Русия закри водеща правозащитна организация
Руското обществено правозащитно движение "За правата на човек" бе закрито с решение на Върховния съд на страната, предаде Би Би Си. Искът за закриване на движението с лидер Лев Пономарьов бе подаден от министерството на правосъдието в средата на октомври. "Да се ликвидира руското обществено движение за защита правата на човека "За правата на човек", структурите му, да се изключат сведенията за тях от Единния регистър на юридическите лица", се казва в решението на съда.
 
Пономарьов заяви, че движението няма да прекрати своята работа. "Разбира се, ние ще продължим своята работа. Ще запазим основното ядро. Работата ще продължи както в Москва, така и в цяла Русия", посочи той. Решението на съда ще бъде обжалвано, включително в Европейския съд по правата на човека.
 
В иска на министерството се казва, че Главната прокуратура на Русия през декември м.г. е започнала проверка на организацията, но в посочения срок движението не е предоставило необходимите документи. По този начин правосъдното ведомство е заключило, че "движението осъществява уставна дейност с груби нарушения на законодателството на Русия и положенията на своя устав". 
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно