Обновена  20 яну 16:55
Владимир Путин сменя главния прокурор на Русия Юрий Чайка
Президентът внесе в парламента и пакет с изменения на Конституцията
Владимир Путин сменя главния прокурор на Русия Юрий Чайка

Юрий Чайка, главен прокурор на Русия от 2006 година

Президентът на Руската федерация Владимир Путин предложи главният прокурор на Русия Юрий Чайка да бъде сменен от заместник-началника на Следствения комитет Игор Краснов, съобщиха руските медии.
 
В официалното съобщение от пресслужбата на руския президент пише, че Чайка напуска поста "във връзка с преминаването на друга работа", но не става ясно каква.
 
Освобождаването на Чайка от позицията и назначаването на Краснов се очаква да бъде разгледано от Съвета на федерацията на 22 януари (сряда), уточни източник от Съвета на федерацията. Краснов е заместник-председател на Следствения комитет от 2016 година насам.
 
На 15 януари 2020 година, след обръщението на Путин пред Федералното събрание, руският премиер Дмитрий Медведев обяви, че правителството подава оставка. В момента продължава процесът по сформиране на ново правителство. Веднага след решението за Чайка, Владимир Путин свика заседание на федералния Съвет по безопасност, в който участват новият премиер Мишустин, бившият премиер Медведев, Матвиенко, Володин, Вайно, Патрушев, Колоколцев, Шойгу, Бортников и Иванов.
 
68-годишният Юрий Чайка е главен прокурор на Русия от юни 2006 година насам, като преди това е министър на правосъдието в продължение на 7 години. В Русия Юрий Чайка е известен като човекът, който елиминира противниците и критиците на Путин. До момента не са известни мотивите, с които президентът предлага отстраняването му.
Владимир Путин внесе в парламента пакет с изменения на Конституцията
 
Руският президент Владимир Путин внесе пакет с изменения на Конституцията по-малко от седмица, след като обяви изненадващ план за реформа на политическата система, съобщава БГНЕС.
 
"Руският президент Владимир Путин внесе в Държавната дума законопроект за промени в Конституцията на Руската федерация. Представители на руския президент при разглеждане на законопроекта в Държавната дума ще бъдат съпредседателите на конституционната комисия [Андрей] Клишас, [Павел] Крашениников и [Талия] Хабриева", каза пред репортери Дмитрий Песков, говорител на президента.
 
На 15 януари Путин подписа указ за създаването на работна група за подготовка на изменения в Конституцията и одобри състава на нейните участници. Групата включва 75 политици, законодатели, учени и общественици, а нейни съпредседатели бяха ръководителят на Комисията по конституционно право и държавно изграждане на Съвета на федерацията Андрей Клишас, ръководителят на комисията по държавна дума по държавно изграждане и законодателство Павел Крашениников, както и директорът на Института по законодателство и сравнително право при руското правителство Талия Хабриева.
 
В посланието си до Федералното събрание на 15 януари руският президент предложи редица изменения на Конституцията, включително Държавната дума да има правото да одобрява кандидатурата на министър-председателя, вицепремиерите и федералните министри. Президентът също така предложи назначаването на ръководители на агенции за сигурност след консултации със Съвета на федерацията. Освен това Путин обяви необходимостта от консолидиране на приоритета на основния закон над международните договори в руското правно пространство, както и от предписването на редица социални гаранции в Конституцията.
 
Сред предложенията на президента е също забраната едно и също лице да бъде президент повече от два мандата. За да стане президент, кандидатът трябва да е руски гражданин, навършил 35 години и пребиваващ в страната поне 25 години без чуждестранно гражданство.
 
Комисията на Държавната дума по държавно изграждане ще разгледа законопроекта за президент на заседание на 21 януари.
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
3
Делян. Блеевски.
|
нерегистриран
21 януари 2020, 13:45
0
-1
Добре, че чичо Ахмед харесва Ваньо....
1
Новият
|
нерегистриран
20 януари 2020, 17:52
3
-1
най-вероятно ще е някой лебед...
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно