Спират роенето на слаби университети
Механизъм за закриване на университети, които два пъти получат ниска оценка при институционална акредитация или отказ за такава, както и закриване на специалности с лошо качество на образованието. Това предвиждат част от приетите на първо четене промени в Закона за висшето образование.
 
При първа оценка под 4 по скала до 10 университетът ще получава отказ за институционална акредитация, но ще има право да подобри качеството на обучение. При втори отказ – след година и половина се предвижда закриване. По същия начин ще се закриват и специалности с лошо качество на образованието. В момента при отказ на институционална акредитация на университета се спира субсидията от държавата.
 
С промените се въвежда и контрол върху ректорите от страна на МОН. Те ще трябва да подписват договор за управление с министъра на образованието.
 
Свързаност на висшите учебни заведения, средства за изследвания и инвестиции с млади преподаватели. Това са стъпките за промяна в консерватизма на висшето образование у нас, посочи просветният министър Красимир Вълчев в НС. По думите му в момента акредитацията на университетите се прави формално.
 
В промените е заложено още изготвянето на Националната карта на висшето образование. Всяко решение за откриване, преобразуване, закриване или финансиране от държавата на висшите училища ще трябва да се прави в съответствие с нея. Преди приемането й ще бъде въведен временен мораториум за разкриване на нови университети или филиали. В момента висшите училища у нас са 51 – 37 са държавни, а 14 частни.
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно