Споразумението за Brexit беше официално подписано от председателите на ЕК и Европейския съвет
Европейският парламент ще проведе гласуване на Споразумението на 29 януари
Споразумението за Brexit беше официално подписано от председателите на ЕК и Европейския съвет

Председателите на ЕК и Европейския съвет пдписват в Брюксел Спорзаумението; снимка: Европейски съюз

На 24 януари 2020 г. председателят на Европейския съвет Чарлз Мишел и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен подписаха в Брюксел Споразумението за оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС, съобщи в Twitter самата Фон дер Лайен.

На 23 януари сделката беше одобрена в Комисията по конституционни въпроси на Европарламента. Денят беше определен като "тъжен" от повечето членове на комисията, въпреки това те не губят надеждата си за евентуалната възможност за връщане обратно на Обединеното кралство, по реда на чл. 49 от Договора на ЕС.

"Чарлз Мишел и аз току-що подписахме Споразумението за оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС, което отваря пътя за ратифицирането му от Европейския парламент", написа тя. В отделен пост Мишел пише: "Нещата неизбежно ще се променят, но приятелството ни ще остане. Започваме нова глава като партньори и съюзници."

Снимка: Европейски съюз

Междувременно в британския парламент вчера беше прието националното законодателството, необходимо за извеждането на Острова от Съюза през идната седмица. Това се случи ден след като Камарата на лордовете се отказа от опитите си да го измени. От своя страна кралица Елизабет Втора одобри законопроекта за излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз, по информация на световните агенции. Това беше последната официална стъпка, за да може законопроектът да стане действащ закон. 

Пленарното заседание на Европейския парламент ще проведе гласуване на Споразумението на 29 януари. След като Европейският парламент даде съгласието си, Съветът след това следва да приеме, чрез писмена процедура, решението за сключване на Споразумението от името на ЕС. Очаква се Великобритания да напусне ЕС на 1 февруари.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно