Мнозинството в Съдийската колегия се обедини:
Правилата за раздаване на бонуси за специализираните съдии са дискриминиращи
Кадровиците не можаха да прочетат еднакво ЗСВ и поискаха автентично тълкуване от Народното събрание относно критериите за оценка на дейността на магистратите в специализираните органи
Правилата за раздаване на бонуси за специализираните съдии са дискриминиращи

Не може да се третират различно спрециализираните съдии и тези от общите съдилища по отношение на допълнителните възнаграждения – около тази теза се обедини мнозинството от членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) във вторник във връзка с обсъждането и приемането на правила за определянето на "бонуси" за магистратите и служителите в специализираните съдилища, каквато възможност е записана в закона.

Кадровиците Боряна Димитрова и Даниела Марчева, които по принцип са част от работната група, която е готвила правилата, но не са имали възможност физически да присъстват на заседанията й, посочиха, че им се струва малко дискриминационно магистратите от специализираните органи на съдебната власт да взимат по-големи допълнителни възнаграждения от най-натоварените общи съдилища.

"Отделен е въпросът какво е искал да каже точно законодателят, но на мен ми се струва малко дискриминационен този подход. Освен това, ме притеснява и фактът, че помощни комисии от съдии, които са от самите специализирани съдилища сами ще оценяват работата си и ще решават размерите на допълнтиелните си възнаграждения", заяви Даниела Марчева.

"Според моето разбиване и това на работната група чл. 233 ал. 6 изр. 1 и 2 са различни неща. Затова законодателят е посочил, че трябва да се изготвят различни правила по изр. 2. Този дебат сме го водили, когато се приемаха правилата, да се връщаме към неща, които не са от нашата компетентност е безмислено. Тук трябва да се смеси натовареността с индивидуалната оценка по отношение на специализираните съдилища", посочи от своя страна Боян Магдалинчев, който е член на въпросната работна група, готвила правилата.

Боряна Димитрова не се съгласи. "Става дума за една алинея с две изречения. Как да ги тълкуваме в различен смисъл? Тук е моментът да отличим спецификата", посочи тя.

"Тук колкото и законодателят да се е опитал да подчертае колко са специални специализираните съдилища, все пак не може да не гледаме и натовареността", каза и Даниела Марчева.

Огла Керелска посочи, че в случая, в работната група от Съдийската колегия влизат Боян Магдалинчев, Боряна Димитрова и Даниела Марчева, като последните две не са взели участие в заседанията на групата, поради друга ангажираност. Сега обаче те имат сериозни забележки към проекта на правила и гласът им в случая трябва да бъде чут.

"Не може критериите за определяне на допълнително възнаграждение за съдиите, в частност, да са различни. С тези правила трябваше да се отоговори какво значи "резултат" от дейността на съдията. Аз не виждам отговор на този въпрос в тези правила. За сметка на това се говори за индивидуална оценка на резултатите от дейността. Струва ми се, че не можем да приемем правила за допълнителните възнаграждения на съдиите от специализираните съдилища, без да държим сметка за натовареността", присъедини се и Атанаска Дишева.

"Ако знаехме кога са заседанията на тази работна група – можеше повече хора да искат да се включат. Ако говорим за критериите, извинявайте, но има смешни неща", изрази мнение и Севдалин Мавров.

Атанаска Дишева от своя страна предложи да се поиска автентично тълкуване на закона, като се пита дали възнагражденията за специализираните съдилища държат сметка за натовареността и какво се съдържа в понятието "индивидуална оценка на резултатите от дейността". Даниела Марчева пък предложи отлагане на приемането на правила и сформирането на нова работна група, в която да се даде възможност на повече членове на кадровия орган и магистратите да влязат в състава й.

"Законът е разписан ясно. Общо целевите средства за тези допълнителни възнаграждения за специализираните органи на съдебната власт са до 3 млн. лв. Тези пари не могат да бъдат ползвани за друго, ако не бъдат изхарчени – трябва да ги върнем", заяви накрая и Магдалинчев.

"Една година не е нормално да си бил толкова ангажиран, че да не можеш да се явиш в работната група. Толкова сте били натоварени, че….живи да ви ожали човек. Ок – ние ще направим нова група, ще се явят други хора, ами, ако и те не могат да дойда? Това е много несериозно, което се твърди. Нека видим кога са били заседанията на работната група, та да видим какви сериозни ангажименти са ви натиснали", заяви Драгомир Кояджиков, отправяйки критика към Даниела Марчева и Боряна Димитрова.

В отговор Марчева посочи, че за 1 година работната група е заседавала не повече от четири пъти, за които може дословно да цитира какви ангажименти е имала.

В крайна сметка Съдийската колегия отложи приемането на правилата и поиска автентично тълкуване на ЗСВ по отношение на допълнителнтие възнаграждения. Междувременно обаче нова работна група ще работи по изглаждане на проблемните моменти и ще мисли как и по какви критерии да бъдат оценявани магистратите и служителите в спецализираните съдилища. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
22
Другаря Чайка
|
нерегистриран
15 ноември 2019, 17:55
1
0
Аз смятам, понеже са много натоварени, изпълняват отговорна държавна функция и заплатите са им много малки, да им турят и по едни пагони, като на другарите в Русия и да добавят и премия за военно звание по хилядарка на звездичка, пък на големите звездички по две хилядарки ! За генералските и аз се чудя, ма там най-добре е да получават директно от "Сараите" и "Берлин"и директно там да отчитат свършената работа...............!
21
Сараите
|
нерегистриран
13 ноември 2019, 19:39
2
-2
Към специализирания съд трябва да се разкрият най - сетне търговско отделение на първо време, а после и гражданско. Това е бъдещето.
20
|
нерегистриран
13 ноември 2019, 11:52
8
-5
Както е тръгнало само "спец. съдилища" ще останат - на опашка "организирана престъпна" след "организирана престъпна" - смешно е ей - колко маймуни са там ? - отдел вика първи, звено 1 - тероризъм - "пръскачка" до "пръскачка"...
19
Неизвестен
|
нерегистриран
13 ноември 2019, 08:50
13
-4
До коментар [#1] от "Копърков"§ ТОва са извънредни съдилища и трябва да се закриват, още т.н. милициоренските съдилища...
18
************
|
нерегистриран
13 ноември 2019, 00:35
4
-3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
17
**************
|
нерегистриран
12 ноември 2019, 23:25
4
-3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
16
Нерегистриран
|
нерегистриран
12 ноември 2019, 22:38
43
-1
Настоящата Съдийска колегия на ВСС е най- нищоправещото звено на ВСС в цялостната му история. Моля, който е съгласен- да гласува
15
съдия
|
нерегистриран
12 ноември 2019, 21:42
39
0
Искам да се обеся- Доналд Тръмп вероятно ще започне втория си мандат, а аз още нямам атестация, вече две години чакам нещо да се случи. Висшият съдебен съвет в лицето на СК е нещо като филм на абсурдите- ако искаш нещо никога да не намери решение, дай го да се обсъди на Съдийска колегия на ВСС.Тези хора трябва да могат да се видят отстрани и сами ще се застрелят.
12
Четене:
|
нерегистриран
12 ноември 2019, 21:16
15
-17
,, Въз основа на степента на натовареност на съответния орган на съдебната власт Висшият съдебен съвет определя допълнително възнаграждение на съдия, прокурор или следовател. Съдиите в апелативния специализиран наказателен съд, в специализирания наказателен съд, прокурорите в апелативна специализирана прокуратура, в специализирана прокуратура и следователите в следствения отдел на специализираната прокуратура получават допълнително възнаграждение в размер, определен по утвърдени от съответната колегия на Висшия съдебен съвет правила за индивидуална оценка на резултатите от дейността, но не повече от 6 основни месечни възнаграждения годишно.”
Какво автентично тълкуване, какви 5 ст.? Очевадно е, че целта е да не дадат парите на специализираните съдии. Тук друга идея няма. Парите, които по закон им се полагат.
10
|
нерегистриран
12 ноември 2019, 20:27
19
-3
До коментар [#9] от "До 6":
Скъпи ми колега, някои съдии в СГС в момента се хвалят, че имат по едно висящо дело НОХД, тъй че трудно ше заблудил някого за висока натовареност! А й самият председател на СГС каза, че НО не е натоварено!
СГС , НО не е натоварено спрямо гражданско отделение и търговско отделение на СГС . Иначе си е нормално натоварено . Какво да кажем за военния съд и за някои наказателни отделения на апелативни съдилища ? Там е заровено кучето , а не в СГС , НО ...
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно