Съсловните организации на прокурорите и следователи в общо становище до ЕК:
Иван Гешев беше избран законно, прозрачно и публично
Налага се безпрецедентен политически натиск върху членовете на ВСС и президента, алармират от Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите
Иван Гешев беше избран законно, прозрачно и публично

Иван Гешев по време на избора му за следващ главен прокурор, снимка: "Нова телевизия"

Двете съсловни организации, които представляват интересите на прокурорите и следователите у нас - Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите – излязоха с безпрецедентно становище до Европейската комисия (ЕК), в което алармират за огромния политически натиск, който се оказва в последните месеци върху членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) и върху президента, за да бъде дискредитирана номинацията и последвалият избор на Иван Гешев за следващ "обвинител №1".

Становището е адресирано до председателя на ЕК Франс Тимерманс, комисаря по правосъдието Вера Йоурова, с копия до генералния директор "Правосъдие и потребители" Тина Астола, зам.-генералния секретар на ЕК, Главна дирекция "Миграции и вътрешни работи Параскеви Мишу, директора на дирекция "Граждани, миграция и сигурност", генерален секретариат на ЕК Уилям Слийт, генерален секретариат на Европейския съвет, дирекция "Правосъдие и вътрешни работи" Кристин Роджър.

В становището на съсловните организации е описана пълната хронология на събитията по издигането на номинацията и избора на Гешев още от самото им началото – консултациите при президента Румен Радев. Асоциацията и Камарата припомнят, че професионалната общност на прокурорите и следователите е била категорична, че очаква постът да бъде поет от човек, който е "от системата на държавното обвинение, да бъде визионер с модерно мислене, да умее да отстоява каузи и да бъде кристално чист човек с харизма". "Именно тази заявка на професионалната общност на прокурорите насочи вниманието към заместника на главния прокурор - Иван Стоименов Гешев. Неговата вероятна кандидатура или по-скоро възможността да бъде издигнат от прокурорската колегия на ВСС за кандидат в процедурата по чл.173 от ЗСВ се оказа неприемлива за определени политически кръгове, които впрегнаха целия си медиен ресурс с цел да го дискредитират. Последваха поредица от статии в различни електронни издания", пише в становището на двете съсловни организации до ЕК.

От Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите посочват още, че основните субекти, които са атакували номинацията и избора на главен прокурор са Гражданско сдружение "България Обединена с Една Цел", чийто председател Георги Георгиев се оказа в близки отношения с подсъдимия Цветан Василев, както и политическа партия "Да България", чийто председател — Христо Иванов също демонстрира отношения с друг подсъдим — Иво Прокопиев.

Съсловните организации посочват пред ЕК, че е особено притеснително и изказването на Христо Иванов при един от протестите срещу кандидатурата на Иван Гешев, че "политическият натиск е напълно заслужен".

"Изложените факти сами по себе си описват обстановката, в която се развива изборната процедура за главен прокурор на Република България. Тази процедура не е приключила, а недопустимият политически натиск върху съдебната власт продължава. Този натиск сега е концентриран към президента, който следва да се произнесе съгласно конституционно предоставените му правомощия. В заключение може да се каже, че описаните по-горе действия са опит за недопустима политическа немеса върху независимостта на съдебната власт. Горната информация, ведно с приложенията31, Ви изпращаме като уверение за това, че процедурата по избор на нов главен прокурор на Република България беше проведена законно, прозрачно и публично.Изложените факти сами по себе си описват обстановката, в която се развива изборната процедура за главен прокурор на Република България. Тази процедура не е приключила, а недопустимият политически натиск върху съдебната власт продължава. Този натиск сега е концентриран към президента", завършва становището на двете организации.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
7
|
нерегистриран
07 ноември 2019, 23:48
7
-3
Твъредението в писмото, че 73 организации са подкрепили номинацията не е вярно и ЕК много добре знае това. Половината от становищата са срещу опитите за политическа намеса в процедурата и не коментират Гешев. ЕК много добре знае това и въпросното писмо ще отиде директно в кошчето с подобно лъжовно твъредение в него.
6
Копърков
|
нерегистриран
07 ноември 2019, 20:47
10
-3
Може и формално да е законно, но не е морално...
5
?
|
нерегистриран
07 ноември 2019, 15:05
23
-6
Откакто номинираха Гешев, АПБ и КСБ написаха повече неща, отколкото са писали въобще в съществуването си. Голяма радост, голяма подкрепа...
4
Да,но....
|
нерегистриран
07 ноември 2019, 15:00
15
-7
Не разбирам какъв ефект се очаква като се пише до ЕК ,че Христо Иванов "поддържал отношения" с Иво Прокопиев.Няма друго какво да си помисли човек ,освен да си помисли, че двамата може би двамата поддържат "по-различни отношения",но това да го пишеш до ЕК/???/ ,не го разбирам някак си.При това хората в тази Комисия са по-широко скроени,толерантни и на тези неща не обръщат особено внимание.Нещо повече , може на нас да ни обърнат внимание - да сме по-толерантни.
3
ЕК-Еврокланица
|
нерегистриран
07 ноември 2019, 14:54
14
-7
Много ни допада квиченето на казионните прасенца! После стават на чудни евросуджуци!
2
АПБ и КСБ
|
нерегистриран
07 ноември 2019, 14:35
21
-6
Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите като Блиц и Пик - тоя бил свързан с Цв. Василев, оня - с Иво Прокопиев. И какво да направи Тимерманс с това оплакване?
1
|
нерегистриран
07 ноември 2019, 13:52
14
-5
ГОЛЯМА РАДОСТ
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно