателя на Върховния касационен съд към поименно посочените съдии от състава на съда, на които е възложено разглеждането на делото, е безпрецедентна и откровена намеса в тяхната работата. Особено фрапиращо е неприкритото му изявление за бърз и желан изход от делото, което съставлява недопустим опит за влияние.

Призивът към съдиите е отправен чрез обръщение, поставено на официалната страница на съда. Едва ли това е акт на уважение или нормален начин на комуникация между председател на съд и колегите му.

Призив е отправен и към други власти по повод изпълнението на съдебен акт, която дейност не е от компетентността на съда. Когато няма отправено по надлежния ред искане към съда, той не може да изразява становища.

Обръщението сочи сериозен дефицит у автора му на усещане за "прекрачване на границата" на законността и етичните норми, важащи за българските магистрати. Опитът за влияние над състава и публично демонстрираното недоверие в професионализма на върховните съдии, или поне в този на поименно посочените, е недопустим акт на Председателя на Върховния касационен съд. Още по-недопустимо е Председателят на Върховния касационен съд да не знае, че висящи дела не се коментират.

Да се правят внушения за "беззаконие и произвол", когато казусът е висящ пред съда и се очаква произнасяне по него, е тотална загуба на "професионалното достойнство на тогата" точно в онези моменти, в които

Председателят на Върховния касационен съд би следвало да е облечен с нея и да "отстоява законността" без страх.

Случаят "Джок Полфрийман" не е първият, по който към върховната инстанция на Република България е отправено искане, което е "елементарно от правна гледна точка" /според терминологията на г-н Панов от обръщението/, но със сигурност е първото, по което Председател на Върховния касационен съд се произнася преди състава. И ние считаме, че не бива да се мълчи, когато съдиите са поставени "на колене" не от кого да е, а от Председателя на съда.

С обръщението си, поставено на интернет-страницата на Върховния касационен съд, Председателят му не само напусна пределите на закона и етичните норми, но демонстрира всички онези подходи за всяване на страх и подчинение, които в ред свои речи публично заклеймява.

Призоваваме Председателя на Върховния касационен съд също да поеме своята отговорност от грубото потъпкване на българските закони, професионалния дълг и чест.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
44
***************************
|
нерегистриран
17 октомври 2019, 15:52
4
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
42
Копърков
|
нерегистриран
17 октомври 2019, 00:21
25
-9
Време е да обобщим резултата от анкетата: 57 гласа ВСС да си ходи и 36 гласа Лозан да си ходи.
След вчерашната анкета, днес отново резултатът е красноречив.
Тези във ВСС май живеят на Луната, време е да изтрезнеят и да слязат на Земята. Предлагам да си подават оставките и да бъдат преназначени в СРС, за да се наслаждават на свършената работа през мандата си.

Копърков|нерегистриран
16 октомври 2019, 12:45
+57 -36
АНКЕТА:
За оставка на ВСС - гласуване с "+" на този коментар.
За оставка на Лозан Панов - гласуване с "-" на този коментар.
Довечера към 00.00 засичаме резултата.
41
ефрейтора
|
нерегистриран
16 октомври 2019, 22:46
3
-10
До № 40 ...Ти оценяваш народа ?...Малии...
40
|
нерегистриран
16 октомври 2019, 22:40
24
-6
Що сме толкова загубени като народ?
Искам да разбера какво дава самочувствие на Кояджиков например да ръси една след друга глупости и да взема отношение сякаш е някакъв страхотен капацитет?
Например.
39
ефрейтора
|
нерегистриран
16 октомври 2019, 21:55
11
-7
Адвокати говорят за морал ??? Това не са адвокати и това не е морал...
38
************************************************************************************************
|
нерегистриран
16 октомври 2019, 21:03
10
-2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
37
*************************************************
|
нерегистриран
16 октомври 2019, 20:56
8
-1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
36
Я дайте, ченгета от Правен свят, да прочет биографиите на десетте владики
|
нерегистриран
16 октомври 2019, 20:38
23
-6
кой къде е завършил,къде е битувал,колко публикации има, книги издадени и какви езици владее.Повечето сигурно и за юрисконсулт в селска община не биха ги взели на работа днес,а?Трябва да съобразяват и за клечат,иначе лошо.В този криминален сайт право няма,всичко е лично - както е е цялото управление на обсебената държава.
35
Копърков
|
нерегистриран
16 октомври 2019, 20:30
18
-8
До коментар [#30] от "It’s a great game ":
Kоментарът е бил маркиран като спам от модераторите.
Верно е това. ВСС-то са много зле. Ако го изберат, ще им го тури много по-голям, отколкото им го наби Лозан, даже преди да се усетят. Този човек няма юридическа подготовка, морал, чест и достойнство, нито пък скрупули. Готов е да предаде и най-близките си хора. Точно затова е лансиран от задкулисието. В момента трескаво се прехвърлят фирми и активи, създават се нови олигарси, БиБи скоро ще си замине и ще им трябва прост и послушен човек, който рязко да разчисти терена за новите управляващи. Ама покрай сухото ще изгори и доста от мокрото. И накрая, като свърши черната работа, ще го изритат като куче, но той това още не го знае...
33
ефрейтора
|
нерегистриран
16 октомври 2019, 20:01
8
-8
Панов , говорещият сам със себе си е Божи човек !
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно