Според годишен доклад на "Икономист":
България е по-демократична от Полша, Унгария, Румъния и Хърватия
Не е лош и резултатът ни и по "граждански права и свободи" - 7,94
България е по-демократична от Полша, Унгария, Румъния и Хърватия

Оказва се, че по качество на демокрацията през 2019 г. България изпреварва четири страни-членки на Европейския съюз. Това се вижда от новия годишен доклад "Индекс на демокрацията 2019" на авторитетното британско звено "Икономист интелиджънс юнит", аналитично звено към "Икономист груп".

Глобалното проучване показва, че обективно отговорът на въпроса "Къде сме ние" не е точно такъв, какъвто често го представят с пропагандна цел у нас. Оценката на България - 7,03 е без промяна в сравнение с миналата година и е по-висока от тази на Унгария (6,63), Полша (6,62), Хърватия (6,57) и Румъния (6,49).

Доста по-назад са Сърбия (6,41), Северна Македония (5,97), Албания (5,89), Турция (4,09). От страните в региона пред нас е Гърция с оценка 7,43. Оценката се формира от пет показателя. Най-високо България е оценена по  "електорален процес и плурализъм" - 9,17 (А през 2018 г. у нас имаше два пъти избори).

Не е лош и резултатът ни по "граждански права и свободи" - 7,94, коментира в-к "24 часа". Най-ниска е оценката на България по "политическа култура" - 4,38. Това е показателят, който влошава общата оценка.

В общата класация на 167 страни в света България е на 47-а позиция. С оценка като миналогодишната тя е едно място по-назад, защото Колумбия през 2019 г. се е издигнала с няколко места нагоре и вече е преди нас.

Най-демократични в света са Норвегия, Исландия и Швеция, а най-недемократични - Конго и Северна Корея. Съединените Щати са на 25-та позиция, Русия - на 134-то, Китай - на 153-то.

Проучването на "Икономист" е със заглавие "Година на отстъпление на демокрацията и масови протести". Средната оценка на демокрацията по света през миналата година е паднала до 5,44 от 5,48 предната година. Това е най-лошият резултат от 14 години насам.

В зависимост от цялостните оценки изследователите от "Икономист" разделят страните в света на четири категории - от "пълна демокрация" (оценки от 8 до 10) до авторитарен режим (от 0 до 4). България е във втората група - "демокрация с недостатъци", в която попадат и САЩ, Япония, Южна Корея, Чехия и Италия.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
|
нерегистриран
23 януари 2020, 12:47
0
0
Съгласно изпълнителните листи , кредитори са окръжните съдилища Враца ,Видин и Монтана , правораздавали ,КАТО ОТВЕТНИЦИ на основание чл. 10, ал. 2 ЗОДВПГ от 1998г..,като сме осъдени в тяхна полза и сметка на пропорционална 4%ДТ,чиято прекомерност възпрепятства достъп до съд ,гарантирано от чл.117,ал.1 от КРБ.,и от ЕКПЧОС
Без да сме осъдени в полза на държавния бюджет,съгласно чл.125 от Правилника за администрация в съдилищата за присъдена ДТ ,през 2002г. публичния изпълнител прилага изпълнителни способи описва 2006,07,. недвижим имот –жилището ни във Враца.
По тези изпълнителни листи ПУБЛИЧНИЯ ИЗПЪЛНИТЕЛ начислява лихва, ВЪРХУ 4%ДТ , в общ размер на 8 хиляди лева върху главница от 9 хиляди лева,без да вземе в предвид ,че от 2002г. до 2006,07., не сме уведомени с Покана за ДОБРОВОЛНО ПЛАЩАНЕ й налага държавна принуда опис и възбрана на жилището ни .
ЛИПСАТА НА ПОКАНА ПРАВИ ВСИЧКИ ПОСЛЕДВАЩИ ДЕЙСТВНИЯ на ПИ , НЕВАЛИДНИ !
Към приложените от НАП документи в тези ИД,ЛИПСВАТ ТАКИВА ЗА ИЗПРАТЕНА ПОКАНА НА СУМИТЕ ПО ПРИЛОЖЕНИТЕ КЪМ МОЛБАТА ЗА ПРЕДЕВЯВАНЕ НА ВЗЕМАНЕТО изпълнителни листи.
За да стене дължима сумата на тези вземания следва да е изпратена до длъжника ПОКАНА за ДОБРОВОЛНО ПЛАЩАНЕ,СЛЕДОВАТЕЛНО ВЗЕМАНЕТО от НАП , КОЕТО ИЗПЛАТИХМЕ по тяхна сметка ,не е ДОБРОВОЛНО ,А ЧРЕЗ ПРИНУДА -С НАЛОЖЕН ОПИС И ВЪЗБРАНА ВЪРХУ ЖИЛИЩЕТО НИ?! Което доказва ,че , е й било не дължимо платено от семейството ни,Което доказва ,че ВЗЕМАНЕТО от държавата платено от семейството ни ПОДЛЕЖИ незабавно на ВРЪЩАНЕ!


ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно