Призовкарите ще търсят и на бивши адреси, дават им пълен достъп
Съдилищата и прокуратурата ще имат вече пълен достъп до базата данни "Население", която поддържа регионалното министерство. Това предвижда проект за промяна в наредба, която предлага правителството. Той е публикуван за обществено обсъждане, което ще продължи 30 дни.
 
С пълния достъп съдебните власти ще имат възможност да проследяват цялата история на адреси на всеки гражданин, включително да го търсят на предишни съдебни регистрации, да имат информация дали конкретен човек е регистриран и на друг адрес освен този, който е постоянен според личната му карта. Съдилищата вече ще имат достъп и до базата данни с промени в единните граждански номера. Така те ще могат да правят връзка при промени в ЕГН-то, ако старото е било сгрешено.
 
Промяната се прави главно заради делата за катастрофи, които водят застрахователите, става ясно от мотивите към предложените промени. Причината е, че вече делата за катастрофи и застрахователни претенции се водят в съдилищата, на чиято територия е настоящият или постоянният адрес на претендиращия за обезщетение човек към момента, в който е станала катастрофата. Това налага при всяко дело да се извършва справка както за постоянния, така и за настоящия адрес към момента на катастрофата, пише още в мотивите на правителството. Съдебните служители ще имат автоматичен достъп до базата данни "Население". Той обаче ще се прекратява приизлизане в отпуск, по-дълъг от 3 месеца, или при смяна на служителя, предвиждат още промените в наредбата.
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно