Осем души, сред които адвокат, ЧСИ и полицаи, са арестувани за имотни измами
Не съм виждал толкова арогатна, добре организирана престъпна група от служители на различни администрации, коментира ръководителят на "Вътрешна сигурност" в МВР Стефан Банков
Осем души, сред които адвокат, ЧСИ и полицаи, са арестувани за имотни измами

Директорът на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР Стефан Банков (отляво), говорителят на главния прокурор Сийка Милева и ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров

Осем души, сред които адвокат, ЧСИ и полицаи, са арестувани за имотни измами при съвместна мащабна акция на прокуратурата, Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) и дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР срещу фалшифицирането на документи и имотни измами в София, съобщи на брифинг Сийка Милева, говорител на главния прокурор. Лицата са арестувани за 24 часа, като предстои повдигане на обвинения и преценка за кои от тях ще бъде внесено искане за задържане за 72 часа или постоянна мярка "задържане под стража".

Действията на службите идват след сигнал за криминално лице, сключило фиктивен граждански брак с починала жена, която притежава апетитни имоти в София.

"Разследването по досъдебното производство се води под надзора на Специализираната прокуратура и се извършва от следователи и служители на ГДБОП и "Вътрешна сигурност". Групата е действала в продължение на 5 години с помощта на служители от ГРАО, като системата е била манипулирана. В престъпната група са участвали държавни служители от МВР, ГРАО, като има и доказателства за адвокат и частен съдебен изпълнител", обясни още Милева.

Служителите на МВР са издирвали данни за самотни възрастни хора без наследници, а в случаите, когато имали наследници, те били заличавани.

"Когато почине възрастен човек, служителят на ГРАО издавал неистинско удостоверение за граждански брак на член от групата с починалото лице, като така той ставал реален наследник на имотите. Чрез използването на неистински документи са изтегляни и всички средства от банковите сметки", каза още говорителят на главния прокурор.  

Установени са случаи на прехвърляне на имоти от 15 починали лица. 

"Излиза се от установената схема за имотни измами, известна до момента. Службите са успели да неутрализират и установят лицата, извършващи тези престъпления. В хода на действията стана ясно, че едно от лицата се дегизирало като починалата жена, като по този начин са се опитали да изтеглят сума от 600 000 лева от банка. Тегленето е било осуетено. Насочили са се и към един доста атрактивен имот в София на бул. "Витоша". Членовете на групата не са били добре обиграни в своята дейност и са били възпрепятствани от службите", уточни Димитър Петров, ръководител на Специализираната прокуратура.  

"Не съм виждал толкова арогатна, добре организирана престъпна група от служители на различни администрации. "Вътрешна сигурност" успя в кратък срок да събере доказателства. Служителите на МВР са подпомагали дейността като предоставяли идентификационните данни на възрастни лица и информация за близки и роднини, както и местата, където живеят. Предоставяли и личните карти на покойници, за да може групата да тегли пари на няколко пъти. Схемата по фиктивен граждански брак в Русия е новост, която се налага в последните години, тъй като Русия е извън Европейския съюз и установяването на истинността на документа се случва бавно", посочи ръководителят на "Вътрешна сигурност" в МВР Стефан Банков.

Престъпната група е съставена само от български граждани. След придобиване апетитните имоти в столицата са били продавани или заменяни.

По време на акцията е установен организаторът на групата. Извършени са претърсвания на 11 адреса, леки автомобили и обиски на лица. Иззети са нотариални актове, удостоверения за сключени граждански бракове и голяма сума пари.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
22
guest
|
нерегистриран
17 януари 2020, 09:42
0
0
А някой знае ли кой ЧСИ е задържан?
21
Делян. Блеевски.
|
нерегистриран
17 януари 2020, 09:35
0
0
Мен не можаха да ме арестуват. Ще ме гледат неприсъствено в Щатите:
https://www.actualno.com/crime/deloto-sreshtu-peevski-i-bnb-v-sasht-stigna-do-kluchov-moment-news_1423727.html
20
*********************
|
нерегистриран
16 януари 2020, 12:53
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
19
льольо
|
нерегистриран
16 януари 2020, 11:16
4
-1
Тия си противоречат в две изказвания последователни:
1) Членовете на групата НЕ СА били добре обиграни в своята дейност - Димитър Петров Спец прокуратура
2) Не съм виждал толкова арогатна, добре организирана престъпна група от служители на различни администрации - "Вътрешна сигурност" в МВР Стефан Банков
18
закон за наследството
|
нерегистриран
16 януари 2020, 11:15
2
0
До коментар [#3] от " ОПГ-то с участие на полицаи, чиновници, адвокати, ЧСИ пак победи":
Нали сте наясно,че измамниците най-вероятно ще си задържат заграбените имоти?

Връщането на имотите става задължително с дело, а в статията пише,че починатите нямат роднини. Тоест няма кой да заведе дело, и да си получи имота по съдебен път. тоест измамниците ще придобиият имота като недобросъветни владелци-без значение дали ще бъдат осъдени.
Как да няма кой да заведе дело, я прочети Закона за наследството .....
17
Кой е ЧСИ-то, адвоката ?
|
нерегистриран
16 януари 2020, 09:28
7
0
Кое е ЧСИ- то, адвоката, без нотариус няма да мине също
16
загрижен
|
нерегистриран
15 януари 2020, 20:45
4
-1
До коментар [#15] от "?":
Кой е ЧСИ-то?

Крият, политика си е, силно лоби... Може да се срине държавата при такава несигурност... а може и да изпере кирливите гащи някой...
15
?
|
нерегистриран
15 януари 2020, 20:27
7
-1
Кой е ЧСИ-то?
14
********************************************
|
нерегистриран
15 януари 2020, 19:22
7
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
13
|
нерегистриран
15 януари 2020, 18:41
15
0
Браво на спецовете! Само така!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно