По френски образец
Развеждаме се бързо при нотариус
Процедурата ще отнема само 40 дни, ако депутатите приемат поправки в ГПК
Развеждаме се бързо при нотариус
Бързите разводи по френски образец ще станат възможни, ако депутатите постигнат консенсус за поправки в Семейния кодекс и ГПК, с която разтрогването на брака по взаимно съгласие да се случва и при нотариус. "Започнахме консултации и се надявам да стигнем до извода, че подобна реформа ще бъде от полза за хората и ще облекчи работата на съдилищата", заяви пред "Труд" юристът Филип Попов (БСП), който е член на правната комисия в парламента.
 
Разводите пред нотариус вече са практика в редица държави от Европейския съюз, а водеща страна в инициативата е Франция. Там промените са в сила от 2017 година като част от реформата "Правосъдие 21 век".
 
Френският опит сочи, че разводите по взаимно съгласие пред нотариус могат да се случват в рамките на максимум 40 дни. При производството участват и адвокати, а ако семейството има непълнолетни деца, се взема становище и на социалните служби. Разводът става факт в момента, в който документите са разписани при нотариус. В момента у нас дори и със споразумение, съпрузи, които искат да разтрогнат брака си, трябва да се явят в насроченото открито съдебно заседание и да заявят в съдебна зала, че желаят да се разведат. В противен случай, при отсъствие на един от съпрузите без уважителна причина, производството се прекратява. Разводът пред нотариус ще става подобно на изповядването на сделка, като с едно ходене в кантората ще се парафира споразумението между съпрузите. И в момента то включва родителските права, местоживеенето на децата, имотните отношения, ползването на семейно жилище и издръжка на съпруг при необходимост, както и промяната във фамилното име.
 
Валери Жискар д`Естен въвежда системата
 
В Латвия, по подобие на Франция, бракът може да бъде прекратен пред нотариус с общо искане, подписано от двамата съпрузи. Законовата уредба е разписала ясно и отговорността на родителите към ненавършилите пълнолетие деца. Съпрузите прилагат писмено споразумение за издръжката на децата, режимът на свиждания и подробно описани родителските права.
 
Подобно бързо производство е прието и в Испания, където молба от единия от съпрузите може да е потвърдена със съгласие на другия. Пред нотариус се представя споразумението за ползването на семейното жилище, подялбата на общото имущество, банкова сметка за евентуална издръжка на съпруг и т.н.
 
Любопитната подробност е, че понятието за разводи по взаимно съгласие е още от времето на Френската революция, но по време на мандата на президента на Франция Валери Жискар д`Естен (1974-1981) стават факт в законодателството. Така се въвежда системата за бързото разтрогване на брака, заедно с падането на възрастта на пълнолетие от 21 на 18 години, използването на контрацептиви и прекъсването на бремеността. Валери Жискар д`Естен е сочен за един от идеолозите на създаването на Европейска конституция.
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
33
...
|
нерегистриран
07 януари 2020, 07:50
4
-2
От юридическия си опит, в който се нагледах на имотни измами, измършени с любезното съдействие на нотариуси, съм убедена, че е наложително сделките с имоти да се извършват само от държавни нотариуси, за чиято дейност отговорност да носи държавата. Нека частните да си заверяват сделките с автомобили, договорите за аренда и наем, пълномощни, преписи и др., но разпоредителните сделки трябва да им се забранят незабавно. Не знам дали се води статистика на имотните измами, които не могат да станат без участието на нотариус, но броят им определено е плашещ. Особено голям е броят на измамите със земеделски земи, които се продават без собствениците им да си имат хабер. После за земя с пазарна оценка около 5 000 лв. може да пръснеш почти толкова, за да водиш дела в малки съдилища, значително отдалечени от мястото, в което живееш и да разчиташ да попаднеш на знаещи съдии. В голяма част от случаите не можеш да си върнеш земята, защото тя е препродадена веднага след измамната сделка и са минали 5 години от добросъвестното и придобиване, в което обаче ти е плащана рента, за да не се усетиш докато мине придобивната давност. През това време се е погасила и отговорността на нотариуса, който и без друго носи имуществена отговорност до размера на удостоверения интерес, който при такива сделки обикновено е данъчната оценка на земите. Колко възрастни и самотни хора пропищха не е истина, а на практика с нищо не може да им се помогне, да не говорим, че повечето нямат пари за скъпи и продължителни съдебни битки. Затова държавата да си поеме отговорността за гарантиране сигурността на частната собственост, която Конституцията обявява за неприкосновена.
32
докога
|
нерегистриран
06 януари 2020, 15:22
9
0
НЕ! Нито ще се разтоварим ефективно, нито работата ще се върши надеждно! Тези дела са нищожен процент и стига са тъпкали у нотариусите таксите. ПРОСТО НАЗНАЧЕТЕ ОЩЕ МАЛКО РАЙОННИ СЪДИИ! ТЕ ВЛАЧАТ ЦЯЛАТА РАБОТА И СА НАТОВАРЕНИ КАТО МАГАРЕТА. ВЪРШАТ СИ РАБОТАТА ДОБРОСЪВЕСТНО НО РАБОТАТА НЕ ЗА ДЕН ДВА, ГОДИНА. НАЗНАЧЕТЕ РАЙОННИ СЪДИИ. ТОВА Е РЕШЕНИЕТО!
31
ташев
|
нерегистриран
06 януари 2020, 12:25
4
-2
подкрепям всички коментиращи , които смятат , че развода по взаимно съгласие следва да е към общината и таксата да е в рамките на сегашната около 50 - 60 лв. За това ще са доволни и общините , доколкото тези дела съставляват един не малак процент от работата на съда .
Като не съм съгласен всички производства по взаймно съгласие да се гледад по административен ред , а тези , които са чисти , без деца . Как нотариуса ще изисква социален доклад , кой ще извършва проверка на достоверността на този доклад , ако се правят промени , то същите следва да се и в Закона за закрила на детето , не само в СК и ГПК .
Като знаем за случай за фиктивно прехвърляне или разпоредителни сделки с имущество без участие на прехвърлител и за насилствено или чрез измама проведени такива сделки , как да сме сигурни , че това отново няма да се отрази в дейността на нотариуси с нисък морал, при споразумения в който се решават интереси на деца .
30
|
нерегистриран
06 януари 2020, 11:49
1
-6
Стара идея, не само разводите по взаимно съгласие, но и
сключването на самият граждански брак да става при нотариус,
така ще се вържат нещата и със сключване на брачния договор за имуществените отношения.И без друго държавата абдикира от работа и всичко възлага на агенции и агенциѝки.
29
|
нерегистриран
05 януари 2020, 18:19
14
0
Естествено , че е лобизъм . Ако не беше лобизъм щеше да има обосновка напр. "Делата за развод по взаимно съгласие са много сложни ….много са....затрудняват съдилищата …" и пр. и пр. Нищо такова няма - вземат се НАЙ-ЛЕСНИТЕ брачни дела , които не са много и са равномерно разпределени в цяла България . Лапане без напрягане - типично за нотариусите .

Без да се шегувам предлагам да се възстановят ДРУГАРСКИТЕ СЪДИЛИЩА . Да поемат делата с материален интерес под 1000 лева , делата за домашно насилие , спорове в етажната собственост , обиди и клевети и пр. Това са може би 50 000 дела годишно . Ето това е помощ за съдилищата , а не някакви охранителни производства .
28
097665
|
нерегистриран
04 януари 2020, 21:31
10
-2
Поредната простотия и лобизъм за нотариусите!Логично е и най-бързо би следвало да се случва разводът , там където е сключен-т.е пред лицето от съответната община!Евтино и бързо!Ако това е целта!Иначе е пълнене гушата на нотариусите!Както сте подкарали с реформата скоро ще имаме частни съдилища?!"Реформатори" разчовъркайте си хубаво мозъците!!!!!!
27
Адвокат
|
нерегистриран
04 януари 2020, 20:32
9
0
До коментар [#26] от "Юрист":
Типично по български със завист гледате в чуждите панички. Идеята е да се разтовари съдът. ще има право на избор къде да се отиде -пти натриус или пред съд, и таксата ще трябва да е еднаква. Ако пред нот. е повече, кой ще го избере? Дребна злоба и андрешковщина. И на двете места също така ще има адвокати, спокойно. С какъв акт шяю да се произнася нотариуса- с какъвто и при констативките, които са доста по -сериозни вещни казуси, при които никой не роптае. Констативката ви спестява едно вещно дело за давност, но там не роптаете. Докато смяната на име, деклариране на имущество, разводите по взаимно и други щуротии, които си висят в ГПК и ЗГР, са пред съд, той се отдалечава от реформата. Но разбира се в безправен свят само се следим по балкански кой колко ще облажи.
Нотариусите мразят адвокати да им влизат в работата,гледат колкото се може сделки или каквото и да е там да се свърши без участие на адвокат.За това и нотариалните актове на много места в канторите им се пишат от деловодителки,които са без юридическо образование. И после като опре работата в съда става кой ми ....в гащите? Все пак ако взаимното съгласие им се даде самите нотариуси при регламентирано в закона адвокатско участие ще насочват клиентите си към "правилния" адвокат.Или просто ще си имат адвокат ,който формално да учавства в процедурата,а документите ще се пишат от тях.Което означава,че на потенциалните кандидат-двойки за развод по взаимно съгласие ще се предлага споразумение по шаблон.на пръв поглед то може да ги устрои,цената на услугата също,но често проблемите възникват след като развода вече е факт.И точно такива споразумения стават бомби със закъснител.
26
Юрист
|
нерегистриран
04 януари 2020, 17:10
3
-12
Типично по български със завист гледате в чуждите панички. Идеята е да се разтовари съдът. ще има право на избор къде да се отиде -пти натриус или пред съд, и таксата ще трябва да е еднаква. Ако пред нот. е повече, кой ще го избере? Дребна злоба и андрешковщина. И на двете места също така ще има адвокати, спокойно. С какъв акт шяю да се произнася нотариуса- с какъвто и при констативките, които са доста по -сериозни вещни казуси, при които никой не роптае. Констативката ви спестява едно вещно дело за давност, но там не роптаете. Докато смяната на име, деклариране на имущество, разводите по взаимно и други щуротии, които си висят в ГПК и ЗГР, са пред съд, той се отдалечава от реформата. Но разбира се в безправен свят само се следим по балкански кой колко ще облажи.
25
Хаха
|
нерегистриран
04 януари 2020, 09:30
4
0
До коментар [#13] от "Учуден":

Не съм виждал по-скучна работа от тази на Нотариуса.


Ама животът не е само работа....
24
един нотариус
|
нерегистриран
03 януари 2020, 15:57
4
-17
Ако проекта се приеме разводът по взаимно съгласие при нотариус ще се извършва с участието на адвокат,който ще изготвя и внася документите.Но типично по български-адвокатите не искат те да са добре,искат нотариусите да са зле.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно