Светкавично одобрение на пакета с реформи на Конституцията на Руската федерация
Проектът беше приет на първо четене с пълно мнозинство от 432 депутати само три дни след внасянето му от президента Владимир Путин
Светкавично одобрение на пакета с реформи на Конституцията на Руската федерация

Държавната дума скоростно и без дебати прие на 23 януари на първо четене проекта за изменение на руския основен закон, внесен в долната камара като документ с име "За подобряване на регулирането на отделни въпроси в организацията на обществената власт" само преди три дни от президента на Руската федерация Владимир Путин, предадоха руската агенция ТАСС и DarikNews. Законопроектът се основава на тезите, изложени от Путин в неговото послание до Федералното събрание на 15 януари.

Предложеният проект включва разширяване на правомощията на парламента и Конституционния съд, забрана на висшите служители да имат разрешение за пребиваване в други страни, ограничаване на броя на президентските мандати и приоритет на основния закон над международни споразумения и укрепване на социалните задължения на държавата. Така се засягат като цяло разпоредби, които попадат в основите на конституционната система, правата и свободите на човека и гражданите.

Законопроектът беше приет единодушно, като за него гласуваха 432 депутати. "Решението беше взето на първо четене", каза председателят на Държавната дума Вячеслав Володин.

Следващата стъпка ще бъде подготовката на измененията на второ четене, които могат да се проведат в средата на февруари. В допълнение към предметите на законодателната инициатива, предложенията за изменение ще се събират от работна група, създадена с указ на президента, която включва законодатели, общественици и експерти. Профилният комитет на Думата по държавно изграждане и законодателство определи срок от 15 дни за приемане на изменения от момента на приемане на инициативата на първо четене.

"Предлага се законопроектът да бъде разгледан на второ четене на пленарно заседание на 11 февруари", заявява Володин преди гласуването на документа. Съпредседателят на работната група по разработването на измененията Андрей Клишас обяснява за РИА Новости, че би било възможно да се гласува само "за" или "против" целия пакет наведнъж.

Със законопроекта Путин предлага да се определи на конституционно ниво задължителното изискване да не се допуска чуждо гражданство и разрешение за пребиваване на лица, заемащи ключови длъжности в Руската федерация, включително министър-председателя, министрите и губернаторите. Предлага се и затягане на изискванията към кандидатите за президент: те трябва да са живели в Русия поне 25 години и никога да не са имали друго гражданство.

Част от предложенията се отнасят до правомощията на Държавната дума и Съвета на федерацията: долната камара ще получи правото да одобрява кандидатурата на премиера, неговите заместници и министри. След съгласуване със Съвета на федерацията се предлага одобрение на кандидатури за постовете на министри на външните и вътрешните работи, отбраната, извънредните ситуации и правосъдието.

Също така, според законопроекта, горната камара по предложение на държавния глава ще назначава и освобождава главния прокурор и неговите заместници, както и ще прекратява правомощията на ръководителите на конституционните и върховните съдилища, техните заместници и съдии. Броят на съдиите на Конституционния съд ще бъде намален от 19 на 11 души.

Освен това член 15 от федеративната конституция, касаещ приоритета на международното право в Русия ще остане непроменен, но член 79 ще уточнява, че решенията на междудържавните органи "в тълкуването им, противно на руската Конституция", не са изпълними. Конституционният съд ще определя дали е възможно да се налагат такива решения.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно