По разпореждане на главния прокурор
МВР и ДАНС започват проверки на всички депа за отпадъци
На база резултатите от инспецията, държавното обвинение ще предприеме последващи действия
МВР и ДАНС започват проверки на всички депа за отпадъци

Властите в Италия спряха цяла влакова композиция с боклук, който трябваше да се унищожава в България

Главният прокурор Иван Гешев разпореди на министъра на вътрешните работи и на председателя на ДАНС извършване на съвместни проверки за спазване на Закона за управление на отпадъците и на Закона за опазване на околната среда от притежателите на отпадъци на територията на страната, съобщиха от държавното обвинение. Проверката е разпоредена с цел извършване на преценка за наличие на предпоставки за упражняване на правомощията на Прокуратурата на Република България, става ясно още от съобщението.
 
В хода на проверката следва да бъдат установени всички "притежатели на отпадъци" по смисъла на §1, т.29 от ЗУО на територията на Република България, като се изискат и приложат следните документи - разрешение, комплексно разрешително или регистрационен документ по чл. 35 от ЗУО за съответната дейност и площадка и др. Ще бъде извършена проверка за спазване на задълженията на лицата по т.1 по чл. 8, ал.2 от ЗУО. Разпоредено е да бъде изискана информация за извършвани проверки от контролните органи на лицата по т.1 – съответните РИОСВ и кметове на общини, и предприети мерки, в случай на установени нарушения.
 
Главният прокурор Иван Гешев е указал при непосредствено установяване на данни за извършено престъпление от общ характер, незабавно да се уведоми и съответната компетентна прокуратура.
 
В последните месеци зачестиха сигналите, че у нас се внасят опасни отпадъци от Италия и други страни от Европейския съюз, част от които могат да доведат до замърсяване на околната среда при унищожаването им. Властите в Италия дори спряха цяла влакова композиция, за която имало данни, че е била предназначена за България, а схемата се осъществявала под опеката на престъпния клан Ндрангета. 
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно