По традиция
Вижданията на ВСС и МФ за бюджета на съдебната власт за 2020 г. се разминават с близо 90 млн. лв.
Кадровият орган настоява за 860 млн. лв., докато финансовото ведомство е заложило 771 млн. лв.
Вижданията на ВСС и МФ за бюджета на съдебната власт за 2020 г. се разминават с близо 90 млн. лв.

колаж: БНТ

По традиция, с обявяването от Министерството на финансите (МФ) на проектобюджета за следващата година се установява разминаване във вижданията на ведомството с тези на Висшия съдебен съвет (ВСС) за необходимите средства за съдебната власт. За 2020 г. кадровият орган настоява бюджетът на правосъдната система да е в размер на почти 860 млн. лв., докато финансовото министерство е заложило 771 млн. лв. За сравнение бюджетът за изтичащата 2019 г. на съдебната власт възлиза общо на 704 млн. лв.
 
ВСС е заложил 811 млн. лв. за текущи разходи на съдебната власт и почти 47 млн. лв. за капиталови разходи, докато МФ е планирало 746 млн. и 24 млн. лв. Разминаване има и в приходната част, но в обратната посока – докато финансовото министерство очаква от съдебни такси да бъдат събрани 100 млн. лв., то ВСС е заложил 91 млн. лв. приходи от такси.
 
Разминаванията се запазват при бюджетите на всеки от органите на съдебната власт. При ВСС разликата е от над 12 млн. лв., тъй като кадровиците са заложили бюджет от 62 млн. лв., докато разчетите на МФ са за 49,5 млн. лв. С около 1 млн. лв. е разликата при Инспектората към ВСС. Планираните бюджетни разходи от ВСС за съдилищата в страната са в размер на почти 417 млн. лв., докато МФ е планирало 378 млн. лв. Разчетите  за прокуратурата са съответно – 319 млн. лв. от ВСС срещу 289 млн. лв. от МФ. Съотношението се запазва и при бюджетите на ВКС, ВАС и на Националния институт на правосъдието.
 
Основната причина за разминаването в проектобюджетите е желанието на кадровия орган да следва планираното увеличение на възнагражденията на магистратите и служителите в съдебната власт.
 
Както се е случвало и в предишни години, очакванията са, че и тази, след преговори между органите на съдебната и изпълнителната власти, накрая ще се стигне до компромис и разминаването в план-сметките ще бъде свито.
 
Финансовото министерство е планирало бюджет за Министерството на правосъдието (МП) за 2020 г. в размер на 300 млн. лв., от които 287 млн. лв. са за текущи разходи. От тази сума се покриват възнагражденията на надзирателите в затворите и на охраната на съдебната власт. МП трябва да събере над 61 млн. лв. от държавни такси, гласи още проектът на бюджет за следващата година. 
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
666
|
нерегистриран
28 октомври 2019, 16:46
14
-1
Да се махнат командированите на ВСС.
1
нерегистриран
|
нерегистриран
28 октомври 2019, 12:09
25
-3
Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако искате все пак да го видите, натиснете тук.
 
ПРИ ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ ОТНОВО ЩЕ СЕ ЗАСЕГНАТИ СЛУЖИТЕЛИТЕ, А ХРАНТУТНЯЦИТЕ ОТ ВСС НЯМА ДА УСЕТЯТ. ЩЕ СИ НАМАЛЯТ ЗАПЛАТИТЕ И ВСИЧКО С БЮДЖЕТА ЩЕ Е ОК.И ПРЕДЛАГАМ ДА НЕ ИМ СЕ УВЕЛИЧАВАТ ТЕХНИТЕ ЗАПЛАТИ ЩОТО СА ИМ ДОСТАТЪЧНО ГОЛЕМИ ЗА СМЕТКА НА ДРУГИТЕ И ТАКА ЩЕ СЕ ОПРАВИ БЮДЖЕТА. НЕ МОЖЕ ДА ВЗЕМАТ ТАКИВА ГОЛЕМИ ЗАПЛАТИ БЕЗ ДА ПРАВЯТ НИЩО САМО СЕ КАРАТ , А СЛУЖИТЕЛИТЕ И ПОДЧИНЕНИТЕ ИМ ВЕЧЕ ИЗНЕМОГВАТ С ТЕЗИ НИСКИ ЗАПЛАТИ. ТО МИНИМАЛНАТА ЩЕ СТАНЕ ПО -ВИСОКА. МОЛЯ ДА МИ БЪДЕ ОДОБРЕНО ПРЕДЛОЖЕНИЕТО.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно