Комисията по хазарта е таксувала различно тотализатора и частните оператори
Прокуратурата и държавните инспектори влязоха на проверка
Комисията по хазарта е таксувала различно тотализатора и частните оператори

Прокуратурата влзе в Комисията по хазарта, снимка:Булфото

Комисията по хазарта е таксувала по различен начин държавния Български спортен тотализатор и частните оператори. Това е станало ясно по време на проверка от страна на Агенцията за държавна финансова инспекция, разкри нейният директор Георги Начев, цитиран от Dir.bg. Вследствие на това 210 милиона лева не са постъпили в бюджета от частните лотарийни игри.

По-рано в сряда екип на прокуратурата влезе в Комисията на хазарта. "Агенцията за държавна финансова инспекция прави проверка за работата на Държавната комисия за хазарта за периода от 2014 до 2019 година," допълни Начев. Към момента интересът по отношение на ДКХ е голям и затова АДФИ дава информация за финансова инспекция там.

Финансовата инспекция се прави от 16 декември по министерско разпореждане. С постановление на Специализираната прокуратура малко по-късно се прави проверка за законосъобразността на дължими сума от такси и вноските за социално отговорно поведение от хазартните оператори и осъществения контрол от 2014 до 2019 година, каза Начев.

Приходите от такси са повече от 500 млн. лева Таксата за моментната лотария е 15 процента от залозите. Единственият оператор който заплаща тези 15 процента е държавното предприятие "Български спортен тотализатор". "Останалите плащат 20 на сто от комисионните за участие - на практика има два вида плащания, формирани по различен начин. Към момента има информация само за моментната лотария. Ако останалите оператори са плащали за моментната лотария по начина като държавното Тото, то сумата от такси е щяла да бъде с около 210 милиона лева повече", уточни Георги Начев. Сумата ще се вдигне след получаване на информацията и за останалите видове хазартни игри.

"АДФИ иска справки от ДКФ за плащанията от операторите по месеци. Засега тази информация се чака и след около месец ще има окончателни резултати", каза Начев. Той не пожела да коментира дали е законно таксите от операторите на хазартни игри да се плащат по два различни начина.

Очаква се в четвъртък от държаното обвинение да дадат повече подробности по случая.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно